Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 6. 2012,
6.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 2. 6. 2012, 6.58

8 let

Lukšič: Radikalnost je odlika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko gre za pomembna vprašanja za Slovenijo, jih je treba postaviti radikalno, je v intervjuju za Planet Siol.net povedal novoizvoljeni predsednik SD Igor Lukšič.

Igor Lukšič je na volilnem kongresu SD premagal dolgoletnega predsednika stranke Boruta Pahorja. Mandat za vodenje stranke so mu delegati podelili s 190 glasovi, medtem ko jih je Pahor prejel 180. Kot pravi Pahor, ki je sicer danes napovedal kandidaturo za predsednika republike, se po 15 letih z mesta predsednika stranke poslavlja z zadoščenjem, Lukšič pa napoveduje, da bodo odslej do vlade bistveno bolj trdi.

Lukšič: Vložiti bomo morali ogromno napora, da stranko premaknemo bolj v levo "Kongres je zbral neko voljo za spremembo, da gremo v levo," je po razglasitvi rezultatov drugega kroga volitev za predsednika SD dejal Lukšič. Ob tem je opozoril, da ta volja "ni tako močna, kot smo nekateri pričakovali". Zato bodo morali po njegovih besedah vsi skupaj vložiti ogromno napora, da stranko premaknejo bolj v levo.

"To, kar vlada počne, za Slovenijo ni dobro" Novoizvoljeni predsednik stranke je izrazil pričakovanje, da bodo v poslanski skupini in v stranki pripravili stališča in načine dela, s katerimi se bodo bolj na trdo odzvali na slabe vladne ukrepe. "To, kar vlada počne, za Slovenijo ni dobro," je prepričan Lukšič, ki ocenjuje, da je pri delu vlade preveč "šlamparije" in improvizacije.

Velik podpornik tega, kar je počel Pahor Lukšič je bil, kot je poudaril, velik podpornik tega, kar je počel Pahor, čeprav se z njegovimi potezami marsikdaj ni strinjal. Kot pojasnjuje, je namreč verjel, da se mora stranka znati zbrati okoli predsednika. Ker se je stranka znala zbrati okoli predsednika, je tudi dosegla dober rezultat, je prepričan Lukšič.

Pahor: Zahtevne razmere zahtevajo človeka, ki ima veliko zaupanje Pahor je po razglasitvi rezultatov čestital novoizvoljenemu predsedniku in dejal, da je na njem velika odgovornost, da vodi stranko v zahtevnih razmerah. V razmerah, ki so nezahtevne, zna po Pahorjevih besedah voditi stranko vsakdo, zahtevne razmere pa zahtevajo človeka, ki ima veliko zaupanje. Tega je Lukšič po njegovem mnenju danes dobil.

Lukšiču je zagotovil pripravljenost na sodelovanje Pahor je Lukšiču zagotovil pripravljenost na sodelovanje. Njegova izkušnja pa je, kot pravi, "da si velikokrat, ko je najtežje, sam in se moraš odločiti sam, kot ti velevata srce in pamet". Zaželel mu je, da bi imel pri teh odločitvah srečo.

Ostala kandidata, Patrick Vlačič in Zlatko Jenko, sta izpadla že v prvem krogu. Vlačič je v prvem krogu prejel 78 glasov, Jenko pa 17.

Za podpredsednike stranke pa so bili že v prvem krogu izvoljeni Tanja Fajon, Mojca Kleva, Bojan Kontič in Dejan Židan. Za glavnega tajnika SD je bil vnovič izvoljen Uroš Jauševec.

Po rezultatih prvega kroga volitev za predsednika SD je Borut Pahor dejal, da je "več kot prijetno presenečen" nad podporo, ki mu je v zadoščenje.

"V času 15 let sem povlekel poteze, od sprave, Nata, partnerstva za razvoj, ki so naletele na nezadovoljstvo. Člani niso verjeli v moje poteze. Tudi danes lahko tisti, ki ne verjamete v mojo presojo, odločite drugače," je dejal Pahor in poudaril, da pa je vprašanje, kakšne spremembe potrebuje stranka. Predsednik SD je prepričan, da stranka zna biti glas razuma, v nasprotju s tistimi, ki so, ko so v opoziciji, vedno proti vladi in obratno.

