SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pretresljive zgodbe tistih, ki so preživeli Auschwitz (video)

2

termometer

Te dni obeležujemo 70. obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau. Zgodbe tistih, ki so preživeli Auschwitz, so pretresljive. So zgodbe, ki ji sploh ne bi smelo biti.

Preživeli koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau so se danes z nemško kanclerko Angelo Merkel na slovesnosti v Berlinu spomnili 70. obletnice osvoboditve tega največjega pokopališča v zgodovini. Obletnica sicer mineva ob opozorilih o ponovni krepitvi antisemitizma in drugih oblik rasizma v Evropi.

"Sramotno, da so judje v Nemčiji še vedno tarče žaljivk, groženj in nasilja" Na to je spomnila tudi Merklova, ki je v govoru kot "sramotno" označila dejstvo, da so judje v Nemčiji še vedno tarče žaljivk, groženj in nasilja. To, da morajo policisti varovati sinagoge in judovske institucije, je označila kot "madež na naši državi".

"Upreti se moramo antisemitizmu in drugim oblikam nehumanosti" Auschwitz je bil po njenih besedah "ostuden odmik" s poti zgodovine in nas vse opozarja na to, kaj so ljudje sposobni narediti drug drugemu. Kot je opomnila Nemce, so milijonom žrtev nacizma dolžni, da na grozote nikoli ne pozabijo. "Upreti se moramo antisemitizmu in drugim oblikam nehumanosti," je še nadaljevala kanclerka in obsodila rasistične izjave ne le na račun judov, ampak vseh tistih, "ki v Nemčiji iščejo nov dom".

Kot dve veliki zli našega časa je izpostavila antisemitizem in islamističen terorizem. Oboje se je izrazilo v nedavnih napadih na satirični tednik in judovsko trgovino v Parizu. "Muslimani, judje in kristjani, verniki in ateisti, vsi smo skupaj. Ne bomo dovolili, da nas razdelijo," je vztrajala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin