Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 7. 2008,
22.24

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 7. 2008, 22.24

8 let, 5 mesecev

Mestni svet MOL sprejel več prostorskih aktov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Mestni svet Mestne občine Ljubljana (MOL) je sprejel več prostorskih aktov, med drugim tudi dopolnilo odloka o ureditvi Potniškega centra Ljubljana (PCL)

Sprejeli so tudi osnutke o podrobnih prostorskih načrtih na območju Novih Stožic, Stare Šiške in Ruskega carja. Predlog o prostorski ureditvi v Dravljah so umaknili z dnevnega reda. Nov zazidalni načrt za PCL predvideva poglobitev železnice, s preureditvijo postajne dvorane bodo omogočena parkirišča v povezovalnih koridorjih, pod njimi pa tunelska gradnja. Predvidena avtobusna postaja se bo iz predvidenih štirih razširila na pet etaž, tudi dva druga objekta se bosta povišala za eno oziroma dve etaži, namesto zunanjega parkirišča pa bo urejeno podzemno parkiranje in pozidava novega objekta. Določila o stolpnici na območju Bavarskega dvora Za stolpnici, ki bosta stali na območju Bavarskega dvora, so svetniki sprejeli odlok o podrobnem prostorskem načrtu, ki med drugim določa namembnost, in sicer za stanovanjske, poslovne, trgovske, storitvene, in kulturnozgodovinske dejavnosti. Kot je pojasnila vodja odseka za prostorske izvedbene akte in prenovo Alenka Pavlin, bosta glavna vhoda v stolpnici s Celovške ceste, parkirišča pa bodo v kletnih prostorih. Vsakemu stanovanju pripadata dve parkirni mesti, poslovnim prostorom pa eno parkirno mesto na 40 kvadratnih kilometrov površin. Investitorji morajo del manjkajočih parkirnih mest zagotoviti s sofinanciranjem v predvideni parkirni hiši Kozolec oziroma s sofinanciranjem gradnje javnih parkirnih mest ali garaž.

Svetniki so sprejeli dopolnjen odlok o gradnji poslovno-stanovanjskega objekta v Novih Stožicah med Dunajsko in Robičevo cesto. Ob vzhodnem robu voznega pasu Dunajske ceste, za katero je predvidena širitev, se bo zasadil drevored, uredila se bosta kolesarska steza in pločnik. Svetnik Zelenih Miha Jazbinšek je opozoril, da je ta objekt preblizu Dunajski cesti, saj bo ob predvideni širitvi te ceste zmanjkalo prostora za dovolj širok pločnik.

Zemljišče na območju Stare Šiške za stanovanja Kot je obrazložila Pavlinova, je na območju Stare Šiške lastnik predlagal, da se zemljišče ob Frankopanski, Medvedovi, Žibertovi in Gubčevi ulici nameni stanovanjski gradnji. Svetniki Ignac Polajnar (NSi), Miha Jazbinšek in Miloš Pavlica (SD) so opozorili na pomanjkanje parkirnih mest v tem delu Ljubljane, ki bo ob gradnji tega objekta še večje. Na seji so odlok o podrobnem prostorskem načrtu za to območje soglasno sprejeli. V nadaljevanju seje so sprejeli tudi odlok o podrobnem prostorskem načrtu na območju Ruskega carja, kjer je bila sicer predvidena gradnja zdravstvenega doma. Načrtuje se stanovanjska gradnja, ki bo namenjena tudi dejavnostim družbenega pomena, v okolici pa so predvidene tudi površine za igro otrok in ureditev več kot 800 parkirnih mest.

Zaradi atraktivne lege in slabe izkoriščenosti so površine v Šiški med Celovško cesto in severno obvoznico po besedah Pavlinove zelo zanimive za investitorje. Nov prostorski načrt bo omogočal reurbanizacijo območja. Predvidenih je pet prostorskih objektov, kjer bodo prevladovale poslovne in storitvene dejavnosti z nakupovalnim centrom. Po mnenju mestne svetnice Bojane Beović (SDS) je ekološko sporno, če se trgovski centri gradijo na obrobju mesta, zato bi morali trgovine postaviti v središču, da bi jih lahko ljudje obiskovali peš.

MOL bo prodala nekatere zemljiške parcele S sprejetim sklepom o povečanju vrednosti namenskega premoženja Javnega stanovanjskega sklada MOL se bodo po besedah načelnice oddelka za ravnanje z nepremičninami Nataše Turšič povečale možnosti smotrnega gospodarjenja na stanovanjskem področju. Na seji so svetniki sprejeli tudi predlog za hitri postopek opremljanja stavbnih zemljišč ob Galjevcu in predlog o prostorski ureditvi na Zarnikovi ulici za potrebe apostolske nunciature. Izglasovali so še predlog o soglasju k prodaji nekaterih zemljiških parcel v Mostah ter prodaji dela poslovne stavbe in pripadajočega zemljišča na Taboru javnemu zavodu RTV Slovenija.

Ne spreglejte