Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 3. 2008,
18.29

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 5. 3. 2008, 18.29

7 let

MNZ: Mate in Romšek nista bila seznanjena z aktivnostmi specialcev na zabavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Minister za notranje zadeve Dragutin Mate in generalni direktor policije Jože Romšek nista bila seznanjena z aktivnostmi specialne enote policije na zasebni rojstnodnevni zabavi, so sporočili.

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) zato odločno zavrača navedbe nekaterih medijev, da je šlo za zlorabo položaja, so še sporočili z ministrstva. Prav tako tudi ne drži navedba, da naj bi državni sekretar ministrstva za notranje zadeve Zvonko Zinrajh naročil aktivnosti specialne enote policije na zabavi Bojana Lunežnika, navaja MNZ. Šotor so postavili, niso pa izvedli vaje Kot pojasnjujejo, so pripadniki specialne enote policije res postavili in podrli šotor, niso pa izvedli predstavitvene vaje, saj se zabave nihče ni udeležil kot pripadnik specialne enote policije, temveč zasebno. Na zasebno zabavo so bili povabljeni tudi nekateri uslužbenci MNZ in Generalne policijske uprave ne glede na delovno mesto in položaj, ki ga zasedajo. Vsak povabljenec se je tako po lastni presoji odzval zasebnemu povabilu.

Sekretar v kabinetu notranjega ministra Bojan Lunežnik je že podal prošnjo za prerazporeditev na drugo delovno mesto. Minister za notranje zadeve Dragutin Mate pa do zaključka notranjega nadzora, ki ga je odredil generalni direktor policije, zadeve ne bo komentiral, še dodajajo v sporočilu za javnost.

Krope ponudil odstop Pop TV je v torek poročala, da je poveljnik specialne enote ministrstva za notranje zadeve Srečko Krope generalnemu direktorju policije Jožetu Romšku podal pobudo, da ga razreši s položaja poveljnika, kar je za omenjeno televizijo potrdil namestnik generalnega direktorja Matjaž Šinkovec. Krope je odstop ponudil dan po tem, ko je v javnost prišla informacija, da naj bi pripadniki specialne enote postavljali šotore za zasebno zabavo Bojana Lunežnika, svetovalca ministra Mateja. Lunežnik je za Pop TV potrdil, da so pripadniki specialne enote MNZ res postavljali šotore za njegovo zasebno zabavo.

Policija zanika očitke v zvezi s specialno enoto

V zadnjih dneh so se v različnih medijih pojavili očitki, da specialna enota policije zaradi domnevno velike kadrovske podhranjenosti ni sposobna reagirati v kritičnih trenutkih. V policiji omenjene očitke odločno zanikajo, so sporočili s policije.

Kot so pojasnili, specialna enota policije nemoteno opravlja naloge v zvezi s protiterorističnim delovanjem, sodeluje pri prijetju storilcev hujših kaznivih dejanj in varovanju najvišjih državnih predstavnikov v okviru predsedovanja Svetu EU. "Specialci" prav tako sodelujejo pri varovanju določenih objektov, pa tudi s policijo ob hujših elementarnih in drugih nesrečah. Ob tem policija odločno zavrača očitke nekaterih medijev, da specialna enota policije zaradi kadrovske podhranjenosti ni sposobna zagotavljati z zakonom določenih nalog.

Navajajo, da so v zadnjem letu iz enote odšli štirje policisti, leto pred tem tri. Kadrovanje v specialno enoto poteka iz vrst policije. Policija je 20. decembra lani na intranetu objavila razpis za več prostih delovnih mest v specialni enoti. Vloge za zaposlitev oziroma premestitev je podalo 49 policistov iz policijskih enot. Trenutno potekajo izbirni postopki za izbor ustreznih kandidatov za delo v specialni enoti.

Visoki standardi pri izbirnem postopku Zaradi visokih standardov in zahtevanih psihofizičnih sposobnosti je izbirni postopek zelo zahteven, saj vsebuje preizkus telesnih zmogljivosti, preizkus streljanja, obdobni zdravniški pregled, specialistični zdravniški pregled pod obremenitvijo in psihološki pregled. Kandidati, ki vsa preverjanja in preizkuse uspešno opravijo, so začasno premeščeni v specialno enoto. Med začasno premestitvijo potekajo intenzivna usposabljanja po posebnem programu, s čimer se vsem kandidatom zagotavlja enotna stopnja pridobljenega znanja in sposobnosti, obenem pa se tudi stalno preverja njihova pripravljenost in primernost za zaposlitev v specialni enoti.

Ne spreglejte