Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 10. 2011,
7.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jure Janković

Sreda, 12. 10. 2011, 7.06

8 let

Komisija zaradi nesklepčnosti ni mogla zaslišati Jureta Jankovića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Preiskovalna komisija DZ, ki se ukvarja z gradbenimi posli, zaradi nesklepčnosti ni mogla zaslišati lastnika Electe Holding Jureta Jankovića, sina ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Predsednica komisije Alenka Jeraj (SDS) je napovedala, da ga bodo vnovič povabili za petek, a je njegov odvetnik dejal, da takrat prisotnosti ne morejo zagotoviti.

Jerajeva: Nesklepčnost komisije najbrž ni slučajna Kot je v izjavi za javnost po seji dejala Jerajeva, nesklepčnost komisije najbrž ni slučajna, zato ugotavlja, da je nekdanja koalicija ves čas onemogočala delo.

Manjkali predstavniki SNS, DeSUS, LDS in Zares Na seji so manjkali predstavniki SNS, DeSUS, LDS in Zares. Kot je pojasnila Jerajeva, je Zmago Jelinčič (SNS) napovedal, da se bo seje namesto njega udeležil Silven Majhenič, prav tako je svojo prisotnost še v torek zagotovil Anton Urh (DeSUS), a nobeden od njiju zjutraj po telefonu niti ni bil dosegljiv. Od Urha so po besedah Jerajeve naknadno prejeli opravičilo zaradi zdravstvenih razlogov.

Anderliču članstva po prekinitvi mandata še niso obnovili Antonu Anderliču (LDS) članstva po prekinitvi mandata še niso obnovili, zato naj bi se seje udeležil Borut Sajovic. Ta se je opravičil zaradi prisotnosti na neki drugi seji, ki pa se je po besedah Jerajeve do predvidenega zaslišanja Jankovića že končala. Namesto Vita Rožeja (Zares), ki mu je mandat potekel, bi prišel Franci Kek, ki pa se je opravičil.

Majheniču počila guma na avtomobilu Sajovic, Kek, Urh in Majhenič so zanikali, da bi šlo za bojkot seje. Kek pravi, da je samo nadomestni član in da pride, kadar lahko. Kot pojasnjuje Sajovic, je imel že prej dogovorjene nekatere druge stvari in ni njegova stvar, če nekateri vidijo povsod same zarote. Sajovic in Urh, oba nadomestna člana, sta tudi zanikala, da bi o svoji prisotnosti na seji kdaj govorila z Jerajevo. Urh je dodal tudi, da je odsotnost najavil že v torek, do danes pa ni vedel, koga naj bi na tej seji zaslišali. Majhenič pa je, kot pojasnjuje, v DZ prišel z okoli polurno zamudo, ker mu je počila guma na avtomobilu.

Pred komisijo prišel že novembra lani Janković je pred komisijo prišel že novembra lani, a na vprašanja ni želel odgovarjati, zato ga je nato zaslišalo sodišče. Za danes pa so ga vnovič povabili, saj so prejeli dodatne dokumente z davčne uprave, je konec septembra pojasnila Jerajeva.

Novi dokazi? Po poročanju nekaterih medijev naj bi namreč preiskovalni organi prišli do novih dokazov o domnevno spornem poslovanju Jureta Jankovića s podjetji iz Cipra in Liechtensteina. Vsaj eno od podjetij, ki so poslovala z Juretom Jankovićem, ima po navedbah medijev v Ljubljani parcele, ki so zazidljive postale v mandatu njegovega očeta.

Kazenska ovadba zoper Jerajevo Jure Janković naj bi med drugim aprila 2009 v dveh dneh s svojega transakcijskega računa dvignil oziroma prenakazal 668.000 evrov, davčni upravi pa v štirih letih skupaj prijavil le 53.000 evrov prejemkov. Prek odvetnika je nato sporočil, da je denar res bil na njegovem računu in da lahko njegov izvor dokaže. Jankovićev odvetnik Aleksander Čeferin pa je nato zoper Jerajevo vložil kazensko ovadbo, saj je prepričan, da so omenjeni podatki o transakcijah v javnost prišli prav iz komisije.

Kot je pojasnil odvetnik Peter Čeferin, ki je spremljal Jureta Jankovića na zaslišanje, so te indice in dokaze posredovali državnemu tožilstvu, ne bodo pa jih posredovali medijem. Ob tem je poudaril tudi, da samo ustanavljanje podjetij v tujini, kar očitajo Jankoviću, ni nobeno kaznivo dejanje.

"Jaz to občutim kot zastraševanje mene osebno" Tako Jerajeva kot Franc Pukšič (SLS) sta zanikala, da bi te informacije v javnost prišle od njiju. Kot poudarja Jerajeva, dokumente hrani v skladu z zakonom, so pa po njenih besedah v odvetniški družbi Čeferin določili, da je bila ona tista, ki je dokumente posredovala javnosti. "Jaz to občutim kot zastraševanje mene osebno," je dejala.

Komisija je na zaslišanje povabila tudi Boštjana Trstenjaka iz podjetja Cubo, turizem in gostinstvo ter Denisa Pere iz podjetja Dema plus, a kot je v torek sporočila Jerajeva, jima vabilo ni bilo vročeno. Ker sta se prejšnjič priči opravičili, Jerajeva sklepa, da se nekdo boji, da bi v komisiji preko prič prišli do nekaterih odgovorov v zvezi s hotelom Cubo in transakcijami pri projektu.

Zaslišati nameravajo tudi več prič iz podjetja Taxgroup Še ta teden nameravajo v zvezi z zemljiškimi posli, v katere naj bi bila domnevno vpletena tudi družina ljubljanskega župana, zaslišati tudi več prič iz podjetja Taxgroup in Aleksandra Dragaša, ki je bil direktor v nekaterih Jankovićevih podjetjih. Takrat bi po napovedih Jerajeve poskusili znova zaslišati tudi Jureta Jankovića. Peter Čeferin je sicer prosil za daljši rok, da si lahko organizirajo delo, a zaradi bližajočega se razpusta parlamenta mu v komisiji tega ne morejo zagotoviti.

V petek bo po napovedih Jerajeve pripravljeno tudi končno poročilo, zato Jerajeva upa, da bo komisija takrat sklepčna in ga bo lahko potrdila.

Ne spreglejte