"V kolikor mi bodo ljudje zaupali, se bo pametna politika razbohotila" "V kolikor mi bodo ljudje zaupali, ne samo naši člani, ampak tudi naši nasprotniki, če bodo razbrali doslednost za spremembe, če bodo videli zmerno, odločno in politiko strpnega dilaoga, se bo pametna politika razbohotila." Pahor je poudaril, da se SD ne obrača po vetru in da je sposbna imeti kongres s predsedniško tekmo, kot ga je sposobna imeta malokatera oziroma nobena stranka.

Lukšič: Stranka je še vedno na preizkušnji, ali bo sposobna velikih sprememb Igor Lukšič je ponovil, da je stranka še vedno na preizkušnji, ali bo sposobna velikih sprememb. "Bomo šli v levo smer, bomo šli trdo v opozicijo, bomo šli z našim programom v dobrobit Slovenije ali pa bomo nekritično držali s tem, kar dela vlada?"

Dodal je, da je bil s prvim krogom opravljen prvi korak. "Naredimo spremembo tudi na kadrovskem področju, zbrati moramo moč, energijo in narediti ta korak. Namesto nas tega ne bo naredil nihče."

Pahor: Zame je težko glasovati, kot je težko preteči maraton Nekdanji predsednik SD Borut Pahor je sicer na kongresu v Kočevju napovedal tudi kandidaturo za predsednika republike. Pahor je kljub napovedi predsedniške kandidature vztrajal pri kandidaturi za predsednika stranke. V govoru je delegatom priznal: "Ni lahko glasovati zame. Bi bili danes tukaj, če bi le ponavljal vaša pričakovanja? Jaz sem vaša pričakovanja ustvarjal. Zame je težko glasovati, kot je težko preteči maraton. Če tam ne premagaš sebe, ne moreš zmagati na maratonu. Srečno, Socialna demokracija, srečno Slovenija."

"Danes sta dozorela čas in jaz" "Od trenutka, ko me je prevzela politika, sem vedel, da se bo to enkrat zgodilo. Od takrat sem imel smešen občutek, da mi je to usojeno. In očitno mi je res. Danes sta dozorela čas in jaz," je delegatom kongresa SD sporočil Pahor.

Prepričan je, da se kandidaturi ne izključujeta Prepričan je, da se kandidaturi za predsednika države in predsednika stranke ne izključujeta, temveč meni, da je to v tem trenutku najboljša rešitev tudi za stranko. "Sedaj je eno od tistih obdobij, ko se stranka ne sme utesniti v navidezne, obstoječe politične možnosti, ampak mora ta okvir spremeniti", je ocenil Pahor.

Vlačič poudaril, da so pri delovanju SD ključne tri temeljne vrednote Patrick Vlačič je v govoru poudaril, da so pri delovanju SD ključne tri temeljne vrednote – da zagotovi, da delo ostane temeljna vrednota, da morajo premožni prispevati več in da "uspešnih ljudi ne oropamo motivacije". Vlačič je prepričan, da smo se predolgo zdravili z recepti desnice in da se v Evropi levica prebuja.

"Treba je zamašiti luknje na barki, varčevanje je nujno, vendar nekdo mora skrbeti tudi za jadra. Nekateri trdijo, da razlike med desnico in levico niso pomembne. So pomembne. Država je dolžna poskrbeti za varnost in enakopravnost, gospodarska rast pa ne sme biti sama sebi namen," je še dejal Vlačič.

Četrti kandidat, Zlatko Jenko, pa je opozoril, da so se imeli preostali trije kandidati že možnost dokazati. "Leta 2008 smo dobili volitve in imeli odgovornost do volivcev. Imeli smo vlado. Leta 2012 je dobila oblast stranka, ki ni zmagala na volitvah. Dobili smo desnico in Cerkev. Borut Pahor podpira ukrepe za uravnoteženje proračuna, ki niso v skladu s paradigmo SD, ker rušijo temelje socialne države."

