Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 2. 2014,
14.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zdravstvo Konrad Kuštrin Andrej Možina

Sreda, 12. 2. 2014, 14.36

8 let

Konrad Kuštrin: Zdravstveni resor si podajajo, kot da je kužni bolnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Največji sovražniki sprememb v slovenskem zdravstvu so neznanje, nerealne želje in zavajanje javnosti," je prepričan predsednik Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) Andrej Možina.

Na strateški konferenci so predstavniki zdravniških organizaciji prestavili strategijo za izhod slovenskega zdravstva iz kriznih razmer.

Koalicijska pogodba slaba popotnica za novega ministra Kot je v uvodu dejal Konrad Kuštrin, predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides), smo v zadnjem času priča nemoči in strahu politike, da se loti zdravstvene reforme in jo izpelje. "Prav neokusno je podajanje zdravstvenega resorja od ene politične stranke k drugi, kot da je kužni bolnik," je poudaril in dodal, da se glede novega ministra odpira vprašanje, kaj bo sploh lahko naredil na osnovi koalicijske pogodbe.

Razlike znotraj koalicije se zdijo nepremostljive in rezultat tega je tudi koalicijska pogodba, ki slovenskemu zdravstvu ne daje nobene perspektive in je zato novemu ministru "sila slaba popotnica", pa je izpostavil predsednik ZZS Andrej Možina.

Največja težava 20 let stara zakonodaja Poudaril je, da smo sicer postavili dobre temelje in da je slovensko zdravstvo ne glede na vse težave, v katerih se je znašlo, še vedno primerljivo s preostalimi državami EU. Med 35. državami namreč zasedamo 18. mesto, na prvem mestu je Nizozemska, na zadnjem pa Srbija.

Kot največjo težavo zdravstva ni izpostavil ustvarjanja izgube, ampak 20 let staro zakonodajo in dejstvo, da vsaj deset let ne moremo sprejeti nove zdravstvene reforme.

Po besedah predsednika zdravniške zbornice zdravstvene reforme ne zmoremo sprejeti, ker: - smo podcenjevali gospodarske razmere, ki se slabšajo; - ne poznamo zdravstvenih sistemov v EU; - nismo sposobni komuniciranja in doseganja družbenega soglasja; - populizem; - obstoj lobijev.

"Največji sovražniki sprememb v slovenskem zdravstvu so neznanje, nerealne želje in zavajanje javnosti," je prepričan Možina. Dodal je še, da politika nosi veliko odgovornost za to, da se v zdravstvu ni nič spremenilo.

Ničelna toleranca do korupcije Na konferenci so med drugim spregovorili tudi o korupciji v zdravstvu. Kot je poudaril Možina, korupcija v zdravstvu je in prav tako slaba poslovna praksa. "Mi do tega pojava zavzemamo ničelno toleranco in podpiramo ukrepe, ki bi korupcijo preprečevali," je dejal.

Konkretni predlogi v boju proti korupciji: - Večja javna naročila je treba spremeniti v javno-zasebna partnerstva. - Prenehajo naj se javna naročila novih gradenj. - Ministrstvo za zdravje naj pripravi državno bazo – register medicinskih pripomočkov in negativno listo ponudnikov. - Cene 100 najpogostejših in primerljivih materialov in opreme naj se spremlja stalno in javno za vso državo. - Manjša naročila naj se izvajajo prek okvirnih sporazumov in vzpostavi naj se sistem nič prek naročilnic. - Vse razpise z enim samim ponudnikom je treba razveljaviti.

Čimhitrejši začetek novega obdobja "Slovenija v najkrajšem času potrebuje kratkoročne ukrepe za stabilizacijo zdravstvene blagajne in tudi druge ukrepe razvojne perspektive slovenskega zdravstva," so poudarili predstavniki zdravniških organizacij, ki še ocenjujejo, da se razmere v zdravstvu naglo poslabšujejo, ukrepanje pa ni pravočasno in ne daje upanja na izboljšanje razmer. "V vedno večji gospodarski in družbeni krizi ostajamo še vedno nepripravljeni, brez jasne strategije, vizije, v stanju podhranjenosti primarnega zdravstva in v slabi kondiciji zdravstvenih ustanov, še posebej bolnišnic," so navedli.

S predstavljeno strategijo želijo doseči cilj, ki je čimhitrejši začetek novega obdobja za stabilno, sodobno, solidarno zdravstvo na temelju realističnih ocen. Kuštrin je prepričan, da njihova strategija vsebuje izvedljive ukrepe, dobre rešitve, vendar ne nujno tudi všečne.

Predstavitve strategije se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je dejal, da je prejšnji teden začel pogovore z vodstvi parlamentarnih strank, ki jih bo končal ta teden. Po njegovem ugibanju se približujejo dogovoru, da zdravstvena reforma dobi status strateškega nacionalnega projekta.

Ne spreglejte