Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 7. 2014,
7.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Miro Cerar SD pogovori koalicija

Petek, 25. 7. 2014, 7.17

8 let

Miro Cerar: Prvi krog koalicijskih pogovorov spodbuden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar je prvi krog koalicijskih pogovorov s povabljenimi strankami ocenil kot spodbuden in upa, da bodo tako konstruktivni tudi prihodnji pogovori.

Ti se nadaljujejo predvidoma v torek, ko se bo treba začeti "dokaj odkrito" pogovarjati o možnostih za koalicijo. Pri tem Cerar nobeni od strank ne daje prednosti.

Kot je po današnjih pogovorih z vodstvom SD v izjavi za medije dejal predsednik SMC Cerar, se vsi zavedajo, da Slovenija nujno potrebuje "neko resno, stabilno vlado", ki mora narediti vse za izhod iz krize. Ponovil je, da si bodo konec tedna in tudi v ponedeljek izmenjavali pisna gradiva, torkovi pogovori s predstavniki povabljenih strank pa bodo zelo verjetno še vedno potekali ločeno.

"Od torka dalje pa bo verjetno že treba sesti za skupno mizo in se dokaj odkrito začeti pogovarjati o možnostih za koalicijo," je dodal Cerar.

"Koliko je kdo pripravljen popuščati v dobro vseh državljanov" Ob tem je priznal, da so med programi vseh strank določene podobnosti in razlike, slednje so nekje tudi večje. Po njegovih besedah je ravno to zdaj tako za SMC kot tudi za vse ostale stranke izziv, da se vidi, koliko je kdo pripravljen v dobro vseh državljanov popuščati "do te mere, kolikor se sme, če želimo državo pripeljati iz krize".

Na vprašanje, na katero od strank, ki dopuščajo možnost vstopa v koalicijo s SMC, Cerar najbolj računa, pa ni želel konkretno odgovoriti. Dejal je le, da nobeni od teh noče dajati prednosti, s čimer se po njegovem mnenju lahko omogoči nadaljevanje pogajanj v nekem konstruktivnem duhu. Te procese je treba peljati potrpežljivo in preudarno, je pristavil.

Cerar se je sicer že v četrtek sestal s predstavniki DeSUS, ZL, ZaAB in NSi, danes pa se je srečal še s predstavniki SD. Kot je pojasnil, je bil tudi z današnjimi sogovorniki razgovor konstruktiven, so pa bili v tej stranki "seveda še nekoliko zadržani do ključnega vprašanja, ali iti v koalicijo ali ne".

Židan: SD v vsakem primeru konstruktivna SD ni obremenjena s tem, ali iti v koalicijo ali opozicijo, obe rešitvi sta enako sprejemljivi, je po sestanku s Cerarjem pojasnil predsedujoči SD Dejan Židan in zatrdil, da bo SD v vsakem primeru konstruktivna. Današnji pogovor je bil sicer le informativen, s programskimi usklajevanji nadaljujejo v torek.

Po Židanovih besedah je bil pogovor s predstavniki SMC namenjen le predstavitvi programskih izhodišč obeh strank.

"Za obe stranki je pomembna tudi stabilizacija zdravstvenega sistema" Kot je dejal Židan, si vsi skupaj želijo uspešen boj proti korupciji in za pravno državo, za obe stranki je pomembna tudi stabilizacija zdravstvenega sistema, medtem ko je v nekaterih drugih točkah potrebno še usklajevanje, denimo na področjih zaščite delavstva in upokojencev ter gospodarskega zagona. O privatizaciji pa je povedal, da ima SD zelo jasno stališče, s katerim bo tudi šla v pogovore. Kakšen bo njihov izplen, pa bo po Židanovi oceni jasno prihodnji teden.

Židan je zatrdil tudi, da danes niso odločali o tem, ali bo SD v koaliciji ali v opoziciji. Pojasnil je, da bi obe možnosti od stranke zahtevali veliko dela. V opoziciji bi morda lahko imeli celo več možnosti, da se ukvarjajo s strankarsko mrežo in drugimi za SD pomembnimi vprašanji, v koaliciji pa bi lažje izvrševali nekatera programska izhodišča.

"V koalicijo bomo šli zelo dobronamerno, če bomo uskladili najpomembnejša programska izhodišča, če jih ne bomo, pa v stranki ne bo nobenih zamer," je še zagotovil Židan in ponovil, da bo SD konstruktivna tudi, če bo v opoziciji.

O morebitnem vstopu v koalicijo bosta odločala tudi konferenca in predsedstvo SD, pri čemer Židan dokončne odločitve ne pričakuje "pred četrtkom, mogoče celo v petek zjutraj", torej na dan ustanovne seje DZ. Že danes pa bo na kolegiju predsedujočega SD širše vodstvo stranke seznanil s potekom tokratnih pogovorov s SMC.

"Tokrat se ne išče ideološka koalicija" Tudi o resorjih se predstavniki SD in SMC po Židanovih besedah niso pogovarjali, saj da je pogovor o tem v času, ko se še ne ve, ali se bosta programa strank lahko uskladila, povsem nepotreben. Prav tako niso razpravljali o predsedniku DZ.

Na vprašanje, ali bi SD sodelovala v koaliciji z NSi, pa je Židan odvrnil, da se tokrat ne išče "ideološka koalicija", se pa vendarle razlikujeta gospodarska programa obeh strank. A to je po njegovi oceni "enačba, ki jo bo pač poskušal rešiti Cerar in se bo v naslednjih dneh pokazalo, kako oziroma ali sploh je rešljiva".

Ne spreglejte