Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 1. 2011,
18.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 12. 1. 2011, 18.31

7 let, 12 mesecev

Konec meseca bodo ponovno zrasli gradovi kralja Matjaža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Podpeci v občini Črna na Koroškem bodo konec meseca ponovno organizirali že tradicionalno prireditev Gradovi kralja Matjaža.

Letos bo potekala od 28. do 30. januarja, vrhunec pa bo v soboto, ko bodo gradili gradove iz snega. Letos bodo svoj grad postavili tudi župani Mežiške doline, povabili pa so tudi župane iz sosednje Avstrije.

Letos se gradi tisoči grad Kot je povedala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak, tudi letos pričakujejo velik obisk, še posebej ker se bo letos gradil tisoči grad. V osemnajstih letih, odkar prirejajo ta dogodek, je bilo namreč zgrajenih 998 snežnih gradov.

Letos so dogodek časovno podaljšali, saj bodo že v petek organizirali nočni slalom z baklami za pokal kralja Matjaža. To tekmovanje so prirejali že na začetku zgodovine prireditve, a je z leti zamrlo. "Glede na to, da je Črna kraj olimpijcev in da od tod prihaja najboljša slovenska smučarka, je prav, da promoviramo tudi naše smučišče," je pojasnila Lesjakova.

Lani prijavljenih 105 ekip Osrednji del prireditve bo še vedno v soboto, ko bodo na ravnici Mitnek gradili snežne gradove. To vsako leto privabi veliko število ljudi. Od začetnih osem je bilo lani prijavljenih že 105 ekip, ob koncu dneva pa razglasijo najlepši grad po izboru občinstva, županje in kralja Matjaža.

Zgradili bodo tudi snežno čajnico Pri tem Črnjani upajo, da jim bo vreme naklonjeno. Po besedah Lesjakove imajo že pripravljena dva velika kupa snega, a upajo, da se jim zaradi razmeroma visokih temperatur ne bosta stopila. Če bo dovolj mrzlo, bodo letos ponovno zgradili snežno čajnico, ki so jo prvič postavili lani in je bila zelo dobro obiskana. Kot novost pa bi radi letos postavili tudi iglu kralja Matjaža.

Nedelja je posvečena otrokom. Kot je povedala Lesjakova, pripravljajo bogat otroški program, ki bo zajemal dve lutkovni predstavi in različne dejavnosti za otroke. S prejšnjih dveh ur ga bodo razširili na štiri ure.

Veliko turistov tudi iz tujine Gradovi kralja Matjaža so z leti prerasli v množično zimsko turistično prireditev. Poleg turističnega tedna v Črni in srečanja državnikov pri Najevski lipi je to najpomembnejši dogodek v kraju, ki privabi tekmovalce in obiskovalce iz vse Slovenije, pa tudi tujine.

"Koristite avtobusni prevoz" Lesjakova ob tem poziva obiskovalce, da v čim večji meri koristijo avtobusni prevoz, da bi se tako izognili nepotrebnim zastojem in nejevolji na cesti.

Ne spreglejte