Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 9. 2017,
9.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

ARSO padavine vreme

Nedelja, 10. 9. 2017, 9.19

6 let, 6 mesecev

Pozor, še bo deževno, reke se lahko razlijejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
vreme, dež, dežnik | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Ob današnjem deževju so do velikih pretokov narasle posamezne reke v porečju Save, zgornje Save in Reke, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso) in opozorili, da bodo ponoči in jutri zjutraj reke zlasti na zahodu Slovenije še naraščale. Ob predvidenih močnejših nalivih razlivanja posameznih vodotokov na teh območjih niso izključena.

Danes je na zahodu in jugu države padlo od 40 do 60 litrov dežja na kvadratni meter, na območju Snežnika tudi preko 100 litrov dežja na kvadratni meter, ugotavljajo vremenoslovci. Ob tem opozarjajo, da je obilne padavine z nalivi pričakovati še vse do jutri zvečer. Do takrat lahko v zahodni in južni polovici Slovenije krajevno pade še od 100 do 150 litrov dežja na kvadratni meter.

Za danes je zato še vedno razglašena oranžna stopnja ogroženosti za severozahodno, jugozahodno in osrednjo Slovenijo, jutri pa tudi za jugovzhod Slovenije. S tem pristojni prebivalce opozarjajo na dodatno previdnost in spremljanje razmer.

Močno deževje povzročalo nevšečnosti 

Kot poroča Uprava RS za zaščito in reševanje, je v Žusterni v Kopru meteorna voda poplavila kletne prostore enostanovanjske hiše, pri čemer so koprski gasilci iz kletnih prostorov izčrpali kubični meter vode in očistili odtok. Meteorna voda je ogrožala tudi stanovanjsko hišo v Kuteževem na območju Ilirske Bistrice, in sicer zaradi poškodovane odtočne cevi, v Kranju pa so se v reko Savo zaradi močnejših padavin preko meteornega zbiralnika iztekale fekalije.

Kisla napoved, lepše le v sredo

Po napovedih Arsa je pred nami teden deževnega vremena. Jutri bo pretežno oblačno in občasno deževno. Predvsem na zahodu in jugu bodo vmes tudi nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 16, na Primorskem do okoli 18, najvišje dnevne od 16 do 23, na severovzhodu do 26 stopinj Celzija.

Medtem ko se tudi v torek obeta spremenljivo do oblačno vreme z občasnim dežjem, v sredo za zdaj kaže, da bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo.

Alarm | Foto: Arso Foto: Arso

Ne spreglejte