Jenko je prepričan, da si desnica ne želi sprememb Jenko je še prepričan, da si desnica ne želi sprememb v SD. "Bomo to dopustili? Ne bomo. Levica pričakuje od nas korenite spremembe v delovanju in vodenju stranke. Povejmo, da smo leva stranka in da bomo na naslednjih volitvah , ki bodo predčasne, zmagali. Stranka ne bo jaz, ampak mi. Vi ne boste hodili za mano, ampak bomo šli skupaj do zmage." Kot še poudarja Jenko, se mora stranka zavzemati za enakost, socialnost in pravičnost, ki predstavljajo steber socialne države.

Lukšič: Ne bom več skrbel za globlji pomen modne revije Igor Lukšič je v govoru dejal, da ne sprejema več vloge, ki so mu jo včasih pripisovali v SD - da je tisti, ki skrbi, da ima modna revija globlji pomen. "Ne gre več za globlji problem, ampak za smer in identiteto SD. Kaj nam pomaga globlji pomen, če smo izgubili kompas? SD ne more biti stranka rabata, ki bo koketirala z desnico."

Pahor ne govori kot levičar Lukšič je poudaril, da imajo v programu zapisano, da bo SD postala vodilna politična sila. "Predsednik ne sme imeti drugačnega programa, kot ga ima stranka. Dogajalo se nam je, da predsednik ni govoril z glasom stranke. Predsednik mora govoriti to, kar govorimo mi, levičarji. Nikogar drugega ni, nihče ne more odigrati naše vloge, poglejte Zares ali Pozitivno Slovenijo."

"Še vedno smo na napačnem vlaku" Lukšič je prepričan, da je članstvo pripravljeno slišati glas levice. "Obstaja levo, obstaja desno, obstaja zgoraj, spodaj, vzhod in zahod. Kje smo mi? Še vedno smo na napačnem vlaku." Lukšič je v tem kontekstu omenil zmago socialistov v Franciji in napovedal poraz Merklove v Nemčiji.

"Kje smo mi? Preveč desno in preveč spodaj. To ni moja stranka. Naša stranka mora danes reči, da smo leva stranka in da smo po ambiciji in politični moči zgoraj. Nismo stranka, ki zahaja, ampak vzhaja, smo tam, kjer je sonce, optimizem," je v čustvenem govoru še dejal Lukšič.

Slišati je bilo pozive k spremembam v vodstvu Delegati SD so strankin kongres v Kočevju sicer začeli z obravnavo poročila o delu SD v obdobju od leta 2009 do 2012. V razpravi o poročilu je bilo slišati tudi pozive k spremembam v vodstvu in bolj jasni usmeritvi socialne demokracije na levo.

Slišati je bilo celo, da je stanje alarmantno V razpravi o poročilu so nekateri izpostavili dosežke predsednika SD Boruta Pahorja, še več pa je bilo slišati kritik o delovanju stranke v preteklem obdobju in sedanjem vodenju stranke. Slišati je bilo celo, da je stanje alarmantno, nekateri pa so izrazili razočaranje, da si je Pahor vzel premalo časa za območne organizacije. Poudarili so, da je čas za spremembe, da se mora stranka jasno opredeliti kot leva in celo očitali Pahorju, da se ne zna umakniti. V zadnjem času so Pahorju namreč številni očitali tudi paktiranje z desnico.

Nekateri so se dotaknili še kandidatur za predsednika republike Nekateri razpravljavci so se dotaknili še kandidatur za predsednika republike na jesenskih volitvah, za katero se je odločil tudi Pahor. Pri tem so nekateri namignili, da bi podprli sedanjega predsednika Danila Türka, ki ga je stranka podprla tudi na prejšnjih predsedniških volitvah.

"Stranka ima potencial za veliko rast" Kongres bo odločal o moji zapuščini, ki ni tako majhna, pa je pred začetkom kongresa Socialnih demokratov za Planet Siol.net dejal Pahor, ki se je potegoval za peti mandat na čelu SD. "Občutek je sijajen, ker smo tik pred začetkom kongresa, ki bo odločal, kam z zapuščino, ki ni tako majhna, kot se zdi na prvi pogled. Stranka ima potencial za veliko rast in moram reči, da sem v tem smislu vznesen. Karkoli se bo že zgodilo, ima stranka potencial za rast. In če je to dediščina, ki jo bom danes pustil, potem na to gledam z zadoščenjem, ki je v politiki zelo pomembno," je dejal Pahor.

Pahorjev maraton v Radencih in mini maraton v Kočevju Na vprašanje, ali bo zmagal na današnjem "mini maratonu", pa je v smehu odgovoril: "Danes bo začetek novega maratona." Kot je znano, je Pahor nedavno na maratonu v Radencih dvoumno govoril o nameri, da bi kandidiral za predsednika republike. Vprašanje te kandidature je zanimal tudi marsikaterega delegata v Kočevju in možno je, da bo Pahorjev odgovor nanj vplival na rezultat volitev.

Bo SD stranka 10-odstotnega rabata? Pahorjev protikandidat Igor Lukšič, ki je bil v predkongresni kampanji najostrejši kritik predsednika SD, pa opozarja na pritisk na delegate. "Pritisk na delegate je velik. Odločati se morajo, ali bodo podprli to, kar že imamo. Se pravi, da smo stranka rabata desetih odstotkov, da gremo samo na preživetje. Druga možnost je, da gremo ambiciozno naprej na vodilno pozicijo, ki smo jo že imeli."

Nagibanje k 'ziheraštvu'? Na vprašanje, kdo pritiska na delegate, Lukšič pravi, da ne gre za to, da bi ga izvajali konkretni ljudje, ampak da je pritisk velik, ker bodo danes odločali tudi o usodi Slovenije. Na vprašanje o možnosti svoje izvolitve pa je dejal: "Mislim, da imam možnosti, ampak stvari gredo bolj v 'ziheraško' smer."

Špekulacije o Pahorjevem umiku kandidature Patrick Vlačič pa je za Planet Siol.net na vprašanje, ali bo zmagal na "mini maratonu" odgovoril, da je kandidiral zato, da bi zmagal. Na vprašanje o tem, ali je možno, da bi Pahor umaknil kandidaturo, je dejal, da teh špekulacij ne pozna in da se ukvarja zgolj z vsebino.

Vlačič je sicer ocenil, da bo v predsedniški tekmi potreben drugi krog. Na vprašanje o Pahorjevi kandidaturi na predsedniških volitvah je ponovil, da se je v predkongresni kampanji posvečal vsebini in "kako naprej". "Vse ostalo ni tako pomembno."

"A čas je za spremembe" In zakaj bi bil dosedanji podpredsednik SD dober predsednik Socialnih demokratov? "Po 15 letih vodenja stranke je treba izreči zahvalo predsedniku in spoštovati, kar je naredil. Na koncu koncev smo zgodbe ustvarjali skupaj. A čas je za spremembe."

"Preberite moje prispevke in ocenite sami" Na vprašanje njegovih kritikov, da je le slaba kopija Boruta Pahorja, pa Vlačič odgovarja: "Preberite moje prispevke in ocenite sami."

"Treba je pogumno v obračun z neoliberalizmom in desnico v Sloveniji" Lukšič pa je pred kongresom še dejal, da je na kongresu zato, da bi zmagal, težko pa je po njegovih besedah zmago napovedati. Po Lukšičevem mnenju mora levica spoznati, da potrebuje močno stranko, da je to jedro v socialni demokraciji in da je zatem "treba pogumno v obračun z neoliberalizmom in desnico v Sloveniji". Desnica ima namreč po njegovem mnenju v Sloveniji prevlado in "s tem je treba počasi nehati". Perspektive brez močne levice namreč v Slovenji ni, je še ocenil.

"Kadar je Slovenija prisluhnila levici, je naredila korak naprej" Kadar je Slovenija prisluhnila levici, je po njegovem mnenju naredila korak naprej. Na vprašanje, ali bi Pahorja v primeru, da ta danes ne dobi mandata za vodenje stranke, podprl pri kandidaturi predsednika republike, pa je Lukšič odgovoril, da se bo o tem odločala stranka. Mnenja so po njegovih besedah deljena in o tem "gotovo ne bo odločal predsednik".

Ne spreglejte