Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 5. 2008,
12.52

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 15. 5. 2008, 12.52

8 let, 5 mesecev

Kumer: Poročilo Kovačičeve komisije mehka lustracija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Predlog končnega poročila preiskovalne komisije DZ o razmerah na državnem tožilstvu, je neverodostojen, pravi član komisije Dušan Kumer (SD). Kovačič zavrača očitke.

Gre za tipičen politični pamflet za predvolilno kampanjo in za neke vrste mehko lustracijo, meni Kumer. Predlog poročila po mnenju Kumra ne povzema dejanskega stanja, kot je bilo "izpričano" v zaslišanju pred preiskovalno komisijo. Sklepi na koncu poročila so povzeti iz dveh, treh zaslišanj. V teh zaslišanjih pa so bile izrečene dokazane neresnice in laži. Tako je bilo dokazano, da je koprski župan Boris Popovič govoril neresnico, je poudaril poslanec. Zgodovinski prikaz dela tožilstva V poročilu je predstavljen tudi zgodovinski prikaz dela tožilcev med letoma 1945 in 1990 ter od leta 2000 do leta 2004, medtem ko obdobje 1990 - 1999 v poročilu ni zajeto. V tem času je tožilce vodil Anton Drobnič, član Nove zaveze, ki ga je na to mesto imenovala tedanja večina Demos. Kot je dejal Kumer, je absurdno, da avtorji predloga zaključnega poročila ugotovijo, da je "tožilstvo med letoma 1945 in 1990 imelo največji vpliv na delo tožilstva v letih 2000 - 2004".

Kovačič zavrača očitke Kumra

Kovačič sicer meni, da je ločeno mnenje, ki ga je vložil Kumer, povsem običajni pravni inštitut. Tako lahko tisti, ki se ne strinja s stališčem, poda svoje mnenje. "Trdim, da je to skrajno mnenje, da ne rečem ekstremno stališče," je poudaril koalicijski poslanec. To stališče po njegovem mnenju zagovarja tezo, da je bilo v mandatu 2000-2004 vse v redu.

Vse obdobje od 1990 do danes je tranzicijsko obdobje Kovačič je zavrnil očitek Kumra, da se preiskava ni ukvarjala z obdobjem 1990-1999, ker je takrat tožilce vodil Anton Drobnič, ki ga je na to mesto imenovala tedanja večina Demos. "To obdobje nismo mogli pregledati posebej," je dejal. Pregledali pa so zgodovino pred osamosvojitvijo, ko je Slovenija bila del druge države, ki ni bila demokratična.

Vse obdobje od 1990 do danes je tranzicijsko obdobje. V tem času 2000-2004 ni bilo zaznati kakšnih bistvenih premikov v stanju na tožilstvu," je prepričan Kovačič.

Komisija išče obremenilne podatke in dokaze V ločenem mnenju Kumer išče olajševalne okoliščine, kar pa je v nasprotju z namenom preiskovalne komisije, je še povedal in dodal, da je namen komisije iskanje obremenilnih podatkov in dokazov.

Ne spreglejte