Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 3. 2012,
6.34

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 8. 3. 2012, 6.34

8 let, 1 mesec

Na mednarodni dan žensk za boljši položaj žensk v vseh okoljih, tudi na podeželju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Letošnji mednarodni dan žensk, 8. marec, z geslom "Opolnomočimo ženske na podeželju - izkoreninimo lakoto in revščino" v ospredje postavlja vlogo ženske na podeželju.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon poziva k odpravi diskriminacije kmečkih žensk tako v zakonodaji kot praksi. "Dobijo naj vlogo pri odločanju," je pozval.

Opozarja, da imajo ženske na podeželju pomembno vlogo Generalni sekretar ZN Ki Moon opozarja, da imajo ženske na podeželju pomembno vlogo tako v razvitih državah kot v deželah v razvoju. "Prispevajo k razvoju kmetijstva in podeželja, prispevajo k večji količini hrane in lahko pomagajo pri zmanjševanju revščine v svoji skupnosti," je izpostavil.

Zdravstvo, izobraževanje, spolna neenakost in omejene možnosti do posojil predstavljajo številne izzive za ženske na podeželju, meni. Dodaja, da so svetovna prehranska in gospodarska kriza in podnebne spremembe še poslabšale razmere.

Urad vlade za enake možnosti: Kmetice so še v slabšem položaju od žensk v povprečju V Sloveniji na uradu vlade za enake možnosti opozarjajo, da so kmetice še v slabšem položaju od žensk v povprečju. To se med drugim odraža v izobrazbeni strukturi in večji delovni obremenitvi, saj je njihov delovnik daljši od delovnika zaposlene ženske.

Po državi se bodo zvrstili številni dogodki, na katerih bodo opozarjali na različna vprašanja, ki zadevajo ženske. Tako bodo v Ljubljani v prostorih državnega sveta predstavili rezultate raziskave o vplivu recesije na položaj žensk, na okrogli mizi Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji obravnavali vprašanje enakega plačila za enako delo, na pogovoru v organizaciji Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU govorili o Aleksandrinkah, na Fakulteti za družbene vede pa odprli razstavo z naslovom Spol, spola, spolna neenakost in znanost. Dan žensk bodo obeležili tudi v nekaterih podjetjih in političnih strankah.

Pobudo za praznovanje dneva, ki bi bil posvečen vsem ženskam, je leta 1910 na drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk v danskem Koebenhavnu dala nemška komunistka Clara Zetkin.

Ne spreglejte