Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 6. 2014,
11.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zdravstvo

Petek, 20. 6. 2014, 11.07

8 let

Mali Rene bo danes operiran: starši in slovensko zdravstvo pa še vedno na bojni nogi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Ljudem je dana utvara, da imajo pravice, ki jih v resnici nimajo. Kaj pomaga nekomu, če se mora pravdati za napotitev na zdravljenje v tujino," izpostavlja Nina Zidar Klemenčič.

"Kaj bo čez štiri leta, ko bo primer na sodišču končan in bo prepozno," odvetnica Nina Zidar Klemenčič ob primeru zdravljenja nogice malega Reneja izpostavlja problematiko celotnega sistema zdravljenja v Sloveniji.

Družina Talić iz Renč pri Novi Gorici je trenutno v Milanu, kjer bo Rene operiran. Vendar pa so se tik pred operacijo strasti med družino in Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana (UKC) zopet razvnele, saj so iz UKC Ljubljana v torek sporočili, da je predlagani datum pregleda za dečka na dunajski kliniki Speising 24. junij.

Datum pregleda, na katerega vabi UKC v postopku pritožbe, in datum operacije, za katero so se odločili starši, se tako prekrivata.

Vse možnosti morajo biti izčrpane "Glavni problem je, ali se zdravniki zavedajo, da imajo pacienti pravico, da če neke oblike zdravljenja v Sloveniji ni, lahko to zdravljenje dobijo plačano zunaj in ali se res potrudijo, da poiščejo vse možnosti in pacienta na njih opozorijo in jih napotijo na najbližje referenčne centre," izpostavlja Zidar Klemenčičeva.

Zakaj je to ključno vprašanje? Ko je bil Rene pregledan pri slovenskih ortopedih, je mama začela iskati druge rešitve, saj so ti kot edino možnost izpostavljali amputacijo, odgovarja odvetnica.

Ko je bila Renejeva mama zadnjič z Renejem na pregledu pri ortopedu in mu je pojasnila, da je našla možnost operacije pri dr. Paleyju, je v izvidu ortoped napisal, da dr. Paily te operacije opravlja vrhunsko, da jih v Sloveniji ne opravljajo in da pri večini pacientov doseže dobro korekcijo.

Obenem pa ji takrat ni povedal, da obstaja referenčna klinika na Dunaju, kjer te posege opravljajo, in jo napotil, da gre tja na konzilarni pregled, da se pridobi stališče zdravnikov, ali je Rene kandidat za tako operacijo.

Kot pravi Zidar Klemenčičeva, bi to po pravilih zdravstvenega zavarovanja bilo mogoče, in to bi tudi bila dolžnost tega zdravnika. Ker tega ni storil, se je mama odločila za zbiranje sredstev za operacijo.

"Breme poskušajo valiti na mamo, to je nedopustno" "Mama je po svoji najboljši vesti in znanju reševala situacijo. In vsaka mama bi ravnala enako," trdi Zidar Klemenčičeva, ki pojasnjuje, da je bilo časa dovolj, da bi pozvali, da gre Rene na pregled, vendar tega niso storili, prav tako nobenega mnenja niso pridobivali.

Zidar Klemenčičeva je še kritična do odnosa zdravstvenih ustanov do družine, saj od trenutka po zadnjem pregledu pri lečečem ortopedu nihče s starši ni komuniciral. "V času sprejemanja odločitve konzilija glede napotitve na zdravljenje v tujino, v času pred tiskovno konferenco, v času po tiskovni konferenci do sporočila za javnost ni nihče komuniciral s starši," trdi odvetnica, ki dodaja, da trditve UKC, da so bili postopki dogovorjeni s starši, ne držijo.

Kaj sledi? Pravni postopek je v teku, izvedenci bodo presojali, ali je v trenutku, ko je bila dana vloga za napotitev na zdravljenje v tujino, Rene na podlagi predpisov pogoje za to izpolnjeval. Kot pojasnjuje Zidar Klemenčičeva, je nesporno dejstvo, da je metoda doktrinarno sprejeta, v pritožbi pa so navedli ogromno literature, ki ta tip deformacije uvršča med tiste, ki so primerni za rekonstrukcijo noge, ne pa za amputacijo.

"Pritožba je vložena, čaka se, da pride do odločitve ZZZS, ki ima 60 dni časa. Od tega je pretekla polovica, če bo odločitev v nasprotju z zakonom, bomo šli na sodišče in naprej uveljavljali pravico. To je edina pot, ki je možna," sklene Zidar Klemenčičeva.

Starši so tisti, ki odločajo Odvetnica družine pojasnjuje, da so starši tisti, ki odločajo, stroka pa naj bi staršem morala povedati možnosti, tveganja, prednosti in potem so starši tisti, ki se odločijo v okviru tega, kar je možna odločitev, ki je sprejemljiva s strani medicinske stroke.

"Stroka ocenjuje, da bo za psihofizični razvoj otroka najboljša amputacija, vendar oni niso v položaju, da odločajo. Starši so tisti, ki odločajo, dokler gre za rešitve, ki so sprejete s strani medicinske znanosti in stroke. Tukaj je šlo za dve rešitvi, ki sta obe sprejeti, pri čemer imata pa vsaka svoje prednosti in slabosti," pravi Zidar Klemenčičeva.

Primerov je veliko, včasih se zdi, da je vse brezupno V pisarni Zidar Klemenčičeve so po primeru Reneja dobili veliko odzivov in tudi sicer se precej ukvarjajo s primeri, ki so povezani z dejstvom, da sistemi v Sloveniji ne funkcionirajo in ljudem ne omogočajo tistih pravic, ki jim po predpisih pripadajo.

"Skozi posamezen primer bo morda vzpostavljeno drugačno razumevanje odgovornih oseb za vse druge primere. Morda bodo zdravniki, ko bodo soočeni s takim primerom, malo bolj premislili in se zavedali tega, da so pravice pacientov tiste, ki so ključne. Mogoče bo ZZZS začel stvari reševati drugače, čeprav se včasih zdi, da je vse brezupno," pravi Zidar Klemenčičeva.

Ne spreglejte