Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 5. 2023,
16.50

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Natisni članek

delavci božičnica delovnik Obrtna zbornica Slovenije

Torek, 30. 5. 2023, 16.50

10 mesecev, 3 tedne

Obrtniki in podjetniki proti 30-urnemu delovnemu tednu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63
služba ženska | Obrtniki in podjetniki nasprotujejo tudi zamisli o uvedbi obvezne božičnice. | Foto Shutterstock

Obrtniki in podjetniki nasprotujejo tudi zamisli o uvedbi obvezne božičnice.

Foto: Shutterstock

Člani upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so med drugim razpravljali o zakonodajnih spremembah na področju trga dela, o katerih tečejo pogajanja med socialnimi partnerji. Obrtniki in podjetniki nasprotujejo možnosti uvedbe 30-urnega delovnega tedna in obvezni božičnici.

Obrtniki in podjetniki so bili soglasni, da ne sprejemajo dodatnih finančnih in administrativnih obremenitev delodajalcev, so po seji upravnega odbora sporočili iz OZS.

Predsednik zbornice Blaž Cvar je spomnil, da pogajanja o osnutku sprememb zakona o delovnih razmerjih še potekajo, zato o posameznih členih in pogajalskih izhodiščih v OZS ne morejo natančno govoriti. Je pa navedel, da nasprotujejo možnosti uvedbe 30-urnega delovnega tedna.

"Mnogi imamo že zdaj težave priti do kadra. V številnih panogah je potrebna fizična prisotnost zaposlenega. Tiste panoge, ki ne bi imele možnosti uvedbe 30-urnega delovnika, bi bile tako v še težjem položaju pri pridobivanju kadrov," je strnil njihove argumente.

"Mi se pogovarjamo o pomanjkanju delovne sile, po drugi strani pa želijo uvesti krajši delovni čas. To ne gre skupaj, saj logike tu ni," so v OZS navedli besede predsednika Območne obrtno-podjetniške zbornice Logatec Bogdana Oblaka.

Nasprotujejo tudi zamisli o uvedbi obvezne božičnice 

Obrtniki in podjetniki po Cvarovih besedah nasprotujejo tudi zamisli o uvedbi obvezne božičnice, saj da si "nekatera podjetja tega ne morejo privoščiti".

"Nemško gospodarstvo že ima recesijo, tudi naša podjetja to že občutijo. Ne smemo si privoščiti nikakršnih dodatnih obremenitev," je glede tega po navedbah OZS dejal predsednik mariborske območne obrtne zbornice Marko Gorjak.

Podpredsednik zbornice Peter Pišek je poudaril, da obrtniki in podjetniki radi dajo nagrade dobrim zaposlenim, saj kadra ni in ga tudi tako poskušajo zadržati. "Vendar morajo biti nagrade neobvezne in neobdavčene," je dodal.

Upravni odbor ne soglaša s spremembami 

Glede zakona o delovnih razmerjih je sicer direktor OZS Danijel Lamperger izrazil enotnost delodajalskih organizacij o tem, da je treba čim prej priti do čistopisa predlogov ministrstva. "Samo tako bomo lahko konstruktivno nadaljevali pogajanja," je prepričan.

Upravni odbor je sprejel sklep, da ne soglaša s spremembami, ki pomenijo dodatne administrativne in finančne obremenitve za delodajalce. Cvar je obenem po navedbah OZS izpostavil, da imajo socialni partnerji v tem trenutku s posameznih ministrstev naenkrat preveč zelo pomembnih tem oziroma sprememb zakonodaje. Upravni odbor tako predlaga, da se na Ekonomsko-socialnem svetu predlogi zakonskih sprememb v okviru načrtovanih reform obravnavajo in presojajo celostno.

covid-19, koronavirus, test, testiranje, Italija
Novice Delodajalci: stroške testiranj naj plača država, če jih že zahteva #VIDEO
POS terminal. Plačilna kartica.
Novice Pobuda, ki želi pri digitalnem plačevanju zmanjšati slovenski zaostanek za Evropo
obrtnik
Novice Obrtniki kritizirajo ureditev popoldanskega podjetništva #video
Ne spreglejte