Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
18.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 18.40

8 let

Na posvetu direktorjev domov za starejše tudi minister Svetlik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na dvodnevnem srečanju članov Skupnosti socialnih zavodov Slovenije (SSZS) so v okviru posveta direktorjev domov za starejše gostili tudi ministra za delo Ivana Svetlika.

Ta je s sodelavci predstavil svoje poglede na aktualno problematiko, pričakovane zakonske spremembe in na strateške odločitve, ki bodo vplivale na izvajanje dejavnosti.

Na ministrstvu so že izvedli notranje spremembe Kot so sporočili iz SSZS, je minister za delo, družino in socialne zadeve Svetlik dejal, da se v njegovem resorju zavedajo težav, na katere opozarjajo domovi in da tudi aktivno iščejo rešitve zanje. Ministrstvo je že izvedlo notranje spremembe z ustanovitvijo službe za upravljanje z javnimi zavodi, da bi izboljšali odzivnosti in povečali učinkovitost upravljanja.

Zastarela infrastruktura domov za starejše

V zaključni fazi je priprava zakona o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo, pri katerem pa še vedno niso dokončno dogovorjene podlage za njegovo financiranje, ki je najbolj problematični del zakona, je med drugih povedal minister Svetlik.

Izpostavil je tudi potrebo po iskanju bolj učinkovitih organizacijskih oblik za javne zavode, ki se bodo morali opredeliti različno glede na naravo dejavnosti določene skupine izvajalcev. V prihodnosti bo več pozornosti namenjeno obnovi zastarele infrastrukture državnih domov, ki po ministrovem mnenju že dolgo zaostaja za potrebami in sodobnimi standardi. Minister je tudi zagotovil, da bo pospešil pripravo podzakonskih aktov, ki so za izvajalce nujni.

Koprivnikar: Težave, s katerimi se soočamo, niso razlog za prekinitev dialoga

Predsednik upravnega odbora SSZS Boris Koprivnikar je srečanje zaključil z optimističnimi ugotovitvami, da so načrti ministrstva v veliki meri skladni s predlogi skupnosti in ugotovitvijo, da težave, s katerimi se soočajo, niso razlog za prekinitev dialoga, temveč jih vsi obratno razumemo kot potrebo po še bolj tesnem sodelovanju in sooblikovanju sistema, ki se bo sposoben soočati s sedanjimi in prihodnjimi zahtevami starejših.

Se bo sodelovanje okrepilo? Sodelovanje s skupnostjo, ki je pripravila vrsto konkretnih strokovnih predlogov, je minister ocenil kot ključno vez s stroko in prakso ter pozval skupnost, da tesno sodeluje z ministrstvom, posreduje predloge in sodeluje pri usklajevanju rešitev.

Direktorji so v popoldanskem delu nadaljevali delo z občnim zborom združenja direktorjev, v sredo pa se srečanje nadaljuje z redno letno skupščino, na kateri se bodo člani seznanili s poslovanjem skupnosti v letu 2009 s poudarkom na aktivnostih za dosego sistemskih sprememb.

Ne spreglejte