Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Torek,
4. 6. 2013,
22.53

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 4. 6. 2013, 22.53

8 let, 5 mesecev

Kdo se bo pritožil v zadevi Patria?

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Danes ob 11. uri bo znana sodba v zadevi Patria. Janez Janša pričakuje, da ga bo sodišče oprostilo, sicer napoveduje pritožbo. Enako bo v primeru oprostilne sodbe verjetno ravnalo tožilstvo.

Čez nekaj ur bo znana sodba v aferi desetletja, kot so mediji poimenovali sojenje v zadevi Patria. Tožilstvo zatrjuje, da so Janez Janša, Ivan Črnkovič in Tone Krkovič v zameno za posel z oklepniki, ki so ga nezakonito omogočili finskemu podjetju Patria, prejeli darila oziroma podkupnino, kar ustreza kaznivemu dejanju. Vsi trije obdolženci takšne obtožbe zavračajo. Poleg njih sta prejemanja podkupnine obdolžena še Jože Zagožen in Walter Wolf, a sta oba iz postopka v tem trenutku izključena, prvi zaradi hude bolezni, drugi zaradi odhoda v Kanado, zaradi česar je za njim razpisana mednarodna tiralica. Tudi Zagožen in Wolf se branita, da so obtožbe neresnične.

Začelo se je z Resnico o Patrii Afera Patria je izbruhnila leta 2008, potem ko je finska televizija YLE predvajala oddajo, v kateri je tamkajšnji novinar Magnus Berglund trdil, da naj bi takratni slovenski premier Janez Janša v zameno za posel, ki ga je na razpisu za oklepna vozila Slovenske vojske dobilo finsko podjetje Patria, prejel podkupnino. Sojenje v Sloveniji se je začelo tri leta pozneje, do ponedeljka, ko so bili na vrsti zaključni govori tožilstva in obrambe, se je zvrstilo približno 60 sodnih obravnav.

Za Janšo dve leti zapora in 37 tisoč evrov denarne kazni Vrhovni tožilec Andrej Ferlinc, ki zastopa obtožni predlog, je prepričan, da mu je v postopku uspelo dokazati, da očitki zoper obtožene držijo. Ferlinc sodišču predlaga, naj Janši prisodi 24 mesecev zapora in 37 tisoč evrov denarne kazni, po dva meseca manj zapora in plačilo 37 tisoč evrov pa zahteva za Črnkoviča in Krkoviča.

Janša: Obtožba ni konkretizirana, obsodilna sodba ne more zdržati Janša, ki zatrjuje, da je afera farsa, je v ponedeljkovem zaključnem govoru dejal, da ne ve, kako naj se brani, saj obtožba ni konkretizirana glede na to, da iz obtožnega predloga ne izhajajo ne čas, ne kraj in ne znaki kaznivega dejanja. Nekdanji premier trdi, da ni bil v stiku z nikomer od drugih obtoženih in ni sprejel nikakršne obljube nagrade, priče, ki jih je predlagalo tožilstvo, pa so mu le pritrdile, je dejal. Prepričan je, da ne bo obsojen, če pa bi sodišče izreklo obsodilno sodbo, ta ne bi nikoli zdržala, pravi Janša in v tem primeru napoveduje uporabo vseh pravnih sredstev, tudi v tujini.

Črnkovič se sodbe boji "Če bi bila Slovenija zdrava in poštena država, se sodbe ne bi bal, z upoštevanjem moči politike pa se sodbe vendarle nekoliko bojim," je v sklepni besedi poudaril Ivan Črnkovič, ki mu tožilstvo očita, da naj bi Zagožnu in Krkoviču obljubil delež dobička Rotisa, ki bi ga ta ustvaril kot lokalni zastopnik Patrie. Črnkovič je zatrdil, da je vedno delal pošteno in bil dokazljivo proti podkupovanju.

Nisem ne dajal ne sprejemal obljub, trdi Krkovič "Obtožnice nimam za obtožbo, ampak za tožarjenje, ki brez enega samega dokaza močno umaže ugled človeka." S temi besedami se je v sklepnem delu sojenja na sodnico obrnil nekdanji brigadir Tone Krkovič. Sam je sicer priznal, da je bil prisoten na sestanku, kjer je bilo dogovorjeno, da bo Rotis lokalni partner Patrie, a tam naj bi se zadržal le krajši čas, o čem je tekla beseda, pa ne ve, pogovor je bil namreč v nemščini, ki je sam ne razume. Povedal je, da zato ni dajal in ne sprejemal nikakršnih obljub. Sam sicer verjame v oprostilno sodbo, metode tožilstva pa ga spominjajo na metode po drugi svetovni vojni, je dejal.

Burno bo tudi pred sodiščem Sicer pa je danes pričakovati burno dogajanje tudi pred ljubljanskim sodiščem na Tavčarjevi ulici. Potem ko je v pričakovanju sodbe pred stavbo sodišča že v ponedeljek prišlo kakšnih 500 Janševih podpornikov, pa tudi nekaj deset njegovih nasprotnikov – shod je sicer minil brez incidentov –, je ob današnji razglasitvi sodbe pričakovati še več ljudi. Prihod je namreč za 11. uro, ko bo po napovedih razglašena sodba, prek Facebookove strani Zgodovina se ponavlja … Ne dovolimo do tega trenutka napovedalo okoli 360 Janševih podpornikov. Prepričani so, da Janša ni kriv tega, kar mu očita tožilstvo, sodeč po napovedih, izrečenih v ponedeljek, pa jih bo na prizorišče prišlo še več. Po napovedih naj bi pred sodišče prišlo tudi več Janševih nasprotnikov.

Ne spreglejte