Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 1. 2008,
9.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 5. 1. 2008, 9.17

8 let

Kresalova: Kapital ne more kupiti volivcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V LDS se je vrnila notranja demokracija, dialog. Plačali smo stare račune, ki so bremenili zlasti naše lokalne odbore, je za Dnevnik dejala Katarina Kresal.

Predvsem pa smo se ponovno vrnili na politično prizorišče. V politiki nas jemljejo kot resno politično stranko in nas ne sprašujejo več samo o tem, kdo in kam je šel iz LDS, kaj se bo zgodilo z nami, ampak nas sprašujejo o relevantnih političnih vprašanjih, o naših strategijah, mnenju, je še dejala predsednica LDS Kresalova. Kresalova je v pogovoru za Objektiv dejala, da ne more zanikati, da so v LDS imeli notranje težave. "Bilo je obdobje, ko se je govorilo samo, kdo bo šel, kam bo šel, kaj bo s stranko. Ampak ob vseh mukah in težavah smo dobili novo vodstvo, nov zagon, odhodi so se ustavili, pospešeno pridobivamo nove člane. Obdržali smo tako rekoč celotno strankino mrežo. Še vedno imamo mrežo 220 lokalnih odborov po vsej Sloveniji, ki še naprej normalno delujejo," pravi Kresalova. Tako kot je dolgo trajalo, da so izgubili zaupanje volivcev, bo trajalo kar nekaj časa, da ga pridobijo nazaj, je prepričana Kresalova, ki ve, da se bo, če bodo delali tako, kot so zastavili, to prej ali slej začelo poznati tudi na rezultatih.

"Volilce pridobijo le identiteta, delo in ljudje"

Odkar vodi stranko, se v LDS angažirajo novi ljudje. Izpostavila je, da so za zagovornike vsebin pridobili Matjaža Gantarja, Boštjana Horvata, Toneta Turnška, Petra Graška, Draška Veselinoviča. Strankine odbore pa vodijo tudi Lucija Čok, Aleksander Merlo, Darko Brlek, podpredsednik stranke je postal Slavko Ziherl.

Na vprašanje, ali z njimi LDS dobiva pridih stranke, ki je bolj povezana s kapitalom, Kresalova odgovarja da, če vpliv kapitala pomeni to, da so z njimi pripravljeni sodelovati in jim svetovati uspešni ljudje iz gospodarstva, je na to kvečjemu ponosna. "Kapital pa stranke ne more zgraditi, prav tako ti ne more kupiti volivcev. Te ti bo pridobila samo lastna identiteta, delo in ljudje, s katerimi delaš," je prepričana predsednica LDS.

"Nobenega medija nimamo v rokah"

V nadaljevanju je Katarina Kresal spregovorila tudi o domnevni povezavi Dnevnika in LDS, kot je navajal predsednik vlade Janez Janša. Dejala je, da v rokah nimajo Dnevnika, kot tudi ne nobenega drugega medija. Način premierjevega nastopa v državnem zboru z demonstracijo teh diagramčkov se ji z vidika voditelja resne evropske države zdi sporen. Po drugi strani pa je edina domnevna povezava, iz katere izhaja Janševa teza o vplivu LDS na medije, dejstvo, da je predsednik uprave DZS Bojan Petan član LDS, je dejala.

Zadnja stvar, ki bi si jo želela, je, da poskuša kreirati politiko svoje stranke s pritiski na medije. "Če želim stranko profilirati in ji zagotoviti dolgoročno podporo, bo to mogoče samo z dobrim delom. In le tako boste novinarji v nas prepoznali kredibilen politični dejavnik," je poudarila Kresalova.

"SD ni resna alternativa SDS"

Na vprašanje, ali manjšim strankam na jesenskih volitvah grozi velik poraz, Kresalova odgovarja, da SD ni edina resna alternativa SDS. Trenutno ima pač najboljši rezultat. Do volitev pa je še deset mesecev. "To je dovolj časa, da druge parlamentarne stranke pokažejo vse svoje adute in sposobnosti. Res se zdi, kot da se polarizacija v Sloveniji izjemno krepi. Po mojem mnenju to ni dobro. Pomembno je, da imajo ljudje izbiro, to so pokazale že predsedniške volitve," je povedala.

O tem, ali se LDS po volitvah vidi v koaliciji s SDS, pa je odgovorila, da je njihova glavna želja, da pride do menjave trenutno vladajoče garniture, ki jo vodi SDS. V kakšni kombinaciji bi se koalicijsko povezovali, pa je spet stvar rezultata volitev.

Po njenem je ena glavnih napak tudi sedanje politike, da določenim strankam ali ljudem popolnoma zapre vrata, češ, vi niste naši, z vami ne bomo sodelovali. Sama tega nikoli ne bo rekla. Želi, da so odprti in da so se sposobni z vsakim vsaj pogovarjati. Misli, da je to osnovna lastnost demokratične stranke. "Seveda pa je to, s kom je bolj verjetno, da boš sodeloval, vprašanje programskih usmeritev, dosedanjega dela, vprašanje pogleda na to, kakšna naj bi bila stopnja demokracije v državi in način upravljanja države," je še dejala Kresalova.

Ne spreglejte