Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2014,
15.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 8. 2014, 15.49

8 let

Miro Cerar je spoznal, da je Karl Erjavec nepredvidljiv

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zdaj, ko je bil Milan Brglez izvoljen za predsednika DZ, bo na tem mestu ostal, pravi najverjetnejši mandatar Miro Cerar, ki zadnje poteze predsednika DeSUS Karla Erjavca označuje za nepredvidljive.

"Kandidat za predsednika državnega zbora je bil izbran kot resen kandidat. Zdaj, ko je izvoljen, je in bo predsednik DZ. V to kandidaturo nismo šli z mislijo, da bi bil zgolj nekakšen začasni predsednik. Zavedamo se, da je DZ zelo pomembna institucija, hram demokracije. Ne bi bilo odgovorno vanj prihajati z nekim začasnim kandidatom," je dejal predsednik Stranke Mira Cerarja.

Erjavec bi spet tisto, kar je že izgubil Tako je odgovoril na vprašanje, ali so še mogoče zamenjave, saj je Karl Erjavec zjutraj izrazil pričakovanje, da bo, če bo sodelovala v koaliciji, to mesto dobila stranka DeSUS kot druga najmočnejša stranka v vladi. Kot je znano, je Erjavec najprej napovedal kandidaturo za predsednika parlamenta, nato pa od nje odstopil.

Kaj je storil Karl Erjavec? In kako Cerar vidi ta Erjavčev manever? Bo to vplivalo na koalicijske pogovore? Pravi, da koalicijska pogajanje s tem niso neposredno povezana in da jih bodo prihodnji teden pospešili.

"Karl Erjavec je storil nekaj nepredvidenih in nepredvidljivih potez. Z njim še vedno ostajamo v pogovorih za koalicijo. DeSUS je danes podprla našega kandidata. To pomeni, da se obnaša konstruktivno, tako kot preostale stranke, ki so to storile. Prepričan sem, da bomo tudi z gospodom Erjavcem v nadaljevanju našli stične točke, ki so nujne za sodelovanje v koaliciji. Zavedam pa se, da bodo pogajanja še zelo naporna, kajti soočeni smo z raznolikimi strankami. Vsaka ima svoje poglede in različno članstvo. To je izziv, ki ga sprejemamo," je dejal Cerar v izjavi novinarjem po Brglezovi izvolitvi.

Ne samo programska, tudi kadrovska usklajevanja? Koalicijska pogajanja prihodnji teden bodo programska, a se bodo verjetno pogovarjali tudi o "drugih zadevah". Cerar tega ni konkretiziral, a verjetno ima v mislih tudi kadrovska usklajevanja, ki so običajno najtežji del koalicijskih pogajanj.

Kaj bo izgubila SMC? Bo SMC, ki bo imela premiera, zaradi položaja predsednika parlamenta izgubila kakšno ministrsko mesto? "Naša stranka ima za zdaj samo en položaj, predsednika DZ. Glede mandatarstva bomo še videli. Vsekakor pričakujem povabilo predsednika države Boruta Pahorja, da dobim možnost oblikovanja vlade. Zagotovo bo treba v koalicijskih pogajanjih primerno razdeliti funkcije med koalicijske partnerje predvsem po kakovosti tega, kar lahko posamezna stranka ponudi Sloveniji."

Vlada v drugi polovici septembra? Cerar predvideva, da bi lahko vlado dobili v drugi polovici septembra. "A to ni odvisno samo od mene in naše stranke, ampak tudi od koalicijskih partnerjev." Najverjetnejši mandatar še pravi, da je treba v politiki poteze, kot je bila Erjavčeva, pričakovati.

"Zavedam se, da bo takšnih potez še več, ker pogajalci niso edini, ki odločajo. Za njimi so stranke in volivci, zato razumem, da se zgodi razmislek v to ali ono smer. Zato je pomembno, da procesa oblikovanja vlade ne vodimo prehitro, a tudi ne prepočasi."

Ne spreglejte