SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Logaški zbor Adoramus iz Ohrida z zlatim odličjem (video)

4

termometer

Mešani pevski zbor Adoramus iz Logatca je na mednarodnem zborovskem festivalu v Makedoniji osvojil prvo nagrado.

Mešani pevski zbor Adoramus iz Logatca se je konec avgusta mednarodnemu občinstvu in mednarodni žiriji predstavil na ohridskem zborovskem festivalu (Ohrid Choir Festival 2015) ter v kategoriji mešanih zborov dosegel 90,33 točke in s tem osvojil prvo nagrado. Tekmovalno žirijo je prepričal "s čistim zvokom, jasno intonacijo in izjemno energijo pevcev".

Peli po slovensko, rusko in makedonsko Adoramus, ki ga vodi dirigent Marjan Grdadolnik, je v tekmovalnem programu zapel dve deli slovenskih skladateljev – Cantabo Domino Ivana Florjanca in Če bi jaz bila fčelica Tadeje Vulc – ter skladbo ruskega skladatelja Rachmaninova Blažen muž. Nastop so sklenili z makedonsko ljudsko Veleška svatovska pesma. Na tekmovanju je sodelovalo 20 zborov, glavno nagrado pa je prejel mladinski zbor Canto iz Poljske.

Nastopili tudi v Skopju Poleg tekmovalnega programa so se pevci ob odprtju festivala s slovenskimi ljudskimi pesmimi predstavili tudi mimoidočim na ulicah mesta Ohrid. Slovenijo je na festivalu poleg Adoramusa zastopal še mešani zbor Zborallica iz Stične, ki je prejel drugo nagrado.

Zbor je na povabilo tamkajšnjega duhovnika, Logatčana Jošta Mezga, nastopil tudi v katedrali Presvetega Srca Jezusovega v Skopju. Kot pravijo pevci, so poslušalci izvajanje zbora nagradili s stoječim aplavzom in niso skrivali navdušenja nad obiskom iz Slovenije.

Lokalni zbor z velikimi, evropskimi priznanji Zbor je prejel že vrsto slovenskih zborovskih nagrad in bil v zadnjih letih z najvišjimi mesti nagrajen tudi v tujini. Na mednarodnem tekmovanju Cracovia cantat v Krakovu je leta 2012 osvojil prvo mesto v kategoriji mešanih zborov in drugo mesto v kategoriji sakralna glasba. Leta 2013 je zbor na tekmovanju v Riminiju dosegel drugo mesto v kategoriji mešanih zborov in sodeloval v finalu kot eden izmed najboljših zborov. Na zborovskem festivalu v Barceloni je lani prejel zlato odličje.

"Pripravljamo se na novembrski koncert v Celovcu – skupaj s Simfoničnim orkestrom Cantabile in koroškim zborom Danica, nato nas čaka regijsko tekmovanje, decembra pa bomo imeli koncert v Cankarjevem domu. Na teh koncertih bomo med drugim izvajali mogočno delo Sunrise mass norveškega skladatelja Ole Gjeila," je o načrtih zbora dejal Grdadolnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin