SiolNET. Novice Slovenija
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mladi jutri s protesti za boljšo prihodnost

0,10

termometer

Termoelektrarna Šoštanj Velenje Teš6 teš rdeča luč premogovnik
Foto: Ana Kovač

Gibanje Mladi za podnebno pravičnost je oblikovalo pet konkretnih ukrepov, ki jih bo jutri naslovilo na odločevalce v okviru Podnebnega štrajka. Med zahtevami so ozelenitev državnega proračuna, zaprtje Termoelektrarne Šoštanj (Teš) in Premogovnika Velenje do leta 2030 ter zmanjšanje izpustov v prometu za 40 odstotkov do leta 2040.

rumeni jopiči protest francija pariz Novice Na protestih rumenih jopičev znova vandalizem in nasilje

Vlada naj rešuje podnebne spremembe kot krizo globalnih razsežnosti, je prvi ukrep, ki so ga pripravili v gibanju. Izrekli so se za razvoj, prijazen do okolja, nova kakovostna delovna mesta, čistejše in ohranjeno okolje, prijaznejša mesta za ljudi ter polnovredno in lokalno prehrano.

Termoelektrarna Šoštanj Velenje Teš6 teš rdeča luč premogovnik Foto: Ana Kovač Med ukrepi navedli gradnjo stanovanjskih zadrug in zaprtje Teša

Konkretno so navedli spodbujanje elektrarn v skupnostni lasti, stanovanjskih zadrug s pasivno gradnjo, skupnostnih vrtov, somobilnosti in drugih kolektivnih praks.

Za pripravo ukrepov naj vlada vzpostavi delovno skupino, sestavljeno iz vladnih in lokalnih odločevalcev, sindikatov, delodajalcev, okoljevarstvenikov, naravovarstvenikov in strokovnjakov, hkrati pa naj aktivira in vključuje tudi širšo javnost.

Druga točka, ki so jo oblikovali mladi, zahteva takojšnje ukrepe za ozelenitev proračuna ter pospešen prehod v pravično, brezogljično in krožno gospodarstvo. Ob tem zahtevajo zeleno davčno reformo, ukinitev subvencij, škodljivih do okolja, ter zelene in družbeno smiselne naložbe.

Tretji zahtevani ukrep je ustanovitev delovne skupine, ki bo pripravila pravičen načrt zaprtja Teša in Premogovnika Velenje najpozneje do leta 2030 ter načrt prehoda regije v zeleno in socialno prihodnost. Med drugim predlagajo posebni sklad za pravični prehod, v katerega bi se med drugim stekal del sredstev, zbranih z višjimi okoljskimi in ogljičnimi davki podjetij, pa evropska sredstva za prehod v nizkoogljično družbo ter del prihodkov iz evropskega sistema za trgovanje z izpusti.

zelenjava Foto: Thinkstock Zavzemajo se za lokalno pridelano hrano

Zahtevajo tudi pospešen prehod na polnovredno, čim bolj lokalno in večinoma rastlinsko prehrano ter ukrepe za sonaravnejše kmetijstvo. Za to bi mladi preusmerili subvencije iz živinoreje v pridelavo trajnostnih pridelkov rastlinskega izvora.

Do leta 2030 bi ukinili industrijsko živinorejo v Sloveniji, živila pa bi obdavčili glede na njihov okoljski odtis. Prehrambene izdelke bi morali po mnenju gibanja označevati z informacijami o vplivu njihove pridelave in izdelave na okolje.

Ne nazadnje pa zahtevajo tudi 40-odstotno znižanje izpustov v prometu do leta 2040 v primerjavi z letom 2005. Ta cilj bi dosegli s spodbujanjem javnega prevoza, hoje, kolesarjenja, somobilnosti in drugih oblik trajnostne mobilnosti. Konkretneje omenjajo možnost znižanja števila parkirnih prostorov v središčih mest ter spremembo vračanja stroškov prevoza na delo.

Kongresni trg Foto: STA Protest se bo začel pred poldnevom na Kongresnem trgu

Omenjene ukrepe je gibanje Mladi za podnebno pravičnost objavilo na spletnem družbenem omrežju Facebook. Tam so objavili tudi podrobnejša navodila za protest v Ljubljani, ki se bo začel pet minut pred poldnevom na Kongresnem trgu in se prek Prešernovega trga podal do Trga republike.

Morebitnim udeležencem so sporočili, naj, če nameravajo na Podnebnem štrajku piti ali se drogirati, izvajati nasilje ali smetiti, ostanejo doma.

Mladi bodo sicer imeli priložnost svoje zahteve neposredno predati predsedniku vlade Marjanu Šarcu, saj bo ta predstavnike gibanja sprejel ob 14. uri. Ob Šarcu bo z mladimi govoril tudi državni sekretar ministrstva za okolje in prostor ter kandidat za novega okoljskega ministra Simon Zajc.

Ne bodo protestirali samo v prestolnici

V Sloveniji so Podnebni štrajki napovedani v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Novem mestu, Ravnah na Koroškem, Ormožu, Slovenskih Konjicah in Kamniku. Napovedi na spletnih družbenih omrežij kažejo, da bo najbolj množičen shod v prestolnici, na katerem udeležbo napoveduje več kot 2.500 ljudi.

Po vsem svetu bodo sicer shodi v več kot 1.650 mestih v 105 državah, je danes na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisala pobudnica globalnega gibanja, mlada švedska aktivista Greta Thunberg.

Protesti v Srbiji Novice Na tisoče protestnikov v Srbiji spet protestiralo proti Vučiću

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin