Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2022,
16.08

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Natisni članek

rekord Boštjan Napast Koper Slovenija Luka Koper

Petek, 1. 4. 2022, 16.08

2 leti

Luka Koper z dvema novima rekordoma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Kontejnerski terminal. Luka Koper. Pristanišče. | Zaradi zasedenosti zalednih skladišč se kontejnerji daljši čas zadržujejo na terminalu.  | Foto Bojan Puhek

Zaradi zasedenosti zalednih skladišč se kontejnerji daljši čas zadržujejo na terminalu.

Foto: Bojan Puhek

Kontejnerski terminal Luke Koper je v minulem mesecu z 99.533 pretovorjenimi kontejnerji (TEU) postavil nov mesečni rekord in tako presegel prejšnjega z marca 2021, ko so pretovorili 97.101 kontejnerjev, so sporočili iz Luke Koper. Poleg tega so marca zabeležili še en rekord, in sicer so na eni ladji matici pretovorili več kot deset tisoč TEU in tako za dobrih tisoč TEU presegli dotedanji uspeh. V prvih treh mesecih tega leta so skorajda na vseh terminalih zabeležili rast pretovora. 

Nov mejnik prihaja v času, ko se koprski kontejnerski terminal, kot tudi sicer celotna pomorska panoga in logistika v svetu, soočajo z velikimi izzivi, ki so posledica več dejavnikov, kot so neredni prihodi ladij, epidemija covid-19 in nenazadnje vojna v Ukrajini.

Zaledna skladišča so prezasedena 

V zadnjem obdobju so opazili, da se zaradi zasedenosti zalednih skladišč širše v regiji in težav v logističnih verigah kontejnerji daljši čas zadržujejo na terminalu, kar v kombinaciji z večjim pretovorom vpliva na zasedenost skladiščnih površin znotraj pristanišča.

Kot so pojasnili, se v Luki Koper na te razmere odzivajo s povečanjem števila skladiščnih mest in z dodatnimi kadrovskimi resursi.

"Kot pristanišče moramo zagotavljati ne samo svoje nemoteno delovanje, ampak tudi delovanje celotne transportne poti, ki vodi preko Kopra. Našim strankam, ki so prav tako zaslužni za doseganje poslovnih uspehov, moramo še naprej zagotavljati stalnost, zanesljivost in kakovost naših storitev," je povedal predsednik uprave Luke Koper Boštjan Napast, ki se je ob tej priložnosti še posebej zahvali zaposlenim v družbi, ki, kot je dejal, včasih delajo nadčloveške napore, da ohranjajo pristanišče pretočno."

Z novimi površinami do večjih kapacitet

Zaradi pomanjkanja skladiščnih kapacitet in za nadaljnji razvoj pristanišča bodo zelo pomembne dodatne površine, ki jih je vlada včeraj vključila v koncesijsko območje. Gre za parcele na tako imenovanih kasetah 6A in 7A v zaledju tretjega bazena. S tem se je koncesijsko območje povečalo za 116.582 kvadratnih metrov na 353 ha.

"Območje bomo v prihodnje uredili v skladiščne površine, ki so zaradi povečevanja pretovora, predvsem na segmentu avtomobilov in kontejnerjev, nujne," je še sklenil Napast.

Megla, ladja
Novice Na obali takšna megla, da so zaprli pristanišče v Kopru
Boštjan Napast
Novice Luka Koper dobila novega predsednika uprave
Luka Koper
Novice Kdo bo najprimernejši za vodenje Luke Koper?
tovorna ladja Luka Koper
Novice V upravo Luke Koper imenovali le Roberta Rožaca
Ne spreglejte