Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
4. 9. 2015,
14.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

UKC Ljubljana Andrej Možina

Petek, 4. 9. 2015, 14.14

8 let

Kakšno popotnico novemu šefu UKC Ljubljana dajejo kritike njegovih poslov?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novi direktor UKC Ljubljana Andrej Baričič je bil v manj kot mesecu dni tarča številnih kritik svojega predhodnega dela. Je z omajano integriteto sploh mogoče voditi tako občutljivo institucijo?

Potem ko je sredi poletja odstopil v. d. direktorja UKC Ljubljana Simon Vrhunec, je vodenje zavoda v enem izmed njegovih najtežjih obdobij prevzel skrivnostni poslovnež Andrej Baričič. Poročanje o nekaterih njegovih poslih nakazuje, da bo imel veliko dela ne samo z reševanjem težav na UKC, pač pa tudi s pojasnjevanjem svojih dejanj.

Ekonomist, ki je bil v času Pahorjeve vlade že član sveta UKC Ljubljana in član nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke, je bil sedem let tudi prvi mož Gea Collegea. Leta 2011 je neuradno kandidiral za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Navodila novinarjem, kako in o čem naj poročajo Širši javnosti neznan Baričič je prvič presenetil ob primopredaji poslov 10. avgusta letos, ko je zgolj spregovoril o svojih pogledih na UKC in predstavil glavne usmeritve dela, na novinarska vprašanja pa ni želel odgovarjati.

Vse, kar smo novinarji dobili, je bilo nekaj nasvetov, kako naj se lotimo poročanja o ključni državni zdravstveni ustanovi in naj raje kot o škandalih na UKC poročamo o škodljivih učinkih alkohola, tobaka, droge in čezmerni teži. Izrazil je namreč prepričanje, da poročanje o škandalih vnaša strah med bolnike in nelagodje med zaposlene. Nato je odšel na dopust.

Lastnik več podjetij doma in v tujini A na dopust niso odšli tudi mediji. Brskali so po njegovi zgodovini in v manj kot mesecu dni njegovega mandata odkrili marsikaj. Časnik Dnevnik je tako poročal, da je Baričič lastnik več svetovalnih podjetij doma in v tujini, v zadnjih nekaj letih pa je tesno poslovno sodeloval z Leonardom Peklarjem, nekdanjim lastnikom zdaj že propadlega svetovalnega podjetja Socius. Za njim je zaradi domnevno spornega odtekanja denarja iz državnih podjetij (SCT IN Telekom Slovenije) razpisana mednarodna tiralica.

Peklarja in Baričiča druži inštitut International Chairmen's Forum (ICF) s sedežem v Londonu, ki je od ustanovitve leta 2011 v rokah Baričiča. Čeprav se je Peklar v poslovni javnosti predstavljal kot ustanovitelj in programski direktor inštituta ICF, Baričič vpetost Peklarja v njegov inštitut zanika.

Tudi drugo Baričičevo podjetje Advanced Solutions Consultants ima sedež v Londonu. Lastništvo si deli z življenjsko sopotnico Matejo Vrankar, direktorico in solastnico BDO revizije. Ta je, tako kot BDO svetovanje, del skupine, ki je vpeta v insolvenčne postopke, njeni upravitelji pa vodijo nekatere največje stečaje v državi.

Ponudbo paradržavnemu podjetju zvišal za desetkrat Nenavadno poslovno izkušnjo s prvim človekom največjega javnega zavoda ima tudi Holding Slovenske elektrarne (HSE). Tam so po poročanju Požareporta pred nekaj meseci začeli iskati nosilca projekta za upravljanje s tveganji, ponudbo pa je v imenu revizijske družbe BDO oddal sam Baričič. Projekt je sprva ocenil na 20 tisoč evrov, a ker je moral v projekt vključiti več podizvajalcev, jo je po prvem krogu pogajanj zvišal na 200 tisoč evrov. Na koncu je projekt za 30 tisoč evrov dobil Center odličnosti z ljubljanske Ekonomske fakultete.

Svoje podjetje posodil drugemu Da skrajno čudnim poslom novega direktorja ni videti konca, danes znova poroča Požareport. Piše, da Baričič eno izmed svojih podjetij posoja solastniku Plesne šole Urška, ki je po smrti Tomaža Ambroža končala v stečaju. Na razpis stečajne upraviteljice za najem blagovnih znamk Plesne šole Urške, mednje spada tudi Maturantska parada, se je prijavila tudi Baričičeva družba Glabo.

A kot piše Požareport, se podjetje Glabo na razpis ni prijavilo zaradi želje Baričiča, da bi vodil Maturantsko parado, ampak ta svoje podjetje posoja enemu od solastnikov Plesne šole Urška - Borisu Prokofjevu.

Ali sploh zaupa slovenskemu zdravstvenemu sistemu? Po informacijah Požareporta, ki jih Baričič niti ne zanika, pa je bil novi prvi mož UKC Ljubljana za povrh od leta 1999 pa do 11. avgusta letos zdravstveno in socialno prijavljen samo v Avstriji, kjer je imel tudi prijavljeno bivališče. Na podrobna vprašanja Baričič noče odgovarjati, saj se izgovarja, da prej ni bil javni uslužbenec in mu tega ni treba. Tu se postavlja vprašanje, ali Baričič sploh zaupa slovenskemu zdravstvenemu sistemu.

Najbolj vroč položaj v državi Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je prepričan, da gre pri funkciji generalnega direktorja največje institucije v državi, ki opravlja občutljivo dejavnost, za najbolj vroč položaj v Sloveniji.

"UKC Ljubljana je bolnišnica, v kateri je veliko dobrega ter poteka ogromno dobrih in zelo dobrih programov. Žal ob zadnjih tragičnih dogodkih lahko bolnišnico označimo tudi kot institucijo, kjer je prisotno veliko protislovij pri njenem poslovanju. To je odraz slabega upravljanja slovenskega zdravstva, od samega vrha navzdol," pove Možina.

Po njegovih besedah sta bila politika in menedžment UKC Ljubljana več desetletij "v tesnem ljubezenskem razmerju", kjer je prevladovalo več kot samo razumevanje. Tega v zadnjih letih ni več.

Ključna je sposobnost komuniciranja "Človek, ki prevzame takšno institucijo, mora imeti izjemne sposobnosti in znanja, mora jo imeti rad, biti mora odločen. Ključna je sposobnost sporazumevanja in komuniciranja, katerim besedam zaupajo ljudje in politika. O integriteti prvega človeka UKC Ljubljana ne sme biti nikakršnih dvomov, saj gre za slabo popotnico, s katero ne bo mogoče institucije uspešno rehabilitirati v sodobno bolnišnico," pojasni Možina, ki pa ne želi soditi o Baričičevi integriteti.

To mora po vseh medijskih objavah po njegovem mnenju presoditi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in vlada, pa tudi Baričič sam. Ti morajo v danih trenutkih presoditi, ali ni boljše, da vroči stol odstopijo drugim, ki bodo ustanovo lažje popeljali iz težav.

Ne spreglejte