SiolNET. Novice Svet
1,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na tisoče protestnikov v Srbiji spet protestiralo proti Vučiću

1,29

termometer

Protesti v Srbiji | V Srbiji so včeraj že deseti konec tedna zapored potekali protesti proti predsedniku Aleksandru Vučiću. | Foto: Reuters
V Srbiji so včeraj že deseti konec tedna zapored potekali protesti proti predsedniku Aleksandru Vučiću. Foto: Reuters

V več mestih po Srbiji so v soboto že deseti zaporedni konec tedna potekali protesti proti srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću. Na tisoče protestnikov, ki so se zbrali pod geslom Eden od petih milijonov, je zahtevalo njegov odstop in več medijske svobode.

Kljub temperaturam pod lediščem so demonstracije potekale v več kot 40 krajih po Srbiji. Protestni shodi proti aktualni oblasti so se začeli v začetku decembra v Beogradu, nato pa so se razširili še na okoli 20 srbskih mest.

protesti Beograd Srbija Novice Srbska opozicija v skupni boj proti Vučiću

Opozicija zahteva svobodne in poštene volitve

Predstavniki srbskih opozicijskih strank, gibanj in zavezništev so v sredo sklenili tako imenovani dogovor z narodom za skupni nastop proti srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću. Njihov cilj je, "da Srbija postane država odgovornosti, vladavine prava, pravičnosti in svobode, v kateri se spoštujejo evropske vrednote", so sporočili.

Predstavniki srbskih opozicijskih strank so v sredo sklenili zavezništvo za skupni nastop proti srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću in njegovi stranki SNS. | Foto: STA Predstavniki srbskih opozicijskih strank so v sredo sklenili zavezništvo za skupni nastop proti srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću in njegovi stranki SNS. Foto: STA

Voditelji opozicije so se v sporazumu zavzeli za skupen boj z državljani za demokracijo v Srbiji, za svobodne medije ter svobodne in poštene volitve. Postavili so pogoj, da morajo biti naslednje volitve svobodne in poštene, sicer na njih ne bodo sodelovali, na takšnih volitvah oblikovana oblast pa bo nelegitimna, so še sporočili.

Aleksandar Vučić Novice "Protesti v Srbiji so začetek Vučićevega konca" #intervju

Javnomnenjske ankete kažejo na zmago Vučićeve stranke

Naslednje redne parlamentarne volitve v Srbiji so predvidene aprila prihodnje leto. Trenutne javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da bi na njih znova zmagal Vučić s svojo stranko SNS.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin