Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2011,
13.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 6. 2011, 13.14

8 let

Na Češkem potrdili prvi primer okužbe z bakterijo Ehec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Češkem je ameriška turistka zbolela za drisko, ki jo je povzročila okužba z bakterijo Ehec. Gre za sev bakterije E.coli (Ehec) serotipa 0104, ki naj bi v Nemčiji sprožil val okužb.

Američanka je na Češko pripotovala s severa Nemčije, kjer je po lastnih navedbah jedla solato. Zdravijo jo v bolnišnici v češki prestolnici. Izvor bakterije ostaja skrivnost Po dosedanjih ugibanjih naj bi bile za širjenje nevarne bakterije krive španske kumare, a so jih znanstveniki v nemškem Hamburgu z laboratorijskimi testi oprali krivde. Izvor bakterije, ki je doslej terjala že 17 življenj, v torek prvo tudi zunaj Nemčije, je tako znova popolna skrivnost. 17 žrtev in 470 okuženih Število smrtnih žrtev bakterije se je medtem z dosedanjih 16 povzpelo na 17, potem ko so oblasti Spodnje Saške sporočile, da je za posledicami okužbe na severu Nemčije v nedeljo umrla 84-letna ženska. Umrla je zaradi hemolitičnega uremičnega sindroma (HUS), ki ga povzroča bakterija Ehec. Število potrjenih primerov te bolezni je s 373 v torek naraslo na 470, je sporočil Inštitut Robert Koch, nemški nacionalni center za bolezni.

Bakterijo odkrili tudi v jelenovi salami Avstrijske zdravstvene oblasti so medtem bakterijo Ehec odkrile tudi v jelenovi salami italijanskega proizvajalca Norc Toscana in posvarile pred njenim uživanjem. Sev bakterije Ehec v salami lahko vodi v hudo drisko in posledično tudi v odpoved ledvic. Gre za jelenovo salamo (La Piccola Umbria), proizvodne serije 1003, z rokom uporabe do 10. oktobra 2011.

Po podatkih avstrijskih organov so salamo prodajali izključno v Avstriji, so sporočili iz Veterinarske uprave RS (Vurs). Kot so zapisali na Vursu, zadevo spremljajo preko sistema hitrega obveščanja za živila in krmo, opravili pa bodo tudi poizvedbo pri trgovskih mrežah v Sloveniji. "V kolikor se bo ugotovilo, da je bil proizvod distribuiran na slovensko tržišče, se bo nemudoma izvedel odpoklic proizvoda s trga," so zapisali.

Španija zahteva povračilo izgub zaradi bakterije Ehec Španija zahteva odškodnino za milijonske izgube, ki so jih njeni kmetje utrpeli zaradi navedb, da so španske kumare krive za širjenje nevarne bakterije Ehec. Tudi pravnih korakov proti oblastem v nemškem Hamburgu v Madridu ne izključujejo, je dejal španski notranji minister Alfredo Perez Rubalcaba. V Berlinu so se medtem postavili v bran Hamburgu.

Bakterije v Španiji ni Kot je poudaril Rubalcaba, je bilo že od samega začetka jasno, da povzročitelj okužb z bakterijo Ehec ne more biti v Španiji. "Povzročitelj te vrste se v Španiji še nikoli ni pojavil ... To pomeni, da te bakterije v Španiji ni. In če je tu ni, tudi ta bolezen ni izšla iz Španije," je za radio Cadena SER dejal minister.

Brez smrtonosnega seva Oblasti v nemškem Hamburgu so minuli teden sporočile, da so za širjenje bakterije Ehec najverjetneje krive organsko pridelane kumare iz Španije. A nadaljnji laboratorijski testi so nato kumare oprali krivde. Kot so pojasnili v torek v Hamburgu, so na kumarah sicer odkrili bakterijo Ehec, niso pa potrdili prisotnosti smrtonosnega seva HUSEC041, zaradi katerega je umrlo 17 ljudi.

Utrpeli okoli 200 milijonov evrov izgub A po ocenah španskih oblasti so kmetje, potem ko se je uvoz njihovih vrtnin v ostale evropske države praktično povsem ustavil, že utrpeli okoli 200 milijonov evrov izgub. Španska ministrica za kmetijstvo Rosa Aguilar je zato v torek napovedala, da bo Španija na ravni EU zahtevala odškodnine za nastale izgube, ter pozvala k takojšnji obnovi uvoza španske zelenjave.

Nemški organi ukrepali pravilno Nemška ministrica za kmetijstvo in varstvo potrošnikov Ilse Aigner pa je danes stopila v bran oblastem v Hamburgu in njihovo ravnanje ob soočenju z nevarno bakterijo branila pred kritikami iz tujine. Kot je spomnila na televiziji ZDF, so organi v Hamburgu pravilno ravnali - na španskih kumarah so vendarle našli bakterijo Ehec, zato so morali v skladu z evropskimi pravili hitro izdati ustrezno opozorilo.

Zaenkrat brez uspeha Kot je še zatrdila, znanstveniki delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi čim prej odkrili dejanskega povzročitelja okužbe, a zaenkrat brez uspeha. Vedo le, da je večina obolelih jedla kumare, solato in paradižnik, in sicer večinoma na severu Nemčije. Zato še naprej velja opozorilo, naj ljudje ne jedo surovih kumar, solate in paradižnika.

Tudi ministrica za zdravje v Hamburgu Cornelia Prüfer-Storcks je znova zavrnila kritike Španije in ponovila prepričanje, da nedavnega opozorila glede španskih kumar niso izdali preuranjeno. Kot je poudarila, so svoje ugotovitve morali sporočiti naprej.

Ne spreglejte