Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 10. 2011,
12.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 10. 2011, 12.49

8 let

Liberalna akademija: zloraba univerze v zadevi Patria

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Liberalni akademiji so se odzvali na okroglo mizo o zadevi Patria, ki jo je v četrtek na pravni fakulteti pripravilo Akademsko društvo Pravnik.

Izrečena stališča so bila po mnenju LA politično obarvana, zato se sprašujejo, ali ni bila univerza "zlorabljena in instrumentalizirana za doseganje teže pravniških mnenj čisto določene vrste".

"Obe stališči politično obarvani" Akademsko društvo Pravnik je namreč v četrtek pripravilo okroglo mizo z naslovom Zadeva Patria: Pravna država na preizkušnji. Odgovori razpravljavcev so po mnenju LA nakazovali, da bi se moralo sojenje končati še pred začetkom državnozborskih volitev, prav takšna pa je bila tudi izkazana zahteva po poštenosti sojenja. "Ni težko uvideti, da sta obe stališči politično obarvani - v prvem se želi nedopustno posegati v sodni proces, v drugem se odkrito dvomi v neodvisnost sodstva," so zapisali v LA.

Ob tem opozarjajo, da je pravna fakulteta Univerze v Ljubljani ponudila prostor za javno artikulacijo mnenj, za katera lahko upravičeno domnevamo, da so pogled le nekaterih posameznikov. "Mar ni videti, da je bila univerza po svoje zlorabljena in instrumentalizirana za doseganje teže in avtoritete pravniških mnenj čisto določene vrste in jih je po svoje legitimirala," se sprašujejo.

"Berlusconizacija" razmerij med različnimi vejami oblasti V konkretni zadevi pa gre po njihovem prepričanju še za en problem, in sicer da je med obtoženimi tudi vodja politične opozicije in dokaj verjetni kandidat za predsednika vlade Janez Janša. "Če stališča društva beremo skupaj in enotno z obtoženčevimi izjavami o slovenskem sodstvu in z najavami o spremembah sodnega sistema, smo res lahko zaskrbljeni za prihodnost pravne države v Sloveniji," ocenjujejo.

"Če se bodo dogodki še naprej odvijali po tej logiki, se v prihodnosti lahko nadejamo berlusconizacije razmerij med različnimi vejami oblasti in sodišč kot takih," menijo v Liberalni akademiji, kjer so prepričani, da je zahteva po dokončanju sojenja do časa volitev že take narave.

V Akademskem društvu Pravnik očitke zavračajo V Akademskem društvu Pravnik pa očitke zavračajo. Menijo, da so popolnoma neutemeljeni in "izhajajo iz globokega nerazumevanja vloge civilne družbe v demokraciji in temeljnih ustavnih vrednot, med katere sodi poleg svobode izražanja, ki predstavlja temelj vsake svobodne in demokratične družbe, tudi avtonomija univerze in svoboda znanstvenega ustvarjanja".

Poudarjajo, da so na okrogli mizi o zadevi Patria spregovorili izjemni mlajši pravniki, ki so jih povabili "izključno na podlagi njihovih nespornih, celo mednarodnih, akademskih in drugih dosežkov na področju kazenskega prava, evropskega prava in prava človekovih pravic". Ob tem opozarjajo, da so k sodelovanju povabili širok krog pravnih strokovnjakov, kar dokazuje njihova prizadevanja za kar najvišjo kakovost, predvsem pa širino strokovne razprave

V društvu tudi opozarjajo, da Liberalna akademija zmotno in zavajajoče predstavlja podana strokovna mnenja razpravljavcev kot uradno stališče Akademskega društva Pravnik. Razpravljavci so namreč popolnoma avtonomni pravni strokovnjaki, ki jim je bila kot vselej prepuščena vsa akademska svoboda pri oblikovanju in izražanju svojih mnenj, so še sporočili iz omenjenega društva.

Ne spreglejte