Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 11. 2009,
10.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 11. 2009, 10.21

8 let

Mariničeva in Trofenikova zamenjava odvisna le od njunih strank

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Koalicija bo na seji kolegija predsednika DZ pozvala SDS, naj namesto Branka Mariniča za predsednika protikorupcijske komisije predlaga drugega kandidata.

Hkrati SDS predlaga, da kolegij pozove Zares k zamenjavi predsednika komisije za lokalno samoupravo Vilija Trofenika. Miro Cerar pojasnjuje, da je zamenjava možna le ob soglasju njunih strank.

Zalokar Oražmova: Mariničevo ravnanje vzbuja pomisleke javnosti Kot je pojasnila vodja poslanske skupine Zaresa Cveta Zalokar Oražem, bodo poziv poslanski skupini SDS, naj namesto Mariniča za predsednika komisije DZ po zakonu o preprečevanju korupcije predlaga drugega kandidata, podali zaradi afere s plačevanjem položnic za službeno stanovanje in afere, povezane z opravljanjem izpita iz nemščine. V poslanskih skupinah koalicije namreč menijo, da takšne komisije ne morejo voditi oseba, "ki v javnosti vzbuja pomisleke".

Prav tako bodo na kolegiju predsednika DZ, ta se bo sestal v petek, znova podali pomislek o sprejetju poslanskega kodeksa, ki bi uredil splošno obnašanje in ravnanje poslancev.

SDS Mariničeve zamenjave ne namerava predlagati V primeru, da se v poslanski skupini SDS na njihov poziv ne bodo odzvali, bodo v koaliciji razmisliti o nadaljnjih korakih, napoveduje Zalokar Oražmova. Ob tem priznava, da možnosti za Mariničevo zamenjavo nimajo veliko, saj je slednjega mogoče razrešiti le na predlog SDS. Poleg tega so iz omenjene stranke že sporočili, da Mariničeve zamenjave ne nameravajo predlagati.

Tanko: Marinič ni storil nič nezakonitega Po mnenju SDS in vodje njene poslanske skupine Jožeta Tanka namreč koalicija v svojem pozivu ni navedla "niti enega dokaza ali dejstva", s katerim bi dokazala, da Marinič svoje funkcije ne opravlja v skladu s pravili in načeli zakona o preprečevanju korupcije. Tako po njegovem tudi ni mogoče sklepati, da Marinič v javnosti vzbuja nezaupanje.

"Ker zelo resno in sistematično spremljam delo naših poslancev v delovnih telesih, vam sporočam, da gospod Marinič kot predsednik omenjene nadzorne komisije pri njenem vodenju ni storil ničesar, kar bi bilo v neskladju s poslovnikom ali zakonom," je v dopisu koaliciji sporočil Jože Tanko.

Tanko: Trofelnik je ravnal neposlovniško in nezakonito Kolegij predsednika DZ bo v petek odločal še o eni zahtevi za razrešitev predsednika delovnega telesa. Tanko je namreč v sredo na kolegij podal zahtevo, naj ta obravnava "neposlovniško in nezakonito" ravnanje Vilija Trofenika (Zares) ob obravnavi zakona o pomoči Pomurju. Hkrati kolegiju predlaga, da Zares pozove, naj predlaga razrešitev predsednika odbora za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Vilija Trofenika.

"Napake opazil, a nikogar opozoril" V poslanski skupini SDS Trofeniku očitajo, da je na oktobrsko redno sejo državnega zbora, na kateri je ta po nujnem postopku obravnaval predlog zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010-2015, predložil poročilo odbora z dopolnjenim predlogom omenjenega zakona, ki pa je bilo "v več delih neusklajeno z glasovanji in dogajanjem na seji delovnega telesa".

Trofenik je po navedbah Tanka napake v poročilu in dopolnjenemu predlogu zakona najbrž opazil, vendar nanje "ni nikogar opozoril. S tem pa je opustil dolžno ravnanje, ki mu je kot predsedniku delovnega telesa naloženo s poslovnikom DZ", je navedel v pozivu.

Zalokar Oražmova: Napake so bile korektno popravljene Na Tankove navedbe se je v četrtek odzvala tudi Zalokar Oražmova. Kot je zapisala, v poslanski skupini Zaresa napake priznavajo, a opozarjajo, da so bile "korektno popravljene". Zanikajo tudi, da bi šlo pri tem za zavestno zavajanje ali zavestno vgrajevanje napak v besedilo.

Po navedbah poslanke je napakam botrovala tudi časovna stiska, v kateri se je znašla vlada, ko je zaradi gospodarske krize skušala čim prej sprejeti zakon o pomoči Pomurju. "Zato se nam zdijo obtožbe vodje poslanske skupine SDS povsem nekorektne, nespodobne in zlonamerne ter jih v celoti zavračamo, saj je očitno, da Tanko nekorektno obtožuje človeka, ki se je v poznih nočnih urah trudil, da bi bil zakon res lahko obravnavan na seji zbora," so zapisali.

Cerar: Razrešitev mogoča le s privolitvijo stranke Profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani Miro Cerar sicer pojasnjuje, da je razrešitev predsednikov delovnih teles mogoča le s privolitvijo stranke, ki ji posamezen predsednik pripada. Poslovnik DZ namreč določa, da se predsednika delovnega telesa imenuje na predlog poslanske skupine.

Ker se predsednike razrešuje na enak način, kot se jih imenuje, lahko po njegovem razrešitev predlaga zgolj poslanska skupina, ki ji pripada predsedniško mesto v posameznem delovnem telesu.

"Poslovnik bi veljalo spremeniti" Ob tem pa Cerar priznava, da poslovnik v tem delu ni dovolj natančen, zato bi ga veljalo spremeniti oz. to vprašanje urediti bolj natančno. Po njegovem je namreč "resnično vprašljivo, če lahko ena poslanska skupina na ta način blokira mnenje parlamentarne večine", ko ta meni, da nek predsednik delovnega telesa ni primeren za predsednika komisije.

Ne spreglejte