Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 9. 2015,
9.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Milojka Kolar Celarc zdravstvo

Torek, 29. 9. 2015, 9.49

6 let, 7 mesecev

Ministrica: Za afere v zdravstvu krivo vodstvo pristojnih javnih zavodov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na našem ministrstvu se ne skrivamo pred težavami, ampak se z njimi spoprijemamo, zato je včasih malo vroče. Tudi v javnosti, je dejal direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko Tomaž Glažar.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se je na novinarski konferenci ob prvi obletnici vlade pohvalila, da je po osmih ministrih prva, ki ji je uspelo izpogajati proračun za zdravje, višji od sto milijonov evrov. Ta za letos znaša 106,9 milijona evrov, kar je 19,2 milijona več kot lani. Sredstva se tudi za leti 2016 in 2017 povečujejo, in sicer za 24 oziroma 35 odstotkov glede na leto 2015.

Izpostavila je tudi velike prihranke pri javnih naročilih. S prvim skupnim javnim razpisom so po trditvah ministrice privarčevali 20 odstotkov sredstev, s skupnim javnim razpisom za urgentne centre za opremo pa več kot 30 odstotkov oziroma tri milijone evrov.

Ministrstvo je podprlo povečanje števila referenčnih ambulant v letošnjem letu za 150, napovedujejo pa tudi 300 novih specialistov družinske medicine.

Po več kot desetletju se končuje projekt e-zdravje, ki naj bi po besedah ministrice pripomogel k učinkovitejšemu in preglednejšemu poslovanju.

Temeljito analizo zdravstvenega sistema, ki jo je ministrstvo obljubilo že za september, naj bi javnosti predstavili konec novembra.

Afer v poročilu ni bilo Afer, ki so v preteklem letu pretresale slovensko zdravstvo in javnost, Kolar Celarčeva v poročilu ni omenjala. Na novinarsko vprašanje o tem, ali se zadeve raziskujejo in razrešujejo, je odgovorila, da ima UKC do 5. oktobra rok za dopolnitev manjkajoče dokumentacije, glede negativnega poročila o delu na nevrološki kliniki pa je dejala, da je zdaj naloga vodstva UKC, da ugotovi subjektivno in objektivno odgovornost za napake.

"Delo ocenjujem kot zelo dobro. Kdor se je poglobil, je lahko ugotovil, da smo v tem letu skupaj z ekipo na tem ministrstvu naredili toliko, kot prej ni bilo narejenega v vsem mandatu. Za te afere ni krivo ministrstvo. Tu imamo odgovorna vodstva javnozdravstvenih zavodov, ki bi morala poskrbeti, da do takih situacij in primerov ne bi prišlo."

"Ne skrivamo glave v pesek" Ministrica je zagotovila, da je naredila vse, da bi preprečila za 8. oktober napovedano stavko medicinskih sester. "Ministrstvo ne more biti odgovorno za plačilo nadur v neki zdravstveni ustanovi," je dejala. "Ne morem nadomestiti vloge, nalog in pooblastil javnozdravstvenih zavodov, ker jih potem preprosto ne bi potrebovali, če je za vse odgovoren in kriv minister za zdravje."

"Na našem ministrstvu se ne skrivamo pred težavami, ne skrivamo glave v pesek, ampak se z njimi spoprijemamo, zato je včasih malo vroče. Tudi v javnosti," je dejal direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko Tomaž Glažar.

Ne spreglejte