Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 9. 2024,
23.02

Osveženo pred

6 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

Natisni članek

Nino Žugelj Žiga Lipušček Porto Eintracht Frankfurt Hoffenheim Nice Lyon Roma Lazio Real Sociedad Athletic Bilbao Tottenham Manchester United Liga Europa Liga Europa

Četrtek, 26. 9. 2024, 23.02

6 ur

Liga Europa, ligaški del (1. krog)

Brez zmagovalca v Rimu, Lipušček zadel, a visoko izgubil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,36
Roma, Artem Dovbyk | V četrtkovi poslastici Roma gosti Athletic Bilbao. Domače je v vodstvo v 32. minuti popeljal Artem Dovbyk. | Foto Reuters

V četrtkovi poslastici Roma gosti Athletic Bilbao. Domače je v vodstvo v 32. minuti popeljal Artem Dovbyk.

Foto: Reuters

Nogometaši v evropski ligi so odigrali prve tekme ligaškega dela tekmovanja. Od klubov s slovenskimi nogometaši je bil danes na delu latvijski RFS Žige Lipuščka, ki je z 1:4 izgubil v Bukarešti. Ob porazu je zadel prav Slovenec. V sredo je norveški Bodö/Glimt Nina Žuglja gostil Porto in zmagal s 3:2. Eden od favoritov Manchester United je s Twentejem igral neodločeno 1:1. V četrtkovi poslastici dneva sta se Roma in Athletic Bilbao razšla z remijem. 

Liga Europa, ligaški del (1. krog):

Četrtek, 26. september:

Slovenski legionar Žiga Lipušček je z latvijskim RSF gostoval v Bukarešti pri FCSB in visoko izgubil. Domači so povedli v osmi minuti z golom Daniela Birligee, le štiri minute kasneje pa se je med strelce vpisal tudi Lipušček in po podaji Janisa Ikaunieksa poskrbel za izenačenje. V 32. minuti je gostujoča Rigas Futbola Skola spet zaostajala, za novo vodstvo domačih je poskrbel Vlad Chiriches. Gostitelji so na koncu zmagali s 4:1.

Eden bolj pričakovanih dvobojev je bil v Rimu med Romo in Athleticom Bilbaom. Končal se je z 1:1, potem ko je v prvem polčasu za Rimljane zadel Artem Dovbik, v drugem pa je izenačil v 85. minuti Aitor Paredes.

Fenerbahče je z 2:1 ugnal Union St. Gilloise, Malmö je doma izgubil proti Rangers iz Glasgowa z 0:2, Ajax je nadigral Bešiktaš s 4:0, Mika Godts je dosegel dva gola, Lyon je z 2:0 odpravil Olympiakos, Eintracht Frankfurt in Viktoria Plzen sta igrala 3:3, pri čemer so gostje za točko dosegli dva gola v 86. in 92. minuti.

V končnici je do zmage prišla Braga. Ta je proti Maccabiju iz Tel Aviva zaostajala z 0:1, nato pa je v 88. minuti zadel Bruma, ki je poskrbel tudi za preobrat v 95. minuti z bele pike. Gostje so po tem dobili dva rdeča kartona.

Tekma med Tottenhamom in Qarabagom se je začela z več kot polurno zamudo, saj so gostje obstali v londonskem prometu. To pa favoritov ni vrgli iz tira, tako kot ne rdeči karton Raduja Dragusina že v osmi minuti. Brennan Johnson v prvem ter Pape Matar Sarr in Dominic Solanke v drugem so poskrbeli za pričakovano zmago. Za nameček je Toral Bajramov pri 0:2 zadel le okvir vrat z bele pike.

Manchester United je eden od favoritov evropske lige. | Foto: Reuters Manchester United je eden od favoritov evropske lige. Foto: Reuters

Za presenečenje je v sredo poskrbel nizozemski Twente, ki je na Old Traffordu igral 1:1 z Manchester Unitedom. Slednji je sicer povedel z golom Christiana Eriksena v 35. minuti, a je Danec v 68. minuti naredil napako, ki jo je za izenačenje unovčil Sam Lammers.

Dinamo Kijev je z 0:3 izgubil proti Laziu, pri katerem je Boulaye Dia dosegel dva gola, Galatasaray je s 3:1 odpravil PAOK, Ludogorec pa je z 0:2 izgubil proti Slavii iz Prage. Nice in Real Sociedad ter Midtjylland in Hoffenheim so se razšli z 1:1, slednji se je izvlekel v 89. minuti z golom Maxa Moerstedta. Anderlecht je premagal Ferencvaros z 2:1.

