Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Torek,
29. 1. 2013,
21.18

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 29. 1. 2013, 21.18

8 let, 2 meseca

Makarovič: Nihče si ne more lastiti monopola nad datumom in lokacijo shoda

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Odločitev ZZR ni modra. Vsak, ki mu ni do izzivanja in netenja prepirov, bi za zborovanje izbral čas in kraj, kjer shoda že prej ne bi napovedali njegovi politični tekmeci," pravi Miha Kovač.

Osmega februarja sta na Kongresnem trgu v Ljubljani napovedana dva dogodka, na katerih pričakujejo množično udeležbo. Potem ko so v protestnem odboru za 8. februar pred tedni napovedali protestni shod pod imenom 3. Vseslovenska vstaja, je pred dnevi za isti dan na isti lokaciji svoj shodni dogodek napovedal tudi Zbor za republiko. Pod geslom "Ki tukaj smo se zbrali, ker dobro v srcu mislimo" bo ta med 11. in 13. uro. Nekaj pozneje se bodo na prizorišču po napovedih zbrali udeleženci tako imenovane 3. Vseslovenske vstaje.

Vprašanje, kaj menita o tem, da bosta na istem prostoru istega dne dva množična dogodka, katerih udeleženci bodo predvidoma sporočali različne zahteve, smo naslovili na politična analitika Mateja Makaroviča in Miho Kovača.

Makarovič: Pripadnike gibanj je nedostojno vnaprej označevati za nasilneže

"Mislim, da pri shodu, ki ga organizira Zbor za republiko, ne gre niti za manever SDS niti za provokacijo," meni Matej Makarovič. "Osmi februar je praznik s simbolnim pomenom za različne akterje in nič nenavadnega ni, če mu poseben pomen pripisujejo tako v Zboru za Republiko kot v tako imenovani vseslovenski vstaji. Nihče si ne more lastiti monopola niti nad datumom niti nad lokacijo, zato tudi ni samo po sebi nič spornega, da si obe gibanji želita zborovanja na isti lokaciji na isti dan. Prav tako se mi zdi nekoliko nedostojno posamezne pripadnike enega ali drugega gibanja že vnaprej označevati za nasilneže in na tej podlagi napovedovati nekakšne nasilne spopade. Če se ne izkaže drugače, v temelju verjamem, da so prebivalci Slovenije sposobni mirno zborovati tudi drug ob drugem, čeprav imajo na nekatere stvari različne poglede. Prav tako so eni in drugi pripadniki ljudstva in kot taki enako upravičeni do javnega in miroljubnega izražanja svojih mnenj, tudi na ulici."

"Bistvena razlika je le formalno-pravne narave, saj si je tako imenovana vseslovenska vstaja prostor 'rezervirala' le prek Facebooka, kar v formalno-pravnem smislu seveda ne pomeni nič, medtem ko je Zbor za Republiko, kolikor mi je znano, uporabil ustaljene legalne poti in pridobil ustrezna dovoljenja. Mislim, da bi morali glede tega tudi 'vstajniki' že od vsega začetka ravnati enako kot Zbor za Republiko, pa zdajšnjih dilem niti ne bi bilo. Poleg tega pa bo zborovanje Zbora za Republiko poučno tudi zato, ker bo samo po sebi dokaz, da 'vseslovenska vstaja' ni ravno vseslovenska, saj vsi prebivalci Slovenije vendarle ne razmišljamo enako in ne podpiramo vsi enega samega gibanja," je prepričan Makarovič.

Kovač: Zbor za republiko sledi slabim zgledom svojih tekmecev

Politični analitik Miha Kovač je prepričan, da odločitev Zbora za republiko, da na isti dan organizira shod kot organizatorji vseslovenske vstaje, ni modra. "Seveda ni dvoma, da ljubljanski Trg Republike pripada vsem državljanom in državljankam oziroma da morajo imeti možnost na njem organizirati take ali drugačne shode vsi. Toda če organizirajo shod na isti dan ljudje, ki imajo diametralno nasprotna politična stališča, se s tem možnost za konflikte in izgrede poveča, pa čeprav je vmes nekaj ur razmika. Zato bi si vsak, ki mu ni do izzivanja in do netenja prepirov, za zborovanje zbral čas in kraj, ko tam svojega shoda že prej ne bi napovedali njegovi politični tekmeci. Pa čeprav je bil prvi shod napovedan samo prek spleta." "Del spoštovanja do drugače mislečih je namreč tudi to, da drug drugemu ne hodimo po nogah, da se ne izrivamo iz javnega prostora in da na ulicah ne vreščimo drug na drugega ali se celo pretepamo. Kam vse to pelje, se je lepo pokazalo v Mariboru, ko je skupina protestnikov izzivala poslušalce javne tribune Zbora. Povedano drugače, žalostno je, da Zbor sledi slabim zgledom svojih tekmecev, namesto da bi v duhu republike s svojim delovanjem usmerjal k strpnosti in dialogu – razen seveda, če je skriti cilj Zbora iz javnega življenja izriniti vse, ki se ne strinjajo s sedanjo vladno politiko in ki hkrati protestirajo proti politikom, ki ne morejo pojasniti izvora svojega premoženja, s tem pa seveda tudi proti predsedniku SDS. V tem primeru bi bila povsem na mestu ugotovitev, da imajo prav tisti, ki opozarjajo, da imata Slovenija in Severna Koreja več stičnih točk, kot se to zdi na prvi pogled," je zapisal Kovač.

Ne spreglejte