Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2008,
12.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 12.52

7 let, 12 mesecev

Kmalu konec sodniške stavke?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Minister za pravosodje Aleš Zalar in predsednikom vrhovnega sodišča France Testen sta razpravljala o možnostih za prekinitev sodniške stavke.

Po Testenovih besedah je bil pogovor namenjen predvsem temu, "kaj storiti, da bi sodniki nehali ali vsaj začasno nehali stavkati, ker oba z ministrom meniva, da to trenutno ničemur ne koristi". Pogovor je po njegovih besedah nanesel tudi na druge probleme, "ki pa smo se jih lahko lotili v bistvu samo površno in se dogovorili, kako bi jih mogoče reševali v bodoče".

Problem mogoče ne bo rešen pred odločbo ustavnega sodišča

Po Zalarjevih besedah so bili pogovori zelo odprti in konstruktivni. "Oba se zavedava, da obstaja vrsta izzivov, ki jih bomo morali precej hitro reševati, začenši s sodniško stavko, je dejal minister. Ob tem je pojasnil, da si ne upa reči, da je možno rešiti problem sodniške stavke pred odločbo ustavnega sodišča, ker ne ve, kdaj bo ustavno sodišče izdalo to odločbo.

Vendar pa to po njegovih besedah ni ovira, da se ta vlada takoj ne začne pogovarjati s sodniki. "Prvi pogoj za rešitev problema je dialog," je poudaril Zalar. Dialog začenjajo ob posvetovanjih in na formalni način, da bo kot minister predlagal vladi, da ga pooblasti za nadaljnje pogovore.

Zalar: O konkretni ponudbi še ne morem govoriti

Zaenkrat Zalar še ni govoril o konkretni ponudbi vlade, ker bo "to povezano tudi z odločbo ustavnega sodišča ter kriteriji in merili, ki jih bo ta odločba vzpostavila". Ponovil je, da se je vladajoča koalicija zavezala, da bo problem sodniških plač reševala s spremembami zakona o sodniški službi, da bo spoštovala ustavo - zlasti z vidika spoštovanja ustavnega načela neodvisnosti sodnikov - in da se bo pri iskanju rešitev upoštevalo vse relevantno v obeh odločbah ustavnega sodišča.

Napovedal je pripravljenost ministrstva za pravosodje, da se formira posebna mešana skupina, ki bo na konkretni ravni začela pripravljati spremembe predpisov. Po posvetovanju s stavkovnim odborom se bo dalo govoriti tudi o konkretnem roku, v katerem naj bi mešana skupina pripravila prvi osnutek rešitev, je ocenil minister.

Zalar: Vsaj še teden dni bomo čakali na odločitev vlade

Glede na formalni postopek mora država sodnikom ponuditi predlog sporazuma o prekinitvi stavke, za kar pa Zalar kot minister potrebuje pooblastilo vlade. "Takoj ko bo vlada odločila o tem in če mi bo dala mandat, sledi srečanje s stavkovnim odborom," je pojasnil minister. Kot je dodal, vlada o tem še ne bo odločila ta teden, saj potrebuje kakšen teden dni, da o tem odloči.

Testen: Škodljivi učinki stavke se bodo definitivno pokazali Po Testenovih besedah so že znani preliminarni podatki o posledicah sodniške stavke. "Lahko ugotavljamo, da bo druga polovica leta 2008 slabša, kot je bila prva, in slabša, kot je bila lanska. Škodljivi učinki stavke se bodo definitivno pokazali," je pojasnil. Predsednik vrhovnega sodišča tako pričakuje, da se bo trend upadanja sodnih zaostankov upočasnil.

Stavka ima tudi zelo pozitiven stranski učinek

"Mislim, da bomo še vedno obvladali pripad, vendar pa manj zmanjšali število nerešenih zadev kot prejšnja leta." je pojasnil Testen. Kot optimističen rezultat pa je izpostavil podatek, da se povečuje število rešenih zadev na pravih, starih zaostankih. Sodniška stavka ima tako po njegovem mnenju "kolateralno korist" v tem, da sodniki, tudi tisti, ki stavkajo, delajo toliko kot prej in so se posvetili starejšim zadevam.

To se kaže v zmanjšanem številu vseh rešenih zadev, v bistvu pa ima tudi zelo pozitiven stranski učinek, je dejal Testen. "Seveda pa pod črto stavka škoduje tako storilnosti kot vzdušju kot tudi ugledu sodstva," je sklenil Testen.

Testen: Minister in sekretar zelo dobro poznata probleme sodstva

Pogovorov sta se udeležila tudi državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Boštjan Škrlec in generalni sekretar vrhovnega sodišča Janko Marinko. Predsednik vrhovnega sodišča je med drugim izrazil veselje, da se je novi minister tako hitro odločil za obisk na vrhovnem sodišču. "Cenim, da je prvič on prišel na sodišče. Vesel sem, da smo imeli pogovor z dvema, ki probleme sodstva že od prej zelo dobro poznata, tako da smo se lahko pogovarjali skoraj v šifrah," je dejal Testen.

Poleg sodniške stavke je po ministrovih besedah kratkoročnih izzivov na področju pravosodja več. Pogovarjali so se o načinu, kako še pospešiti reševanje zadev v sodni izvršbi in modernizirati sistem sodne izvršbe, ter o prostorskih, finančnih in kadrovskih vprašanjih. Kot je pojasnil Zalar, o spremembah kazenskega zakonika s predsednikom vrhovnega sodišča še nista govorila, ker je nemogoče v dveh urah, kolikor je trajal pogovor, odpreti vsa pomembna odprta vprašanja.

Ne spreglejte