Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 4. 2014,
19.31

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sanjska služba evropske volitve

Torek, 29. 4. 2014, 19.31

4 leta, 3 mesece

Kandidati Sanjske službe - nepolitiki, ki bi delovali v dobro vseh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kandidati liste Sanjska služba na evropskih volitvah so izpostavili, da so se za kandidaturo odločili, ker jim je všeč ideja, da politike zamenjajo običajni ljudje in se zavzemajo za dobro vseh.

Večina se jih pred kandidaturo ni zanimala za delo Evropskega parlamenta, če bodo izvoljeni, pa bi delovali na različnih področjih. Sanjska služba je družbeno-politični eksperiment, ki lahko na volitvah v Evropski parlament zagotovi sanjsko službo izžrebanim kandidatom v skladu z izvornim modelom demokracije.

S pomočjo posameznikov iz Mreže za neposredno demokracijo bo imel izžrebani kandidat v primeru zmage na volitvah omogočen ustroj, da postane predstavnik ljudske - spletne javnosti. S pomočjo neposredne demokracije prek družbenih platform oz. agore mu bo ponujena pomoč pri kakovostnem odločanju, odločal pa se bo po lastni vesti in ne po politični pripadnosti, je pojasnil eden od pobudnikov akcije Dare Troha. Kot je dejal, je unikum v vrhunski politiki izbrati nepolitike za to, da prihodnjih pet let odločajo o kakovosti življenja vseh nas.

Troha je pojasnil, da bo agora sestavljena iz strokovne in laične javnosti. Strokovna javnost so univerze. Platforma je namenjena izmenjavi argumentov in mnenj, na podlagi česar se bodo kandidati odločali. V platformo se bo treba prijaviti z imenom in priimkom, tako da bodo lahko preverjali, kdo je lobist.

V akcijo Sanjska služba bolj za šalo kot zares Nihče od kandidatov ni politik. Več jih je priznalo, da so se v akcijo Sanjska služba prijavili bolj za šalo kot zares, vendar pa so vsi poudarili, da so potem, ko so bili izžrebani, zadeve vzeli resno in se nameravajo truditi po svojih najboljših močeh. Večina se pred kandidaturo ni zanimala za delo evropskih institucij, a vsi zagotavljajo, da se bodo učili in bodo skušali vse nadoknaditi, če bodo izvoljeni.

Nosilec liste, arhitekt Uroš Uršič, ki so ga kot prvega izžrebali v okviru akcije, je pojasnil, da se je za kandidaturo odločil, ker v sedanjem sistemu ne more več zagotoviti preživetja svoji številni družini. Študent David Breskvar bi se v primeru izvolitve zavzemal za zmanjšanje brezposelnosti med mladimi in povečanje plačanih pripravništev.

Brezposelna Barbara Ložar delo evropske poslanke vidi "kot redno delovno razmerje za določen čas z velikimi izzivi", odgovornim delom in veliko napora. Zanimajo jo področja, povezana z naravo in okoljem, pa tudi prometna varnost. Samostojni podjetnik, gostinec Boštjan Novak je menil, da je bolje, da v Strasbourg in Bruselj pridejo navadni ljudje kot politiki in delujejo v dobro vseh.

"Menim, da je zdaj primeren čas, da skušamo s skupnimi močmi spremeniti stvari na bolje," je dejala mediatorka Ksenija Korenjak Kramar, ki se namerava zavzemati za enake možnosti vseh in spoštovanje pravne države. Inženirka geodezije Andreja Korade pa je dajala, da bo v primeru izvolitve izpostavila prostor ter neodvisnost interneta. Ekonomist Marko Korenjak je dejal da mu je všeč ideja, da lahko "glas ljudstva pride v Evropski parlament".

Ne spreglejte