Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 6. 2008,
21.02

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 6. 2008, 21.02

8 let, 5 mesecev

Mestni svetniki podprli predlagano lokacijo za džamijo ob Parmovi ulici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Islamska skupnost v Sloveniji je korak bližje prvi džamiji v Sloveniji.

Ljubljanski mestni svet je z 31 glasovi za in enim proti sprejel dopolnjeni osnutek prostorskega načrta za Islamski versko kulturni center ob Parmovi ulici. Glavni objekt naj bi bil visok do 12 metrov, molilnica do 24 metrov, minaret pa najverjetneje do 40 metrov. Sprejemu dopolnjenega osnutka bo sledila 30-dnevna javna razgrnitev. Do jeseni bodo na podlagi pripomb pripravili predlog odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za to območje. Sledila bo javna dražba dela potrebnega zemljišča, ki je v lasti Mestne občine Ljubljana (MOL). Islamska skupnost pa bo arhitekturno rešitev poiskala na natečaju.

Danes sprejeti dopolnjeni osnutek odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za Islamski versko kulturni center po besedah vodje odseka za prostorske izvedbene akte in prenovo Alenke Pavlin omogoča nadaljnji korak za gradnjo Islamskega versko kulturnega centra. Dokument na okoli 16.000 kvadratnih metrih določa dve funkcionalni enoti.

Najmanj 300 parkirnih mest v kletnih etažah Eno funkcionalno enoto za gradnjo centra in drugo za širitev železnice, kjer je predvidena gradnja drugega tira. Ta del bo do načrtovane širitve urejen kot park. Za dostop do centra sta predvideni dve novi, dvosmerni cesti z obojestranskim pločnikom. Odlok predvideva najmanj 300 parkirnih mest v kletnih etažah.

Mihael Jarc opozoril na vedno večje zahteve "islamistov" Svetniki so v razpravah pohvalili zdajšnjo lokacijo v primerjavi s predlogom za gradnjo džamije na Barju, ki je sprožila tudi zbiranje podpisov za referendum proti gradnji. Mihael Jarc (Lista za čisto pitno vodo), ki je bil pobudnik referenduma, je tudi v današnji razpravi opozoril na vedno večje zahteve "islamistov".

Simšičeva Jarcu očitala sovražni govor Danica Simšič (SD), ki je kot takratna županja preko ustavnega sodišča preprečila izvedbo referenduma, je Jarcu očitala sovražni govor. Od mestne uprave pa je do končnega odločanja o odloku zahtevala poročilo, kdo je lastnik parcel, kjer je načrtovana gradnja džamije.

Jakič: Muslimani v Sloveniji čakajo na džamijo že 40 let Na razpravo Jarca se je odzval tudi Roman Jakič (Lista Zorana Jankovića). Zmotilo ga je Jarčevo govorjenje o asimilacija muslimanov. Jakič je v razpravi med drugim spomnil, da muslimani v Sloveniji na džamijo čakajo že 40 let.

Ne spreglejte