Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 6. 2008,
18.49

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 20. 6. 2008, 18.49

7 let

Mladina: Janša je govor prepisal od Blaira

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Govor Janeza Janše na državni proslavi 15. obletnice samostojnosti junija 2006 za katerega je dobil nagrado bralcev Večera, je plagiat, piše Mladina.

Mladina je zapisala, da so posamezni deli slavnega Janševega govora vključno z metaforo o svetilniku prepisani iz 11 let strega govora takratnega premiera Velike Britanije Tonyja Blaira. Tudi stavek: "nismo največji in najmočnejši" je prepisal Prav tako je plagiat tudi poved "nismo največji in najmočnejši, lahko pa smo najmočenjši". "Nikoli ne bomo največji. Verjetno nikoli ne bomo najmočnejši. Toda lahko smo najboljši. Najboljše mesto za življenje. Najboljše mesto za odraščanje otrok, najboljše mesto za izpopolnjeno življenje, najboljše mesto za starost“ je dejal Tony blair na na konvenciji stranke v Brightoni leta 1997. Janša pa je leta 2006 dejal: "Nikoli ne bomo največji. Nikoli ne bomo najmočnejši. Lahko pa smo najboljši. Lahko ustvarimo najboljše okolje za izpolnjeno življenje. Najboljše okolje za varno in zdravo odraščanje naših otrok. Najboljše mesto za srečo.“

Pop tv, ki povzema Mladinin članek, navaja še en odstavek iz Blairovega govora: "Danes želim zastaviti ambiciozen cilj za to državo. Da ne bo nič manj kot vzorna država 21. stoletja, svetilnik sveta. To pomeni poseči v bogastvo britanskega bogastva.“ in dodaja pomembne lastnosti tega značaja: "Ustvarjalen. Sočuten, zazart v prihodnost“.

Pop tv temu za primerjavo postavlja janševev "plagiat": "Danes si lahko bolj kot kadarkoli prej zastavimo velike cilje za prihodnost. Ne želimo biti nič manj kot ena najuspešnejših držav na svetu. Eden svetilnikov 21. stoletja. Na poti k temu cilju bomo posegli po najboljšem, kar je v našem narodnem značaju. Tudi, če se je v preteklosti ponekod skrilo še tako globoko. Ustvarjalnost. Delavnost. Podjetnost. Predanost. Pravičnost. Odprtost. Strpnost. Poštenje. Solidarnost. Stare slovenske vrednote. Nova slovenska samozavest.“, je takrat dejal Janša.

Premier je zanikal plagiatorstvo

»Uporabil sem stavke in besedne zveze, ki jih državniki ob takšnih priložnostih uporabljajo. Govorice o intelektualni kraji so skrajno pretirane,« pa naj bi se, po poročanju Pop tv, na očitke odzval premier Janez Janša.

Ne spreglejte