Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 1. 2019,
7.15

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97

28

Natisni članek

Auschwitz holokavst Združeni narodi

Nedelja, 27. 1. 2019, 7.15

5 let, 2 meseca

V opomin človeštvu: mineva 74 let od konca taborišča smrti Auschwitz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97

28

Auschwitz | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danes je mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta - pred 74 leti so sovjetski vojaki osvobodili preživele v koncentracijskem taborišču Auschwitz. ZN letos ob dogodkih, ki v spomin na žrtve nacističnega in fašističnega pomora po svetu in v Sloveniji potekajo te dni, pozivajo k zaščiti človekovih pravic in opozarjajo na porast antisemitizma.

Združeni narodi so leta 2005 razglasili 27. januar za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, od leta 2008 ga zaznamujemo tudi v Sloveniji.

V Auschwitzu je med drugo svetovno vojno v plinskih celicah ali pri poskusih nacističnih znanstvenikov umrlo med 1,1 in 1,5 milijona ljudi, to so bili Judje in tudi pripadniki 26 drugih narodov, večinoma slovanskih, med njimi je bilo tudi 1.700 Slovencev.

V holokavstu je umrlo skupaj okoli šest milijonov Judov, pa tudi pet milijonov Slovanov, več sto tisoč Romov, več sto tisoč duševno in fizično prizadetih ter več tisoč homoseksualcev. V nacističnih in fašističnih koncentracijskih taboriščih je bilo zaprtih 63 tisoč slovenskih internirancev. 12 tisoč se jih nikoli ni vrnilo.

Novice Pretresljive zgodbe tistih, ki so preživeli Auschwitz (video)

V Auschwitzu je umrlo več tisoč Slovencev. | Foto: Reuters V Auschwitzu je umrlo več tisoč Slovencev. Foto: Reuters

Lekcija, da zaščitimo demokratične vrednote

Svetovna organizacija letos dejavnosti ob spominskem dnevu organizira pod naslovom Spomin na holokavst: Zahtevaj in zaščiti svoje človekove pravice.

Z njim želijo mlade spodbuditi, da jim holokavst služi kot lekcija, da ukrepajo proti diskriminaciji in da zaščitijo demokratične vrednote v svojih skupnostih, še posebej v času, ko neonacistične in druge skupine netijo porast antisemitizma in drugih oblik sovraštva.

Novice Dijaki z zanimanjem prisluhnili pričevanjem taboriščnic iz Ravensbrücka in Auschwitza (video)

Koncentracijsko taborišče v Auschwitzu. | Foto: Reuters Foto: Reuters

Širjenje neonacizma

Tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres je opozoril, da letos dan spomina sovpada s skrb vzbujajočim povečanjem antisemitizma. "Opazimo lahko širjenje neonacističnih skupin, poskuse pisanja zgodovine na novo in izkrivljanja dejstev o holokavstu. Nestrpnost se po internetu širi s svetlobno hitrostjo," je zapisal.

"Dejansko lahko vidimo, da nestrpnost vstopa v vsakodnevno politiko; usmerjena je proti manjšinam, muslimanom, migrantom in beguncem ter izkorišča jezo in zaskrbljenost spreminjajočega se sveta," je nadaljeval Guterres in sklenil, da je zato sedaj več kot nujno, da se združimo v prizadevanjih za univerzalne vrednote in zgradimo svet, v katerem smo si vsi enaki.

Novice "Huda jama nagovarja ljudi enako kot Dachau, Auschwitz in Srebrenica"

"Končajmo izenačevanje storilcev s tistimi, ki so se jim uprli"

Na relativizacijo zgodovine je opozorila tudi zaslužna profesorica Univerze v Ljubljani, doktorica Maca Jogan, in v pogovoru za STA ocenila, da je dan spomina na holokavst tako v Sloveniji pomemben predvsem za to, da se konča izenačevanje storilcev zločinov s tistimi, ki so pod njimi trpeli in se uprli, kar se pri nas dogaja že tri desetletja.

V Sloveniji v počastitev spomina na žrtve holokavsta in nacističnega preganjanja že vrsto let v januarju poteka projekt "Šoa - spominjamo se". Gre za niz kulturnih, muzejskih, raziskovalnih in izobraževalnih dogodkov po vsej državi. Nekaj se jih bo zvrstilo tudi danes.

Slovesnost bo danes tudi na prizorišču nekdanjega koncentracijskega taborišča Auschwitz na Poljskem.

Ne spreglejte