Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 10. 2020,
16.58

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,91

72

Natisni članek

anketa stranke politika

Ponedeljek, 26. 10. 2020, 16.58

3 leta, 6 mesecev

Mediana: Tanja Fajon prehitela Marjana Šarca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,91

72

Marjan Šarec in Tanja Fajon | Foto STA

Foto: STA

Raziskava javnega mnenja, ki jo je za Pop TV opravila agencija Mediana, kaže, da med opredeljenimi volivci najvišjo podporo uživa SDS Janeza Janše. Podpira jo 26,9 odstotka opredeljenih anketirancev. Sledita SD s 16,9 odstotka in LMŠ s 13,7 odstotka. 

SDS Janeza Janše je v primerjavi s prejšnjo raziskavo agencije Mediana pridobila nekaj podpore. Raziskava Mediane s konca septembra ji je pokazala 26,5-odstotno podporo, nova anketa pa 26,9-odstotno podporo med opredeljenimi anketiranci.

Podpora LMŠ pada, Fajonova prehitela Šarca

LMŠ Marjana Šarca, ki jo je še pred mesecem dni izbralo 18,9 odstotka opredeljenih anketirancev, podpora pada. Po zadnji raziskavi bi jo izbralo le 13,7 odstotka opredeljenih anketirancev. 

SD Tanje Fajon pa je v primerjavi z anketo pred enim mesecem podpora nekoliko narasla. Fajonova je tako s 16,9-odstotno podporo med opredeljenimi anketiranci skočila pred Marjana Šarca.

Podrobnejše gibanje podpore opredeljenih anketirancev lahko vidite v spodnjem grafu.

Velike razlike med rezultati različnih raziskav

Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Spodnja grafika razkriva, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Mediane za POP TV in Ninamedie za Večer in Dnevnik.

 

Boljši rezultat Levice, padec NSi

Na četrtem mestu je med opredeljenimi anketiranci po raziskavi Mediane stranka Levica Luke Mesca (11,8 odstotka), ki beleži višjo podporo kot mesec dni prej (9,7 odstotka). Dober odstotek nižjo podporo beleži NSi Mateja Tonina (september 8,7 odstotka; oktober 7,6 odstotka).

SAB in DeSUS z boljšim rezultatom

S 5,3-odstotno podporo bi se med opredeljenimi anketiranci v državni zbor uvrstili tudi SNS Zmaga Jelinčiča in SAB Alenke Bratušek, ki ji podpora raste (september 3,8 odstotka; oktober 4,8 odstotka). Nekoliko boljši rezultat kot prejšnji mesec (1,6 odstotka) ta mesec beleži tudi DeSUS, ki jo trenutno vodi Tomaž Gantar (2,6 odstotka). SMC Zdravka Počivalška bi izbralo 1,7 odstotka opredeljenih anketirancev.

V članku in grafiki uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance. 
Ne spreglejte