Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2013,
11.00

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 13. 6. 2013, 11.00

8 let, 5 mesecev

Mandatno-volilna komisija za izvolitev Škrkove za članico sodišča v Haagu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Mandatno-volilna komisija je na seji državnemu zboru predlagala, da Mirjam Škrk izvoli za članico stalnega arbitražnega sodišča v Haagu.

Predlog za izvolitev Škrkove, ki je funkcijo opravljala že od leta 2006 do leta 2012, je DZ podal predsednik republike Borut Pahor, potem ko je vlada o njej že sprejela pozitivno mnenje.

Postopek teče že nekaj časa Kot je uvodoma spomnila generalna sekretarka v uradu predsednika republike Nataša Kovač, postopek imenovanja na to funkcijo poteka že nekaj časa. Ministrstvo za pravosodje je namreč že 8. junija lani objavilo razpis za prosto mesto člana stalnega arbitražnega sodišča s sedežem v Haagu, na katerega se je kot edina kandidatka prijavila Škrkova.

Takratnemu predsedniku republike Danilu Türk je nato ministrstvo poslalo predlog njene kandidature, sodni svet je sprejel pozitivno mnenje, vlada pa se do kandidature ni opredelila. Aprila letos je nato vlada ponovno obravnavala predlog in sprejela sklep, da je Škrkova primerna kandidatka za opravljanje funkcije.

Na podlagi vseh mnenj, izpolnjevanja kriterijev in pogojev za to imenovanje, se je Pahor nato odločil, da jo državnemu zboru predlaga v izvolitev, je dejala Kovačeva. Ob tem v uradu predsednika izpostavljajo njeno bogato profesionalno pot in aktivno delo na področju mednarodnega prava.

"Strokovno uveljavljena kandidatka" Pahor je prepričan, da gre za "strokovno in uveljavljeno" kandidatko, ki je "v širši strokovni javnosti tako doma kot v tujini znana kot vrhunska pravna strokovnjakinja, in da bo v primeru izvolitve to funkcijo še naprej zastopala na najvišjem strokovnem in duhovno-etičnem nivoju", je dejala Kovačeva.

Komisija je soglasno sprejela sklep, da se je seznanila s predlogom predsednika republike, da državni zbor za članico stalnega arbitražnega sodišča s sedežem v Haagu izvolili Mirjam Škrk, in ga podprla. Državnemu zboru predlaga, da kandidatko izvoli za omenjeno funkcijo.

DZ bo o kandidatki odločal na tajnem glasovanju Kot je pojasnila predsednica komisije Melita Župevc, bo državni zbor o kandidaturi Škrkove odločal s tajnim glasovanjem, izvoljena pa bo, če prejme večino glasov vseh poslancev.

Ne spreglejte