Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 7. 2008,
13.22

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 7. 2008, 13.22

8 let, 5 mesecev

Knjiga o privilegijih socialističnih funkcionarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ministrstvo za pravosodje je predstavilo knjigo o privilegijih socialističnih funkcionarjev od leta 1945 do leta 1990.

Sistem, ki je vladal od leta 1945 do leta 1990, je propagiral enotnost delavskega razreda, iz dokumentov o privilegijih političnih in državnih funkcionarjev v Sloveniji v obdobju socializma pa je razvidno, da so bili nekateri bolj poenoteni od ostalih, je danes ob predstavitvi publikacije zbranih dokumentov dejal zgodovinar Damjan Hančič. V normalni družbi je obstajanje razlik priznano "V vsaki normalni družbi je obstajanje razlik priznano, pri nas pa je bilo tedaj predstavljeno, kot da razlik med voditelji delavskega razreda in delavskim razredom ni," je na novinarski konferenci ob predstavitvi publikacije Dokumenti o privilegijih političnih in državnih funkcionarjev v Sloveniji v obdobju socializma, ki jo je izdalo ministrstvo za pravosodje, poudaril Hančič.

"Nekateri nekoliko bolj enaki od ostalih"

Po njegovih besedah se tudi danes v javnosti večkrat poudarja enakost v času socializma, "zbrani dokumenti pa dokazujejo, da so bili nekateri nekoliko bolj enaki od ostalih".

Dokumenti so bili po besedah ene od avtoric publikacije, zgodovinarke Marte Keršič najdeni ob pregledu neurejenega gradiva arhiva vlade, njihov ustvarjalec pa je bil državni protokol oziroma protokol ljudske republike in kasneje socialistične republike. Večina dokumentov je po besedah Keršičeve iz 50. in 60. let ter iz obdobja do 80. let prejšnjega stoletja.

Stanovanjskih privilegiji, zdravstveni privilegiji ...

Nanašajo se na predstavitev stanovanjskih privilegijev, zdravstvenih privilegijev, preskrbo z živili in izbranimi pijačami ter nudenje raznih storitev. Dokumenti govorijo tudi o podeljevanju izjemnih pokojnin, priznavalnin in drugih prejemkov, pojasnjuje Keršičeva.

Standard navadnega državljana od 1939 do 1951 močno padel Zgodovinarka je opozorila na uvodni elaborat v publikaciji, ki ga je predstavil Svet za blagovni promet ljudske republike Slovenije leta 1951. "V njem ugotavljajo, da je življenjski standard navadnega državljana Slovenije od leta 1939 do 1951, ko so državni in politični funkcionarji začeli uživati razne privilegije, močno padel."

Brezplačna uporaba stanovanja za Zdenko Kidrič

Na ministrstvu za pravosodje opozarjajo na "precejšnje število seznamov z imeni, ki jasno kažejo, kdo je bil do uživanja ugodnosti upravičen". Knjiga kot privilegij na primer navaja, da je bila članica Centralnega komiteja zveze komunistov Slovenije Zdenka Kidrič upravičena do poravnave stanarine za stanovanje iz proračuna SRS februarja 1981 ter denimo do "v doživljenjsko brezplačne uporabe stanovanja" v Ljubljani leta 1963.

Ne spreglejte