Žugljevi soigralci presenetili Porto

Jens Hauge  | Foto: Reuters Jens Hauge Foto: Reuters Na Norveškem je Nino Žugelj proti favoriziranemu Portu začel na klopi, tam pa tudi obsedel. Že dva meseca ne igra zaradi poškodbe. Portugalci so hitro povedli, v osmi minuti je bil uspešen Samuel Omorodion, ki je poleti prišel iz madridskega Atletica za 15 milijonov evrov. Klub iz mesta, ki leži precej severno na Norveškem, je izenačil v 15. minuti, uspešen je bil danski napadalec Kasper Hoegh, Jens Petter Hauge pa je Norvežanom v 40. minuti priigral vodstvo.

Toda v 51. minuti so gostitelji ostali z igralcem manj, saj je bil po drugem rumenem kartonu izključen Isak Maatta. A to ni zmedlo norveške zasedbe, ki je v 62. minuti z novim Haugejevim zadetkom povišala na 3:1. Deniz Gul je v 90. minuti Portugalcem še vzbudil nekaj upov, vendar je norveška ekipa zdržala.

Žiga Lipušček nastopa za latvijskega prvaka RFS. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Žiga Lipušček nastopa za latvijskega prvaka RFS. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Finale v Bilbau, veliko kandidatov za naslov

Med favoriti za osvojitev naslova je tudi londonski velikan Tottenham. | Foto: Reuters Med favoriti za osvojitev naslova je tudi londonski velikan Tottenham. Foto: Reuters Podobno kot v ligi prvakov je tudi liga Europa v sezono 2024/25 vstopila v novi preobleki. Skupinski del je zamenjal ligaški del, v katerem je vseh 36 udeležencev zbranih na isti razpredelnici. Vsi klubi bodo odigrali osem tekem z osmimi različnimi tekmeci, štiri doma in štiri v gosteh, sklepno dejanje pa se obeta 21. maja 2025 na stadionu San Mames v Bilbau, kjer bi morale po prvotnem načrtu potekati tudi tekme Eura 2024, a so bile pozneje zaradi pandemije koronavirusa prestavljene v Sevillo.

Nastopajo štirje nekdanji evropski prvaki. Ajax Amsterdam, Manchester United, Porto in Steaua iz Bukarešte, ki je v zadnjem obdobju zaživela na nogometnem zemljevidu v novi preobleki pod imenom FCSB.

V ligi Europa nastopa tudi Eintracht Frankfurt, zmagovalec tekmovanja iz leta 2022. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V ligi Europa nastopa tudi Eintracht Frankfurt, zmagovalec tekmovanja iz leta 2022. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Na seznamu glavnih kandidatov prevladujeta angleška velikana Manchester United in Tottenham, zelo visoko kotirata tudi rimska kluba Roma in Lazio. Ogromne motivacije, saj bo finale v Baskiji, ne skrivata niti Athletic Bilbao in Real Sociedad iz bližnjega San Sebastiana. Zanimivo je, da bodo v ligaškem delu nastopili vsi trije največji klubi iz Istanbula. To so Galatasaray, Fenerbahče, ki ga je poleti zapustil Miha Zajc, ter Bešiktaš. Med klubi, ki jim pripisujejo večje možnosti za uspeh, sta tudi nemška Eintracht Frankfurt, ki je leta 2022 osvojil lovoriko, in Hoffenheim, visoko merita tudi francoska predstavnika Lyon in Nice, vselej pa je blizu evropske elite tudi portugalski Porto.

V ligi Europa bo zaživel isti tekmovalni koncept kot v ligaškem delu lige prvakov. Najboljših osem ekip iz glavnega dela tekmovanja se bo neposredno prebilo v osmino finala, ekipe med 9. in 24. mestom pa čakata dve tekmi razigravanja za preboj med najboljših 16. Ekipe od 25. mesta navzdol bodo končale mednarodne nastope.

Liga Europa, ligaški del (1. krog):

Sreda, 25. september:

Četrtek, 26. september:

Lestvica:

Nemčija navijačice Euro 2024
Sportal Uefa priznala napako, sodnik na Euru oškodoval Nemčijo
San Siro
Sportal Finale lige prvakov 2027 ne bo v Milanu
Aleksander Čeferin
Sportal Evropa česa takega še ni videla, Čeferin prepričan o uspehu
Ne spreglejte