Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2008,
16.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 12. 2. 2008, 16.49

8 let

Komisija glede Mercatorja in Podobnika sprejela po tri sklepe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Komisija DZ za nadzor javnih financ je sklenila obravnavo domnevnega oškodovanja državnega premoženja pri prodaji deležev Kada in Soda v Mercatorju.

Sprejela je tri sklepe in predlagala DZ, naj to točko in obravnavo danes sprejetih sklepov uvrsti na dnevni red seje, sklicane za 25. februar. Komisija DZ predlaga sklep, naj ta ugotovi, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum o oškodovanju pri prodaji deležev Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod) v Mercatorju in da podpira prizadevanja organov pregona, da na podlagi revizijskih poročil računskega sodišča in drugih ugotovijo, ali obstoja sum kaznivega dejanja ter postopajo v skladu s pristojnostmi. Naj se ugotovi odgovornost oseb, ki so bile vključene v prodajo DZ predlaga tudi, naj ta pozove vlado kot skupščino Soda oz. skupščino Kada, naj glede na ugotovitve računskega sodišča, da obstaja velika verjetnost, da Sod oz. Kad nista iztržila najvišje kupnine za delnice Mercatorja, in glede na ugotovitev, da je bila prodaja napaka, ugotovita odgovornost oseb, ki so bile vključene v prodajo, ter ustrezno ukrepata.

"Nekateri nočejo potrdili sklepov, ker trdijo, da je bilo vse v redu"

Predsednik komisije Milan Petek (LDS) je pojasnil, da sklepi povzemajo vse doslej sprejete sklepe. Z njimi se nista strinjala Ciril Testen (NSi) in Rudi Veršnik (SDS), Milan Cvikl (SD) pa je ocenil, da "nekateri nočejo potrdili sklepov, ker trdijo, da je bilo pri prodaji Mercatorja vse v redu".

Kot je pojasnil Testen, bi se morale te stvari urediti s spremembo zakonodaje, Veršnik pa je poudaril, da so navedbe v teh sklepih preveč pavšalne. "Govorimo o tem, da nista iztržila najvišje možne kupnine. Kolikšna pa je najvišja?" se je vprašal.

Komisija tudi o ministrstvu za okolje in proster Člani so obravnavali obvestilo računskega sodišča o hudi kršitvi obveznosti dobrega poslovanja ministrstva za okolje in prostor. Čeprav so Jakob Presečnik (SLS), Testen in Veršnik opozarjali, da bi lahko točko zaključili, ko bo pojasnila lahko podal danes odsotni minister za okolje in prostor Janez Podobnik, so člani komisije obravnavo te točke sklenili, saj jim je obširno poročilo in stališče ministrstva predstavil državni sekretar Mitja Bricelj.

Komisija je ugotovila, da je ministrstvo hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja

Komisija je ugotovila, da je ministrstvo hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja in podprla poziv računskega sodišča za razrešitev ministra. Premiera Janeza Janšo je pozvala, naj tudi njej posreduje pisni odgovor na poziv računskega sodišča. Ministrstvo oz. podjetje Snaga pa je pozvala, naj ji v 60 oz. 30 dneh predstavi ukrepe za dokončno odpravo nepravilnosti, ki jih je ugotovilo računsko sodišče.

Komisija bi morala danes razpravljati o poročilu nadzornega odbora Soda za lani, vendar je obravnavo zaradi odsotnosti predstavnikov Sodovega odbora prestavila. Petek je povedal, da se je direktor Soda Marko Pogačnik opravičil, od predsednika nadzornega odbora Soda Viktorja Robnika ali ostalih članov pa komisija ni prejela nobenega opravičila.

Ne spreglejte