Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 5. 2013,
21.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vlada opozicija koalicija

Ponedeljek, 6. 5. 2013, 21.55

7 let, 12 mesecev

Lahko fiskalno pravilo še bolj zaostri razmere?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Politika se še vedno ni zedinila glede zapisa fiskalnega pravila v ustavo. Enotnega mnenja ni niti v koaliciji, medtem ko opozicijske stranke zapis zahtevajo.

Zapis fiskalnega pravila v ustavo je razdelil tudi stroko, tako ekonomiste kot tudi pravnike. Vsi so sicer enotnega mnenja, da je treba državne finance prej ali slej uravnotežiti, vendar pa zdaj že vse leto poslušamo, zakaj je to dobro in na drugi strani, da bi bilo to mogoče urediti tudi na drugačen način. Še bolj je razdeljena politika. Predsednik SD Igor Lukšič nasprotuje kakršnikoli ustavni spremembi, raje bi videl, da se zlato fiskalno pravilo zapiše v zakon, za katerega je potrebna dvotretjinska podpora. Največja parlamentarna stranka PS bi zdaj zlato fiskalno pravilo zapisala v ustavo, a s poznejšim datumom kot leta 2015. Enakega mnenja so tudi v DL in Desus. Opozicija pa zahteva zapis zlatega fiskalnega pravila v ustavo. V NSI menijo, da bi lahko zagato, če leta 2015 ne bi mogli uravnotežiti proračuna, rešili z izvedbenim zakonom, v SLS zapis podpirajo, a menijo, da bi v primeru soglasja o preložitvi seje čas lahko dobro izkoristili. Za takojšen zapis zlatega fiskalnega pravila v ustavo pa so v največji opozicijski stranki SDS, kjer poudarjajo, da ni nobenega razloga več, da se odločanje prestavi, temveč se mora opraviti razprava in o tem pomembno sporočilo in samoomejevanje države, ko govorimo o javnih financah.

Prihaja nov zaplet? Koalicija je odločena, da bo na današnji izredni seji izglasovala sklep, da se besedilo fiskalnega pravila vrne na ustavno komisijo, kjer bi se na novo opredelila vsaj letnica uveljavitve tega pravila. V NSi in SDS pa menijo, da takšna rešitev pravzaprav ne obstaja, saj ni v skladu s poslovnikom državnega zbora. Kaj pa to pomeni za pomlad na domačem političnem parketu ...

Ne spreglejte