Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 1. 2008,
16.05

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 18. 1. 2008, 16.05

8 let, 3 mesece

Na Bledu kongres o odgovornosti v prostovoljstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Dvodnevni Slovenski kongres prostovoljstva na Bledu, ki ga letos že šestič organizira Slovenska filantropija, je posvečen odgovornosti v prostovoljnem delu.

Predsednica Slovenske filantropije Anica Mikuš Kos je ob začetku dejala, da bo kongres poglobil uvid v dogajanje na področju prostovoljstva v Sloveniji in prispeval k njegovi kakovosti. Temo pomanjkanje odgovornosti v prostovoljstvu je treba aktualizirati Mikuš Kosova je dejala, da je pomanjkanje odgovornosti v prostovoljstvu tema, ki jo je treba aktualizirati, ker je danes odgovornost veliko bolj na posamezniku. Nekoč so bila pravila jasna, danes pa je teh pravil manj in se je treba odločati med omejenimi možnostmi, je pojasnila. Kot konkreten primer je navedla, da se včasih prostovoljstvu očita opravljanje nekaterih dejavnosti, ki bi jih moralo prepustiti državi, s čimer prevzema tudi odgovornost zanje. Sicer bodo o dilemah v prostovoljstvu podrobneje spregovorili v soboto, na zadnji okrogli mizi.

Zbrane nagovoril tudi Danilo Türk

Zbrane je na kongresu nagovoril tudi predsednik republike Danilo Türk. Poudaril je pomen vrednot, ki jih izraža prostovoljstvo. Svobodna volja in nesebična pomoč sta po njegovih besedah "pomembni vrednoti, ki jih moramo v slovenski družbi gojiti ter spodbujati in sta še najbolje izraženi prav v gibanju prostovoljstva. Pomenita pomemben socialni kapital naše družbe in prispevata k njeni kohezivnosti". Dodal je, da je treba "čim več prostovoljstva razvijati v smeri krepitve dobrih odnosov med starejšo in mlado generacijo in na ta način krepiti medgeneracijsko solidarnost", izpostavil pa je tudi pomen povezovanja slovenskih prostovoljcev navzven.

Kot je v izjavi za medije zapisala izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak, je v prostovoljstvu pomanjkanje odgovornosti tema, ki se pogosto pojavlja v odnosih med posamezniki, državo in državljani oziroma tujimi prebivalci ter delodajalci in zaposlenimi.

Preobremenjenost prostovoljnih delavcev z odgovornostjo Med temami kongresa je tudi preobremenjenost prostovoljnih delavcev z odgovornostjo glede prepoznavanja nepravilnosti in sprejemanja rešitev. Mikuš Kosova je pojasnila, da je v tej povezavi pomembna tudi odgovornost prostovoljca do samega sebe, da se obvaruje pred preobremenjenostjo in izgorevanjem. Tovrstno obremenjenost, tako Mikuš Kosova, prostovoljci rešujejo s timskim delom in skupinskimi razpravami. Opomnila je, da so tudi organizatorji prostovoljnega dela dolžni varovati duševno zdravje in odpornost prostovoljcev.

Mikuš Kosova: Izjemno pomembna je notranja odgovornost

Mikuš Kosova je kot primer izgorevanja, ki ga je tudi sama doživela, omenila prostovoljno delo na vojnih območjih, ki pomeni velike psihične obremenitve. V uvodnem nagovoru ob začetku konference je med drugim poudarila, da je na področju prostovoljstva bolj kot pri plačanem delu izjemno pomembna notranja odgovornost. Pojasnila je, da je v prostovoljstvu manj zunanje kontrole in sankcij ter manj strahu pred izgubo dela, prav tako pa niso jasno opredeljene delovne naloge.

Na kongresu sodeluje okoli 200 predstavnikov prostovoljnih organizacij Dvodnevni kongres organizira Slovenska filantropija, katere osnovno poslanstvo je širjenje prostovoljstva in drugih dobrodelnih ter solidarnostnih dejavnosti na socialnem področju. Na kongresu sodeluje okoli 200 predstavnikov številnih prostovoljnih organizacij z različnih interesnih področij.

Podelitev zlatnika Slovenske filantropije Poleg predavanj in delavnic bodo v sklopu kongresa podelili tudi zlatnik Slovenske filantropije za izjemne dosežke na področju izvajanja, organiziranja, raziskovanja, vzpodbujanja in promoviranja prostovoljnega dela na lokalni in nacionalni ravni, in sicer posamezniku in organizaciji.

Ne spreglejte