Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
15.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 15.07

8 let

LDS ne namerava podpreti ustavne obtožbe Türka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za ustavno obtožbo zoper predsednika republike ni nobenih pravih in pravnih razlogov, zato je v LDS ne bomo podprli, je dejal predsednik sveta LDS Aleš Gulič.

Povedal pa je, da sam, če bi bil na mestu predsednika republike, Tomaža Ertla ne bi odlikoval. "Ampak te pravice ne jemljem predsedniku države," je poudaril. "Za obtožbo ni argumentov" V LDS so po besedah Guliča namreč prepričani, da za ustavno obtožbo zoper predsednika države ni argumentov. Kot je dejal, je ustavna obtožba "zelo resen inštrument, preresen, da bi ga lahko uporabili ali celo zlorabili za nižje politične namene, za lastno promocijo ali pa za diskreditacijo in inštituta predsednika države in aktualnega predsednika države".

Predsednik ima po Guličevem mnenju namreč ustavno pravico, da se sam po svoji vesti odloči, komu in za katero dejanje bo podelil kakšno priznanje. Za to ne potrebuje soglasja ne koalicije, ne opozicije, ne državnega zbora, ne drugih organov in posameznikov, je dejal predsednik sveta LDS. Ima pa po njegovih besedah vsak državljan pravico, da se s tem strinja ali ne. Kot je pojasnil Gulič, imajo v LDS jasno stališče do vloge nekdanjega republiškega sekretarja za notranje zadeve Tomaža Ertla v akciji Sever. Ta akcija je po njegovem pomagala postavljati temelje neodvisnosti.

Ne želijo presojati, ali je imel TÜrk prav ali ne V LDS ne želijo presojati, ali je imel predsednik republike Danilo Türk pri tem odlikovanju prav ali ne. Vendarle pa je treba, tako Gulič, ob vrednostnih sodbah o Ertlu pred očmi vedno imeti celoto - tako njegovo pozitivno vlogo konec 80. let, kot tudi to, da "je bil eden pomembnih akterjev nekdanjega nedemokratičnega režima".

Gulič sicer meni, da se bo predsednik republike Türk razprave o ustavni obtožbi udeležil. Pričakuje, da bo prisoten vsaj v delu, ko bodo poslanske skupine predstavljale svoja stališča. Po tistem pa bi bilo mogoče celo bolje, da pusti, da državni zbor sam opravi svoje delo, je sklenil Gulič.

"Žrtev populističnih akcij" Generalni sekretar stranke Uroš Petohleb pa je dejal, da je ustavna obtožba zoper Türka "žrtev populističnih akcij, želje po medijski pozornosti in ustvarjanja izrednih razmer s strani dela opozicije". Prepričan je, da opozicija zlorablja ustavno obtožbo in ustavo. V ustavni obtožbi namreč po njegovem ni niti enega tehtnega argumenta, iz katerega bi izhajala kršitev ustave. Pravzaprav ravno ta ustava omogoča predsedniku republike, da odlikovanja podeljuje po svoji vesti, je še povedal Petohleb.

Poslanke in poslanci bodo v torek prvič v zgodovini samostojne države odločali, ali bodo predsednika republike obtožili pred ustavnim sodiščem. Predlog ustavne obtožbe so zaradi odlikovanja nekdanjega republiškega sekretarja za notranje zadeve Tomaža Ertla zoper predsednika Danila Türka vložili v SDS in SLS.

Ne spreglejte