Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 5. 2016,
16.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,35

43

Natisni članek

Milan Kučan

Sreda, 18. 5. 2016, 16.05

6 let, 7 mesecev

Milan Kučan: To prirejanje in ponarejanje zgodovine služi političnim interesom posameznikov (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,35

43

Milan Kučan | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan se je odzval na kazensko ovadbo, ki jo je zoper njega zaradi "sabotaže in veleizdaje Slovenije" pred 25 leti podalo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. "Moja vest je čista," je povedal. 

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je včeraj vložilo kazensko ovadbo zoper nekdanjega predsednika predsedstva in prvega predsednika RS Milana Kučana zaradi domnevne sabotaže in veleizdaje Slovenije ob razorožitvi Slovenije.

"Tega izdelka, ki mu predlagatelji pravijo ovadba, ne mislim komentirati," je o ovadbi VSO na današnji novinarski konferenci na Ljubljanskem gradu povedal Kučan in dodal, da je njegova vest čista. "To prirejanje in ponarejanje" ne koristi razkrivanju morebitnih neznanih stvari iz osamosvojitvenega časa, ampak služi osebnim političnim in strankarskim interesom posameznikov, je še dejal.

Vendar tisti, ki so ga ovadili, ne razmišljajo o tem, koliko škode to povzroča velikemu, svetlemu projektu slovenskega osamosvajanja, je prepričan. Tako ravnanje namreč na novih frontah deli slovensko družbo in tudi slovenske veterane, je dodal prvi predsednik samostojne Slovenije, ki ovadbo razume tudi kot pritisk na sodišče.

"Bil sem zvest politiki miru"

"Jaz sem takrat stvari presojal, kot sem jih presojal, upoštevaje takratne okoliščine, in bil zvest svoji politiki miru. Tej sem bil zvest takrat in sem ji zvest tudi danes. To je politika, ki je dala pravi rezultat, in na podlagi te presoje sem seveda tudi ukrepal in preverjal, za kaj gre, da ne bi s prenaglimi odločitvami povzročil nepotrebne škode," je še pojasnil Kučan.

"V svoji naivnosti sem zaupal ljudem, s katerimi sem delal"

"Ko danes pogledam nazaj, vidim, da sem bil zelo naiven. V tej svoji naivnosti sem zaupal ljudem, s katerimi sem delal, a so me ti izigrali. Tu mislim predvsem na tedanjega načelnika štaba slovenske teritorialne obrambe, generala Ivana Hočevarja," je novinarjem še priznal Kučan. Ob tem je poudaril, da je treba takratne dogodke upoštevati v kontekstu tedanjih razmer. Apetiti političnega vodstva so bili veliki in niso si vsi želeli miru, je še povedal.

Hočevar je pozneje na zaslišanjih tudi sam povedal, da je iz poveljstva JLA prejel ukaz, naj razoroži slovenske vojake, hkrati pa tudi prepoved, da bi o tem obvestil predsedstvo republike Slovenije, je še pojasnil Kučan: "Tisti, ki sem jim takrat pravzaprav moral zaupati, saj so bili moji sodelavci, me niso obveščali o dogajanju, kot bi me bili morali. Moje zaupanje so izigrali, saj so v svojem poročanju celo navajali neresnico."

Kučanovo zaupanje je zlorabil tudi Janez Janša

Njegovo zaupanje je izigral tudi takratni minister za obrambo Janez Janša, "ki je v imenu tega zaupanja razvijal ilegalno trgovino z orožjem," je še dodal Kučan. Veliko hujše napake po njegovem naredi politik, "če ne zaupa, če gradi na iskanju stalnih sovražnikov, iskanju zarot, kar pripelje do tega, da tudi takrat, ko gre za skupne stvari, nihče nikomur ne zaupa in verjame".

Prepričan je, da so današnje delitve umetne in koristijo tistim, ki ne znajo ponuditi platform, na katerih bi se Slovenci združevali. Kučan sicer pravi, da konflikta z Janšo nima, ampak da ga ima Janša z njim, on ga pa ima z Janševimi metodami.

Pahor zasluge za samostojnost pripisal enotnosti različnih akterjev

Predsednik republike Borut Pahor je prepričan, da so za osamosvojitev države zaslužni številni akterji, predvsem pa njihova enotnost. V izjavi novinarjem ob robu današnje slovesnosti ob 26. obletnici oblikovanja Manevrske strukture narodne zaščite na Brdu pri Kranju, je tudi ob sedanjih zahtevnih časih pozval k složnosti in politični enotnosti.

Kučanu očitajo, da je odredbo o ustavitvi oddaje orožja TO v objekte JLA izdal prepozno

V ovadbi so pri VSO navedli, da je teritorialna obramba (TO) med 15. in 19. majem 1990 izgubila več kot 80 odstotkov od skupaj več kot 110 tisoč kosov orožja, ki ga je sama plačala neposredno iz sredstev republike, občin in celo podjetij. Po njihovem prepričanju naj bi bil za to odgovoren Milan Kučan, saj naj bi za ukaz JLA o razorožitvi slovenske teritorialne obrambe izvedel še isti dan, ko je bil izdan, a se kot predsednik predsedstva kljub pozivom ni odzval in ni preprečil izpolnjevanja ukaza.

Kučan je odredbo o ustavitvi oddaje orožja TO v objekte JLA izdal šele 18. maja popoldne, kar je bilo po mnenju predsednika VSO Aleša Hojsa prepozno.

Včerajšnja novinarska konferenca Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve:

Ne spreglejte