Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 11. 2014,
15.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 4. 11. 2014, 15.26

7 let, 12 mesecev

Karl Erjavec za razširitev koalicije, a le, če bo ekspresna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik DeSUS Karl Erjavec ne nasprotuje razširitvi koalicije z Zavezništvom AB, a le v primeru, če bi se to zgodilo zelo hitro, saj se koalicija ne more več ukvarjati sama s seboj.

"To je odvisno tudi od tega, kakšen program bi imel novi predsednik ali predsednica ZaAB. Če bi bil kompatibilen s koalicijsko pogodbo, ne vidim nobenega problema," je dejal Erjavec v izjavi novinarjem in se tako pridružil včerajšnjemu mnenju predsedujočega SD Dejana Židana.

Kje je že 13. julij Tudi zunanji minister poudarja, da je to predvsem vprašanje za predsednika vlade Mira Cerarja, saj bi bilo verjetno treba odpreti tudi vprašanje koalicijske pogodbe in kadrovske razdelitve. "Vse štiri stranke morajo biti zavezane koalicijski pogodbi. Kakšna bi bila pogajanja in razrezi v zvezi z ministrskimi mesti, pa je stvar predsednika vlade in predsednikov strank," pravi Erjavec.

Poudarja, da vlada nima veliko časa za ukvarjanje z omenjenimi vprašanji, saj so pred njo veliki izzivi in sprejem bolečih ukrepov. "Časa ni več, vlado smo sestavljali od 13. julija. Nimam pa nič proti, če pride še kdo zraven v koalicijo, a to bi morali narediti ekspresno."

Medijska ugibanja o vstopu stranke nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek v vlado so se pojavila po polomu Bratuškove na komisarskem zaslišanju in možnosti, da ne bi več vodila najmanjše parlamentarne stranke. Odločitev o tem v stranki še ni, do tega vprašanja se ni opredelil niti premier Cerar.

Metod Dragonja bi bil dober gospodarski minister Glede kandidata za gospodarskega ministra po odstopu Jožefa Petroviča se Erjavec strinja z Židanom, da ga Slovenija potrebuje čim prej. "Minister mora imeti vizijo in operativnost. Obžalujem, da Metod Dragonja ni prevzel tega mesta, ker je zelo dobro zastavil kot gospodarski minister v vladi Alenke Bratušek. Upam, da bo predsednik vlade čim prej prišel z dobrim imenom."

Kandidata Janko Burgar in Stojan Petrič? Erjavec se sicer s predsednikom vlade o kandidatu še ni pogovarjal. Tako je na vprašanje, ali drži, da sta med kandidati za ministra državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Janko Burgar in predsednik nadzornega sveta podjetja Kolektor Stojan Petrič, odgovoril, da je to stvar odločitve Cerarja. "Upam, da bo imel srečo pri imenu."

Dejan Židan je dejal, mu Cerar ti imeni kot koalicijskemu partnerju ni omenil. "Ko bo Stranka Mira Cerarja predlagala kandidata, ga bomo z veseljem sprejeli."

Milijarde za banke, kje je odgovornost bančnikov? Erjavec in Židan tudi vztrajata, da koalicija odpre vprašanje odgovornosti uprav in nadzornih svetov državnih bank, še posebej po slabih rezultatih nedavnih stresnih testov. Nadzorni sveti bi morali uprave zamenjati, je prepričan Erjavec. "Tri milijarde evrov je šlo v državne banke in še vedno ni rezultatov. Še bolj me skrbi, kar mi govorijo gospodarstveniki, da banke še vedno ne podpirajo dobrih programov, zlasti izvoznih."

Erjavec se sprašuje, zakaj je Slovenija sploh dokapitalizirala banke, če ne opravljajo svojih funkcij. Predsednik DeSUS je bil tudi neprijetno presenečen nad imenovanjem Petra Groznika za člana nadzornega sveta NLB. "To ne bo prispevalo k temu, da bo banka bolj uspešna."

Zakaj se bančniki smejijo Židanu? Tudi Židan je poudaril, da je sanacija bank stala več milijard davkoplačevalskega denarja. "Občutek pa imam, da se nam iz teh bank samo smejijo. Dajemo denar, ko ga potrebujejo, potem pa isti ljudje z istimi navadami delovanja še naprej ohranjajo svoje položaje. To je nesprejemljivo. Če smo v interesu Slovenije prisiljeni dajati denar v banke, je treba pogledati, kako ti ljudje vodijo in nadzorujejo banke. Koalicija se mora do tega opredeliti."

Ne spreglejte