Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 5. 2022,
9.45

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

10

Natisni članek

nesreča nesreča cesta policija poškodba smrt nevarnost Vožnja alkohol

Petek, 6. 5. 2022, 9.45

1 leto, 11 mesecev

Na Dolenjskem vedno več pijanih povzročiteljev prometnih nesreč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

10

alkohol promet vožnja | Najvišja povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila v starostni skupini povzročiteljev od 45 do 54 let, opažajo na PU Novo mesto.  | Foto Getty Images

Najvišja povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila v starostni skupini povzročiteljev od 45 do 54 let, opažajo na PU Novo mesto.

Foto: Getty Images

Vozniki pod vplivom alkohola so v letu 2021 na območju Policijske uprave Novo mesto povzročili 155 prometnih nesreč, kar je skoraj za četrtino več kot v letu 2020. "Predvsem skrbi dejstvo, da na našem območju delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč narašča," so zaskrbljeni na Policijski upravi Novo mesto, kjer skoraj vsak dan obravnavajo kršitelje. Sinoči so brežiški policisti med kontrolo prometa v naselju Brezina zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika osebnega avtomobila in pri 21-letniku ugotovili, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,73 miligrama alkohola. 

Brežiški policisti so med kontrolo prometa v naselju Brezina v noči na petek ustavili voznika osebnega avtomobila kia rio, ker je bila njegova vožnja nezanesljiva.

21-letni kršitelj ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja, z alkotestom pa so ugotovili, da je imel v litru izdihanega zraka 0,73 miligrama alkohola. Avtomobil so mu zasegli in s kršitvami z obdolžilnim predlogom seznanili pristojno sodišče.

Policija Toyota
Avtomoto Pijana voznica ostala brez dveh pnevmatik #foto

Več mrtvih, več huje poškodovanih 

Na območju Policijske uprave Novo so vozniki pod vplivom alkohola povzročili 155 prometnih nesreč, skoraj za četrtino več kot v letu 2020. "V teh nesrečah sta dve osebi izgubili življenje, 15 jih je utrpelo hude poškodbe, še 61 je bilo lažje poškodovanih. V letu pred tem so vozniki pod vplivom alkohola povzročili 126 prometnih nesreč, v katerih je ena oseba izgubila življenje, 13 je bilo hudo poškodovanih, 40 pa jih je utrpelo lažje poškodbe.

Od leta 2013 je na cestah na območju Policijske uprave Novo mesto v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki pod vplivom alkohola, umrlo 28 ljudi.

alkotest
Novice Po promilu napihanega alkohola znova sedla za volan, v drugo so ji zasegli vozilo

"Predvsem skrbi dejstvo, da na našem območju delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč narašča. Če se je trend do leta 2019 nekoliko zmanjševal in bil pod desetimi odstotki, v zadnjih letih ponovno narašča in je lani znašal že 12,3 odstotka. Največ alkoholiziranih povzročiteljev nesreč je bilo v starostni skupini od 35 do 44 let in od 25 do 34 let. Najvišja povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila v starostni skupini povzročiteljev od 45 do 54 let, in sicer 1,73 grama na kilogram," so še sporočili novomeški policisti. 

Med 4. in 10. majem poteka prva od treh letošnjih preventivnih akcij za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. V tem času policisti ob rednem delu, pa tudi z občasnimi poostrenimi nadzori, preverjajo, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.
Hope Solo
Sportal Nekdanja vratarka aretirana zaradi vožnje pod vplivom alkohola
76-letna pijana voznica
Novice 76-letna voznica pijana vozila kar po platišču kolesa
Novice Pijan voznik na Dolenjskem kriv, da je vanj trčil vlak
Prometna nesreča
Novice Veseli december: policijski sindikalist pijan povzročil kaos na cesti
 
Ne spreglejte