Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 11. 2016,
17.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

4

Natisni članek

Melania Trump Donald Trump ameriške volitve Karl Erjavec

Ponedeljek, 14. 11. 2016, 17.37

6 let, 7 mesecev

Karl Erjavec zaradi Melanie Trump pričakuje lažjo dostopnost, ne pa odpustkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

4

Erjavec

Zunanji minister Karl Erjavec meni, da bo nova ameriška prva dama Melania Trump zelo ugodna okoliščina za odnose med Slovenijo in ZDA. Pričakuje določeno naklonjenost in lažjo dostopnost, narobe pa bi bilo po njegovih besedah pričakovati odpustke. Minister je tudi prepričan, da bo vsaj Melania v obdobju mandata obiskala Slovenijo.

"Kar zadeva Slovenija, moram reči, da je to zelo ugodna okoliščina. Bi bilo pa narobe, da bi zaradi tega pričakovali odpustke, zlasti ko gre za izpolnjevanje obveznosti do zveze Nato," je dejal minister Karl Erjavec. "Prepričan sem, da bo več naklonjenosti, tudi lažja dostopnost. Vemo, da ni mogoče kar tako priti do predsednika ZDA oziroma prve dame," je še poudaril vodja slovenske diplomacije.

Verjame, da bo Melania prišla na obisk v Slovenijo

Minister je prepričan, da bosta novoizvoljeni ameriški predsednik in njegova žena v obdobju mandata obiskala Slovenijo. "Če ne Donald, pa vsaj za Melanio računam, da bo prišla pogledat svoj rojstni kraj," je dejal.

Prvi, ki je čestital prihodnji prvi dami

Na vprašanje, ali so bili v stiku z Melanio Trump že pred volitvami, je minister odgovoril, da so jo v obdobju generalne skupščine ZN v New Yorku povabili na dogodek, ki pa se ga zaradi drugih obveznosti žal ni mogla udeležiti. Minister je še poudaril, da je bil prvi, ki je prihodnji prvi dami ZDA pisal, ji čestital in jo povabil v Slovenijo.

Bosta Melania in Donald Trump obiskala Slovenijo? | Foto: Getty Images Bosta Melania in Donald Trump obiskala Slovenijo? Foto: Getty Images

Razloga za skrb ni

Erjavec sicer meni, da v Evropi ni razloga za kakšno posebno skrb po Trumpovi zmagi. "Prepričan sem, da bo čezatlantsko partnerstvo obstajalo še naprej," je poudaril. Zaskrbljenost v Evropi je sicer po njegovih besedah predvsem posledica strahu pred spremembami, ki si jih želijo Američani, zaradi česar so tudi izvolili Trumpa.

Minister sicer priznava, da je težava, ko nekateri evropski politiki izkoriščajo Trumpovo zmago za lastne interese, na primer ko se oglasi vodja skrajno desne francoske Nacionalne fronte Marine Le Pen in reče, da je Trumpova zmaga dober znak za Evropo.

Eno je volilna kampanja, drugo pa program

Nedeljska neformalna večerja zunanjih ministrov EU o prihodnosti čezatlantskih odnosov po Trumpovi zmagi je bila po Erjavčevih besedah preuranjena, saj o odnosih ni mogoče presojati na podlagi volilne kampanje. "Eno je volilna kampanja, drugo je program, ki ga bo predstavil ameriški predsednik Donald Trump," je poudaril Erjavec. Veliko bo po njegovih besedah odvisno tudi od tega, kakšno ekipo bo sestavil Trump in koga bo imenoval na ključne položaje, kot je položaj zunanjega ministra.

Med morebitnimi težavami je slovenski minister opozoril na podnebni sporazum. Če bi se mu Trump odpovedal, kot je napovedal med volilno kampanjo, bi bilo to po Erjavčevem prepričanju zelo slabo.

Na zunanjepolitičnem področju pa bo po ministrovem mnenju ključen Trumpov pristop do Rusije, saj ni mogoče rešiti nobenega mednarodnega problema brez sodelovanja ZDA in Rusije, kar jasno kaže primer Sirije.

Ne spreglejte