Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Ponedeljek,
21. 1. 2013,
20.39

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 1. 2013, 20.39

8 let, 2 meseca

Kovač: Če Janša ne odstopi, mora Virant zaradi verodostojnosti iz koalicije

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Matej Makarovič je prepričan, da Janša ne bo odstopil, a nadaljnji razplet dogodkov, meni, je odvisen od zapletenih razmerij med tremi manjšimi koalicijskimi strankami ter opozicijskima PS in SD.

Če Janez Janša do izteka roka, ki ga je postavila Državljanska lista (DL), ne odstopi kot premier ali v državni zbor ne pošlje predloga za glasovanje o zaupnici vladi, naša stranka zapušča koalicijo. Tako je pred dnevi, ob predstavitvi stališča DL v zvezi s poročilom protikorupcijske komisije, v katerem ta ugotavlja, da je zdajšnji premier v večkrat in sistematično kršil protikorupcijsko zakonodajo, dejal predsednik državnega zbora in prvak Državljanske liste Gregor Virant.

Rok, ki ga je premieru postavila Državljanska lista, se izteče danes. Janša za danes sicer napoveduje vložitev tožbe na upravno sodišče zoper poročilo protikorupcijske komisije, povedal pa naj bi tudi več o tem, kako naprej. K odstopu je predsednika vlade poleg Državljanske liste pozvala tudi DeSUS, predsednik SLS Radovan Žerjav pa je v ponedeljek ponovil, da bi bilo dobro, da bi se Janša umaknil. Politična analitika Miho Kovača in Mateja Makaroviča smo povprašali o tem, kakšen odziv Janše glede poziva k odstopu lahko pričakujemo ter kaj menita, da sledi, če Janša ne odstopi ali ne gre v državni zbor preverjat zaupanja vladi, in kaj se bi zgodilo v primeru, da se vendarle odloči zapustiti premierski stolček. Kovač: Trenutne razmere so nepredvidljive "Razmere so v resnici zelo nepredvidljive, saj je iz odzivov Janše in SDS očitno, da Janša ne bo odstopil. Bo pa zelo velika težava za Državljansko listo, če ne bo izstopila iz koalicije, saj je to nedvoumno napovedala. Če tega ne bo storila, bo izgubila verodostojnost," je prepričan Miha Kovač. Po njegovem mnenju bi bile posledice neizstopa iz koalicije za Viranta, vsaj kar zadeva javno mnenje, katastrofalne. Kovač ob tem dodaja: "Pri tem pa je treba upoštevati še eno stvar, ki je zelo zanimiva. Zadnje meritve javnega mnenja, ki jih je opravila Mediana, kažejo zelo močan upad Pozitivne Slovenije in bistveno manjši upad SDS. To pomeni, da so levosredinski volivci precej bolj občutljivi za to, kaj počnejo ljudje, ki vodijo levosredinske stranke, kot to velja na desni sredini. Zato verjamem, da bi bile posledice nekonsistentnosti pri Virantu glede na to, da je velik del volivcev zajel v sredini in levi sredini, za njegovo stranko bistveno hujše kot pa vztrajanje Janše na premierski funkciji za SDS." "Težava je, kako naprej, saj je jasno, da v koalicijo s Pozitivno Slovenijo stranke, ki bi izstopile iz vladne koalicije, ne morejo, ker ima Pozitivna Slovenija identično težavo kot SDS: njen predsednik ne more dokazati izvora svojega premoženja oziroma obstajajo pri njem tako imenovana korupcijska tveganja. Zamrznitev predsedniške funkcije v stranki, kot je storil Janković, zame ne šteje. Kar bi moral Janković storiti, je to, da bi odstopil kot župan. Šele potem bi lahko govorili o resnem interesu, da se razčistijo očitki protikorupcijske komisije," trenutne razmere ocenjuje Kovač.

Predčasnih volitev po mnenju Kovača ne bo "Tudi če Državljanska lista ter SLS in DeSUS izstopijo iz koalicije, bo zato izjemno težko sestaviti novo vladno večino. Tega, kaj bo, si zato ne upam napovedovati, saj so vse razmere zelo nepredvidljive. Edina stvar, ki bi si jo upal napovedati z razmeroma visoko stopnjo gotovosti, je, da predčasnih volitev ne bo, saj ne verjamem, da bi poslanci glasovali za ukinitev svojih poslanskih služb že po enem letu. Domnevam, da na to karto igra tudi Janez Janša oziroma meni, da je večja verjetnost, da bodo poslanci podprli manjšinsko vlado, kot pa glasovali za predčasne volitve. Sicer pa je moje stališče, da bosta Janša in Janković v primeru, da ne odstopita, dala državljanom zelo jasno sporočilo, da nepregledno poslovanje za državo ni težava. To pa pomeni zelo velike težave pri reševanju slovenske gospodarske in finančne krize, saj bodo s tem korupcijska tveganja v Sloveniji tako rekoč dobila domovinsko pravico."

Možnost za manjšinsko vlado obstaja Manjšinska vlada? "Eden od mogočih scenarijev je manjšinska vlada, saj si težko predstavljam, da parlamentarna večina ne bi podprla strateško pomembnih projektov, kot je na primer vstop Hrvaške v Evropsko unijo, zgolj zato, da bi nagajala manjšinski vladi. Prav tako si težko predstavljam, da zgolj zaradi tega, ker bi imeli manjšinsko vlado, ne bi sprejeli delovne zakonodaje. Če bi se manjšinska vlada osredotočila zgolj na stvari, ki so širšega strateškega pomena, in ne bi odpirala ideoloških vprašanj (o čemer pa dvomim), bi lahko po mojem mnenju celo zdržala do konca mandata."

Makarovič: Janša bo ravnal predvidljivo in ne bo odstopil Po mnenju Mateja Makaroviča sicer drži, da bi lahko Janša vlekel nepričakovane poteze, a tokrat bo, tako Makarovič, "vseeno ravnal predvidljivo in ne bo odstopil. Od tu naprej pa bo razplet dogodkov predvsem odvisen od zapletenih razmerij med tremi skupinami: tremi manjšimi koalicijskimi strankami, ki jih vleče za sabo Virant, ter opozicijskima PS in SD".

Makarovič dodaja: "Kakršenkoli resen scenarij nadaljnjega rušenja vlade bi zahteval sodelovanje teh treh skupin, ki pa jih resnično združuje le cilj obračunati z Janšo, pri vsem drugem pa se zaplete. Virantovo sodelovanje s PS bi bilo primer skrajne nenačelnosti, saj Janković kljub Virantovim pozivom ostaja župan. Če se Virant poveže s PS, bo pokazal, da mu ne gre za načela, temveč le za osebni obračun z Janšo. Poleg tega sta težko združljivi tudi PS in SD, saj si iz razumljivih razlogov prva želi nove vlade ob isti sestavi parlamenta, druga pa predčasnih volitev. Videli bomo torej lahko, ali je želja močnih skupin iz ozadja, da se Janšo odstrani iz slovenske politike, res toliko močna, da lahko premaga siceršnje strateške, vsebinske in taktične razlike med strankami."

Ne spreglejte