Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 6. 2008,
15.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 19. 6. 2008, 15.53

8 let

Kožuh Novakova: Janša naj dokaže, da je revščine vse manj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) je predsednika vlade Janeza Janšo ponovno pozvala k ureditvi usklajevanja pokojnin z neto plačami in opozorila na stisko upokojencev.

"Predsednik vlade je dejal, da je revščine v Sloveniji vsako leto manj. Pozivamo ga, naj nam slednje dokaže," je dejala predsednica ZDUS Mateja Kožuh Novak. "Odnos vlade do revnih ljudi v Sloveniji, kjer trdimo, da smo vsak dan bolj bogati, je katastrofa," je danes dejala Kožuh Novakova. Po njenih besedah se vlada norčuje iz upokojencev, pri čemer navaja tudi akcijo "zbiranje položnic za predsednika vlade". Meni tudi, da je enkratni pokojninski dodatek "še dodatno norčevanje iz ljudi".

124.000 upokojencev prejema manj kot 400 evrov pokojnine

V zvezi s tem je predsednica ZDUS izpostavila, da ima 80 odstotkov upokojencev manjše pokojnine od 700 evrov, 124.000 upokojencev pa po njenih besedah prejema manj kot 400 evrov pokojnine. "Skrajno cinično je, da predsednik vlade še vedno govori o fiktivnosti položnic," je dejala.

Po njenem mnenju so tudi Janševe trditve, da je "rast bruto plač 3,9-odstotna ter temu enaka tudi rast pokojnin, hudo zavajanje". Ob tem Kožuh Novakova zatrjuje, da se po sprejeti pokojninski zakonodaji pokojnine ne usklajujejo z neto plačami. "Predsednik vlade si tega ne bi smel privoščiti," ocenjuje.

Usklajevanju pokojnin z neto plačami

Usklajevanje pokojnin z neto, ne bruto plačami, so po njenih besedah želeli na ZDUS urediti tudi z obvezno razlago 150. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. "To bi pomenilo 75 milijonov evrov dodatnega denarja na letni ravni, kar smo sporočili tudi predsedniku vlade," je poudarila. Obenem je dodala, da je predlog sprememb zakona že vložila poslanska skupina Lipa.

K sprejetju zakona o usklajevanju pokojnin z neto plačami so po besedah Kožuh Novakove na seji odbora ZDUS sklenili pozvati tudi poslance, prav tako pa bodo za razgovor o tem zaprosili predsednika vlade. "Spomnili ga bomo, da nam je januarja na pol obljubil, da se bodo pokojnine usklajevale z neto plačami," je dejala.

"80 odstotkov upokojencev samih ne more plačevati doma za starejše"

Obenem je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pozvala naj pojasni, koliko upravičencev od tistih, ki minulo leto niso prejeli varstvenega dodatka, je slednjega letos že prejelo.

Predsednica ZDUS je opozorila tudi na to, da se bo s povišanjem plač v javnem sektorju dvignile cene domov za ostarele, saj bodo uslužbenci v njih prejemali višje plače. "Cena oskrbnega dne v domu za starejše in cena oskrbe na domu se bodo morale zvišati, pokojnine pa ostajajo enake. 80 odstotkov upokojencev samih ne more plačevati doma za starejše," je zatrdila.

Če se upokojenci z vlado ne bodo uspeli pogoditi, bodo po besedah Kožuh Novakove razmislili o tem, da bi svoje pravice zahtevali s protestom. Slednjo možnost je na današnji seji odbor ZDUS zaenkrat zavrnil.

Ministrstvo za delo: Za izboljšanje položaja upokojencev številni ukrepi

Ministrstvo za delo je v odzivu na novinarsko konferenco Zveze društev upokojencev poudarilo, da so pripravili številne ukrepe, s katerimi so izboljšali položaj upokojencev z najnižjimi pokojninami. "Vlada je v juniju sprejela predlog zakona o enkratnem pokojninskem dodatku, v začetku mandata pa zagotovila usklajevanje pokojnin s plačami."

S sprejemom zakona o enkratnem pokojninskem dodatku se bo dodatno izboljšal materialni in socialni položaj uživalcev nizkih pokojnin, za katere se po določbah tega zakona štejejo pokojnine enake ali nižje od 500 evrov, so na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) zapisali v sporočilu za javnost.

Enkratni dodatek izplačan v treh višinah Kot navajajo, bo enkratni dodatek izplačan v treh višinah. V višini 150 evrov se bo izplačal k pokojninam, ki so enake ali nižje od 403,63 evrov, uživalcem pokojnine, ki so enake ali nižje od 450,00 evrov in višje od 403,63 evrov, pa v višini 100,00 evrov. Tistim, katerih pokojnina presega 450 evrov in hkrati ni višja od 500,00 evrov, pa se bo enkratni pokojninski dodatek izplačal v višini 80,00 evrov.

Že v začetku mandata popravili napako iz preteklosti

"Vlada je z namenom izboljšanja socialno ekonomskega položaja upokojencev z najnižjimi dohodki v začetku letošnjega leta predlagala tudi nov zakon o varstvenem dodatku. Tako je skupno povečanje varstvenega dodatka k pokojninam v letošnjem letu znašalo skoraj 9 odstotkov. Že v začetku mandata pa je vlada popravila napako iz preteklosti in zagotovila usklajevanje pokojnin s plačami," so pojasnili.

Pokojnine se tako po njihovem od leta 2005 usklajujejo ugodneje kot pred tem. "Upokojenec, ki je denimo v letu leta 2004 prejel 695,64 evrov pokojnine, danes prejema 818,48 evrov. V kolikor do spremembe zakonodaje v letu 2005 ne bi prišlo, bi njegova pokojnina danes znašala 779,23 evrov," so še zatrdili na ministrstvu.

Glede cen oskrbe v domovih za starejše občane poudarjajo, da je vlada ves čas zadrževala rast njihovih cen. "Cena domov pa se bo do konca leta povečala za predvidoma šest odstotkov. Skladno z uredbo o merilih za določanje oprostitev pri plačilu socialno varstvenih storitev bodo storitev tistim, ki niso plačilno sposobni, doplačale občine," zagotavljajo. Bistveno manj pa se bodo po njihovih besedah zvišale cene storitev pomoči na domu.

Ne spreglejte