Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Sreda,
7. 11. 2012,
14.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 7. 11. 2012, 14.27

8 let

LGBT-osebe v športu

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Društvo DIH - Enakopravni pod mavrico in Športno društvo Out in Slovenija sta pripravila delavnico na temo LGBT-oseb v športu.

V sklopu mednarodnega projekta Brez prostora za homofobijo v nogometu sta v Ljubljani potekali novinarska konferenca in delavnica z naslovom Nevidni v športu na temo položaja LGBT-oseb v športu, ki sta jo pripravila Društvo DIH – Enakopravni pod mavrico in Športno društvo Out in Slovenija.

Na olimpijskih igrah v Londonu le 0,19 odstotka razkritih športnikov Vrhunski šport in LGBT je skoraj tabutema. Tako vsaj kažejo številke, saj se je na olimpijskih igrah v Londonu razkrilo le 21 športnikov (3 moški in 18 žensk) od skupno 10.960 nastopajočih ali le 0,19 odstotka. Na paraolimpijskih igrah, ki so prav tako potekale v Londonu, pa sta nastopila le dva razkrita športnika (en moški in ena ženska) od skupno 4.286 nastopajočih ali le 0,05 odstotka. Kljub zelo nizkim londonskim številkam pa je bilo v Pekingu (10942 nastopajočih, 11 razkritih) in zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru (2566 nastopajočih, 1 razkrita) še slabše.

V Sloveniji le ena športnica javno spregovorila o svoji homoseksualni spolni usmerjenosti Zanimivo, da na letošnjem evropskem nogometnem prvenstvu, ki je potekalo na Poljskem in Ukrajini, izmed 368 nogometašev ni bilo nobenega, ki bi si upal javno spregovoriti o svoji homoseksualni, biseksualni ali transseksualni spolni usmerjenosti. Z razkritjem pa nimajo težav samo nogometaši. V Sloveniji je med 990 vrhunskimi športniki (po kategorizaciji OKS) le ena razkrita športnica, ki je javno spregovorila o svoji homoseksualni spolni usmerjenosti.

300 evrov za najboljši članek s temo LGBT-oseb v športu V Društvu DIH – Enakopravni pod mavrico in Športnem društvu Out in Slovenija so se odločili, da pripravijo nagradni natečaj za članke s temo LGBT-oseb v športu. Natečaj bo odprt do 30. 11. 2012. Pogoj je, da članek do danes še ni bil objavljen. Svoje delo v slovenskem ali angleškem jeziku lahko pošljete na naslov info@dih.si. Vse prispele prispevke bo komisija v sestavi dr. Barbare Rajgelj, dr. Milana Hoste, Daše Kopitar in Andreja Pišla ocenila, najboljše tri pa nagradila, in sicer najboljšega s 300 evri, drugega in tretjega pa s po stotimi evri. Več o natečaju si lahko preberete na www.dih.si.

Ne spreglejte