Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 4. 2011,
14.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

dojenček bolezen

Četrtek, 14. 4. 2011, 14.17

7 let, 12 mesecev

Na leto se v svetu okoli dva milijona otrok rodi mrtvih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vsako leto se na svetu več kot dva milijona otrok še vedno rodi mrtvih. Okoli polovico mrtvorojenih otrok bi bilo mogoče rešiti, če bi bile njihove matere deležne boljše zdravstvene oskrbe.

Raziskavo, ki je bila objavljena v medicinskem časopisu Lancet, je financiralo več človekoljubnih organizacij, med katerimi so bile Save the Children, Svetovna zdravstvena organizacija ter fundacija Billa in Melinde Gates. Ocene strokovnjakov so sicer zelo grobe in se gibljejo med 2,1 in 3,8 milijona mrtvorojencev na leto, ti podatki pa temeljijo na statističnih podatkih iz 33 držav, večinoma zahodnih. Za preostalih 160 držav, v katerih pride do največ primerov mrtvorojenosti, pa so se znanstveniki zanesli na vzorčne ocene. Strokovnjak: Ocene niso zanesljive Strokovnjak z univerze v New Yorku William Easterly, ki sicer ni sodeloval v raziskavi, je dejal, da omenjena številke temeljijo na premalo informacijah, da bi bile zanesljive. Poudaril je, da bi lahko napačne ocene slabo vplivale na politiko javnega zdravstva.

Strokovnjaki pravijo, da bi izboljšanje porodne oskrbe ter zdravljenje bolezni, kot so sifilis, visok krvni tlak in diabetes pri materah, lahko pomagala rešiti okoli milijon novorojencev na leto.

Porod bolj "usoden" kot malarija in aids skupaj "To je sramotno, saj bi lahko rešili veliko več mrtvorojenih otrok," je dejala predstavnica organizacije Save the Children v Južnoafriški republiki Joy Lawn. Dodala je, da so mednarodni programi za zdravje mater in otrok mrtvorojenost postavili na stranski tir, čeprav pri porodu umre več otrok kot zaradi malarije ali aidsa skupaj.

Za nezmanjšan odstotek smrti krivo naraščanje stopnje prekomerne teže nosečnic? Do večine smrti novorojencev sicer pride v državah v razvoju, vendar se odstotek tovrstnih porodov v državah, kot so Francija, Velika Britanija in ZDA, v zadnjih letih ni zmanjšal, kakor so pričakovali številni strokovnjaki. Razlog za to vidijo predvsem v naraščanju stopnje prekomerne teže med nosečnicami, ki tveganje za smrt novorojenca še povečuje.

V državah v razvoju do smrti otrok ob rojstvu pride večinoma zaradi zapletov pri porodu, okužb med nosečnostjo, težav z rastjo zarodka ter prirojenih anomalij. V razvitih državah pa razlogi pogosto niso jasni, podatki o obdukcijah pa so nepopolni.

Največ mrtvorojenih otrok v Nigeriji in Pakistanu Najmanjši delež mrtvorojenih otrok na svetu imata Finska in Singapur, in sicer dve smrti na 1000 rojstev. Do največ smrti pri porodih pa pride v Nigeriji in Pakistanu, in sicer 42 oziroma 47 smrti na 1000 rojstev. V ZDA pride do šest smrti pri 1000 porodih, čeprav je število pri afro-ameriških materah skoraj dvakrat tolikšno.

Zdravstveni delavci so zdaj napovedali nov cilj za zmanjšanje števila mrtvorojencev za najmanj polovico do leta 2020. Ocenjujejo, da bodo za dosego cilja potrebovali deset milijard dolarjev na leto.

Ne spreglejte