Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2013,
11.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ekonomija

Četrtek, 7. 2. 2013, 11.23

8 let

Kovač: Virant je jasno pokazal, da je v resnici politik umazanih rok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bratuškova je med najbolj odgovornimi za zlom javnih financ Slovenije. Skupaj z ministrom Križaničem je Slovenijo spremenila v neverodostojno, banana državo, trdi Stanislav Kovač.

"Po izstopu iz vladne koalicije so Kučanovi dominantni mediji med največje politične zvezde izstrelili predsednika Državljanske liste (DL) Gregorja Viranta, ki napoveduje novo politiko 'čistih rok'. Ker se je glavni predvolilni slogan DL glasil Ne levo, ne desno. Modro naprej., se odpira vprašanje, ali bo ta stranka izbrala modro pot naprej ali pa bo propadla z njenim predsednikom na čelu," je v kolumni za finance zapisal ekonomist Stanislav Kovač. "Po poročilu KPK-ja sta predsednik Virant in njegova DL od Janše in Jankovića prva zahtevala, da nepreklicno odstopita, Janša kot premier in Janković kot ljubljanski župan. Ker Janša ni odstopil kot premier, je DL na Virantovo zahtevo zapustila koalicijo," je poudaril.

"DL se je pri PS svojim načelom odpovedala"

Hkrati je Virant po Kovačevih besedah veliko govoril o novi politiki 'čistih rok', ki ne bo imela nobene tolerance do korupcije, klientelizma in kakršnihkoli drugih spornih ravnanj vodilnih politikov v državi, "samo nekaj dni pozneje pa je Virant hitro pozabil na politiko 'čistih rok', obrnil ploščo in odstopil od zahteve po nepreklicnem odstopu Jankovića s položaja ljubljanskega župana. S tem je jasno pokazal, da je v resnici politik umazanih rok".

Kovač je prepričan, da je bila pri Janši DL načelna in izstopila iz koalicije, pri PS pa se je svojim načelom odpovedala, čeprav je ta stranka po poročilu KPK-ja brez glasovanja enoumno podprla številna sporna Jankovićeva ravnanja v Stožicah.

"Vstop DL v koalicijo pod okriljem PS bi pomenil tudi izdajo volivcev DL"

"Vstop DL v koalicijo pod okriljem PS bi pomenil tudi izdajo volivcev DL, ki so stranko volili zaradi njenega volilnega programa, ki so mu dali pomemben pečat liberalci Šušteršič, Pezdir in Štih. Ekonomska doktrina PS temelji na bankrotiranem mencingerjanskem modelu nacionalnega interesa, ekonomskem protekcionizmu, neposrednem in močnem vpletanju države v gospodarstvo in ukazovanju podjetjem in bankam, kaj naj naredijo in česa ne, ohranjanju državne lastnine in blokadi umika države iz gospodarstva, nasprotovanju privatizaciji NLB-ja, omejevanju tujega kapitala, podpori visokim davkom in razbohoteni javni porabi," je izpostavil.

Vse našteto je po njegovem v popolnem nasprotju z načeli liberalnega kapitalizma. Če bi torej DL vstopila v koalicijo s PS, bi se, kot trdi Kovač, v celoti odpovedala svojemu programu in s tem izdala svoje volivce. Poudaril je tudi, da je Alenka Bratušek, ki je bila dolga leta direktorica direktorata za državni proračun, med najbolj odgovornimi za zlom javnih financ Slovenije. "Bratuškova je skupaj z ministrom Križaničem v letih od 2009 do 2011 Slovenijo spremenila v neverodostojno, banana državo, saj ni izpolnila danih zavez evropski komisiji in tujim finančnim trgom o večjem zmanjšanju proračunskega primanjkljaja," je zatrdil.

"Očitno si Virant ni prebral niti volilnega programa svoje lastne stranke"

Kovač opozarja, da po vsem tem Virant meni nič tebi nič sklepa še podmizno koalicijo s PS in veselo napoveduje projektno sodelovanje. "Očitno si Virant ni prebral niti volilnega programa svoje lastne stranke, kaj šele da bi vedel, kakšne projekte so v Janševi vladi izvajali ministri in drugi člani DL," je poudaril.

Dodal je: "Virant se je takoj po poročilu KPK-ja pokončno postavil pred televizijske kamere in napovedal novo politiko 'čistih rok'. Samo nekaj dni pozneje je hitro obrnil ploščo, odstopil od zahteve po nepreklicnem odstopu Jankovića z javne funkcije ljubljanskega župana in začel pogovore s PS o novi koaliciji, s katero dejansko rešuje propadlo Kučanovo stranko stricev iz ozadja. S tem je Virant jasno pokazal, da je v resnici politik umazanih rok, ki je umazal besedo liberalizem in izdal vse – stranko, strankarske kolege, volilni program in volivce DL."

Ne spreglejte