Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 7. 2015,
17.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dmitrij Medvedjev Rusija Slovenija

Petek, 24. 7. 2015, 17.28

8 let

Medvedjev optimističen glede gospodarskega sodelovanja s Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ruski premier Dmitrij Medvedjev je v pogovoru za RTV Slovenija pred obiskom v Sloveniji izrazil optimizem glede prihodnosti gospodarskega sodelovanja med Moskvo in Ljubljano.

Ob tem je v intervjuju, ki ga je popoldne predvajal Radio Slovenija, zvečer pa ga bo objavila še Televizija Slovenija, spomnil, da je blagovna menjava leta 2013, na svojem vrhuncu, dosegla dve milijardi dolarjev, zgolj v prvih petih mesecih letos pa se je zaradi političnih odločitev zmanjšala za skoraj 40 odstotkov.

Medvedjev: Sporov nismo začeli mi "Ne vem, kako dolgo bodo še trajali ti spori, saj jih, ponavljam, nismo začeli mi. Večkrat smo poudarili, da so sankcije nesmiselne, saj ne peljejo nikamor in se ponavadi z ničimer ne končajo. Samo kvarijo odnose, potem pa so potrebna dolga in težka pogajanja," je poudaril glede sankcij EU proti Rusiji zaradi ukrajinske krize.

"Menim, da je to, kar smo delali do zdaj, treba okrepiti, premostiti začasne težave in razširiti naše sodelovanje," je še dejal Medvedjev. Za ruska vlaganja so po njegovih besedah zanimiva področja industrije, energetike, elektrike, hotelirstva in turizma. Slovenska vlaganja pa so povezana s proizvodnjo potrošniškega blaga, kot so gospodinjski aparati in farmacevtski izdelki.

Slovenskim oblastem priporočil, naj preučijo projekt Turškega toka Slovenskim oblastem je Medvedjev tudi priporočil, naj pozorno preučijo projekt Turškega toka, alternative propadlemu projektu Južni tok, pri katerem je nameravala sodelovati tudi Slovenija. Kot je pojasnil, je Rusija pripravljena graditi plinovod do Turčije, kjer bi ob meji z Grčijo lahko nastala skladišča, iz katerih gre plin lahko naprej po vsej Evropi.

Ob tem je opozoril, da trgovanje z energenti "ni enosmerna cesta", in poudaril, da je Rusija v enaki meri energetsko odvisna od Evrope, kot je Evropa od Rusije. "Evropski trg je za nas ključnega pomena, toda to ne pomeni, da plina ne bomo dobavljali drugim. To, da bomo dobavljali plin Kitajski, nikakor ne zmanjšuje pomena našega sodelovanja z Evropo," je dejal.

Rusija mora poglobiti sodelovanje s Kitajsko Povedal je še, da je napočil čas, ko mora Rusija poglobiti sodelovanje s Kitajsko. Za to vidi dva razloga, in sicer v tem, da sodelovanje do zdaj ni bilo dobro razvito, in v zaprtju dela evropskega trga za Moskvo. Sam sicer ne vidi nevarnosti, da bi Rusija postala odvisna od Kitajske.

Na vprašanje o ukrajinski krizi – po njegovih besedah ima "umeten značaj", zanjo pa sta odgovorni prejšnje in sedanje ukrajinsko vodstvo – je odgovoril, da jo lahko rešijo le Ukrajinci sami. "Obstoj Ukrajine je v tem trenutku odvisen od modrosti, potrpljenja, takta, pripravljenosti za kompromis in želje po dogovoru vseh, ki sprejemajo odločitve na ozemlju Ukrajine," je dejal. Pri tem po njegovem mnenju lahko pomagajo tudi Rusija, ZDA in Evropska unija.

Ne spreglejte